Bakan Akansoy Dev-İş’i Ziyaret Etti

ads ads ads ads
08/02/2016

ads
Bakan Akansoy Dev-İş’i Ziyaret Etti

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 11 Şubat Perşembe günü toplanacağını kaydederek, Bakanlık olarak asgari ücret konusundaki süreci başlatacaklarını açıkladı.

Akansoy, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması gerek. Gerçi; asgari ücret geçtiğimiz yılın eylül ayında belirlenmişti ama bu konuda yasal bir zorunluluğumuz var. Ne isterse olsun, günün sonunda asgari ücretin yeniden değerlendirilmesi, günün şartlarına göre ne olması gerektiğine dair tartışmada ve görüş alışverişinde bulunulması önemli” dedi.

Bakan Asım Akansoy, bu sabah iş kazaları, sendikalaşma gibi çalışma hayatıyla ilgili konuları görüşmek üzere Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nu (Dev-İş) ziyaret etti ve burada açıklamalarda bulundu.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ... “EN UFAK BİR PAZARLIK NOKTASINDA DEĞİLİZ”

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili sıkıntıların toplumun gündeminde olduğunu belirten Asım Akansoy, “Bu konuda sıfır toleransımız var. Hassasiyetimiz, ciddiyetimiz ve kararlılığımız üst düzeyde. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili atılacak adımlarda en ufak bir pazarlık noktasında değiliz” dedi.

ÖZEL SEKTÖRDEKİ SENDİKALAŞMA... “BU KONU BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Toplumun gündeminde yer alan bir diğer konunun da özel sektördeki sendikalaşma olduğunu dile getiren Asım Akansoy, “Bu konu bizim için önemli. Gerek kaçakla mücadelede, gerekse özelde çalışanların yaygın biçimde örgütlü olmasını sağlayacak adımların bu yıl içinde atılmasını istiyoruz. Bu adımları elbette ‘ben yaparım olur’ mantığıyla değil, bu konuda çalışan örgütlerle görüşerek atacağız” şeklinde konuştu.

“TARAFIMIZ GEREKLİ İRADEYİ GÖSTERECEK”

“Yapıcı adımlar ülkede kalıcı ve radikal değişimlere yol açacak” diyen İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, “Tarafımız bu konuda gerekli iradeyi gösterecek. Çalışmalarımızı paydaşlarımızla iş birliği içinde sürdüreceğiz” dedi.

FELEK: “ÜLKEDE 80 BİNE YAKIN ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI VAR... ÇALIŞMA KOŞULLARI HER AÇIDAN KÖTÜ”

Dev-İş Başkan Vekili Hasan Felek ise, çalışma yaşamıyla ilgili birçok sorun olduğunu ancak örgütlenmenin bu sorunların başında geldiğini vurguladı.

Felek, “Maalesef ülkemizde sendika denildiğinde sadece kamu ve öğretmen sendikaları anlaşılmakta. Bunu algıyı değiştirmek lazım... Ülkede 80 bine yakın özel sektör çalışanı var ve bu insanların çalışma koşulları her açıdan kötü” dedi.

İş gücü nüfusuna göre ülkedeki iş kazalarının yüksek olduğunu belirten Hasan Felek, asgari ücret konusunda da değerlendirmede bulundu.

“SEFALET ÜCRETİ OLMAKTAN KURTULMASINI TALEP EDİYORUZ”

Geçmiş yıllarda Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına ve Çalışma Bakanlarına görüşlerini ilettiklerini söyleyen Felek, “Biz artık asgari ücretin sefalet ücreti olmaktan kurutulmasını ciddiyetle talep ediyoruz. Aynı zamanda asgari ücretin belirleme kriterlerinin değiştirilmesi gerektiğine de inanıyoruz” dedi.

Asgari ücretin siyasiler ve işverenler tarafından belirlenemeyeceğini de vurgulayan Felek, bunun reel verilere göre, bilimsel ve tartışma kaldırmayacak şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

“17 BELEDİYEDE SOSYAL SİGORTA VE İHTİYAT SANDIĞI YATIRIMLARI YAPILMIYOR”

Konuşmasında belediyelerin sıkıntılarına da değinen, Dev-İş’in genellikle belediyelerde örgütlü bir sendika olduğunu dile getiren Başkan Vekili Felek “28 belediyenin 17’sinde Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları yapılmamakta. Bu konuda birtakım olumlu gelişmeler, yasal düzenlemeler oldu ama pratiği önümüzdeki günlerde göreceğiz” diye konuştu.

Felek, Dev-İş’in çalışma hayatıyla ilgili görüşlerini ve önerilerini Bakan Akansoy’a rapor halinde ileteceklerini de sözlerine ekledi. 

08/02/2016 11:52
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: asım akansoy, iş sağlığı, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.