Balyoz Davası'nda Karar

ads ads ads ads
31/03/2015

ads
Balyoz Davası'nda Karar

Anayasa Mahkemesi'nin "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği kararın ardından yeniden görülen "Balyoz Planı" davasında, mahkeme heyeti, tüm sanıkların mahkumiyetinin iptaline ve beraatine karar verdi. 

Yeniden görülen Balyoz Davası'nda mahkeme, Çetin Doğan, Engin Alan, Özden Örnek, Dursun Çiçek, İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 236 sanık beraat etti.

"TÜRKİYE SİZİNLE GURUR DUYUYOR"

Savcı Ramazan Öksüz'ün esas hakkındaki mütalaasının ardından sanıklar savcının esas hakkındaki mütalaasına katıldıklarını belirterek beraatlarını talep etti. Mahkeme heyeti tüm sanıklar hakkında sanıkların yüklenen suçları işlediğinin sabit olmadığını belirterek beraat kararı verdi. Beraat kararının verilmesinin ardından salonda bulunan sanıklar, avukatları ve izleyiciler beraat kararını ayağa kalkarak alkışlarla karşıladı. Sanıklar dava aşamasında yaşamını yitiren Albay Ali Tatar ve emekli Albay Murat Özenalp için saygı duruşunda bulundu. Öte yandan salondaki izleyiciler "Türkiye sizinle gurur duyuyor" sloganları attı ardından mahkeme heyetini tebrik ettiler.

"CUMHURİYET MAHKEMESİ VERDİ KARARINI"

Dava sonrası adliyeden çıkan Özden Örnek, "Şuanda çok değişik şeyler içinde olduğumuzu görüyorsunuz" derken, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ise, "Söylenecek bir şey yok. Cumhuriyet mahkemesi verdi kararını, ondan öncekiler mahkeme değildi" diye konuştu. Emekli Orgeneral Ergin Saygun da, "Adalet tecelli etti. Ama çok zulmettiler. İnşallah yapanların yanına kalmayacak. Baştan beri içime oturan bir laf vardı, 'Türkiye kalın bağırsaklarını temizliyor' diye. Bize bu lafı layık görenleri de bir defa daha üzüntülerimi belirtmek istiyorum" dedi.

"ÜLKEYİ PERİŞAN ETTİLER"

Emekli Orgeneral Çetin Doğan ise, "Bu dava bizim açımızdan sonuçlanmadı hala. Çünkü bu davayı kotaranlar içeri girmedikçe bu dava bitmeyecektir. Türkiye'de hakimler, savcılar hala var. Buna güvenelim. Atatürkçü adaletten yana olan bu hakimleri destekleyelim. Çünkü adalet gerçekten de mülkün temeli. Ama zulmün aracı haline getirdiler, ülkeyi perişan ettiler" dedi. Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan da, "Mücadele ettik, sonucunu da aldık. Umarım bundan sonraki ülkemiz böyle hazin şeyler yaşamaz" diye konuştu.

ÜNİFORMALARI İLE TAHLİYE OLMUŞLARDI

Tahliye kararının ardından sanıklar çeşitli cezaevlerinden çıkmıştı. Maltepe Cezaevi'nde bulunan sanıklar ise üniformaları ile tahliye olmuştu.



DURUŞMADA NELER YAŞANDI?

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda görülen davanın 5. duruşmasına aralarında MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, CHP milletvekili aday adayı emekli Albay Dursun Çiçek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek’in de bulunduğu 140 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.



SALONDA ELEKTRİK KESİNTİSİ

Duruşmada sanık ve avukat sayısının çokluğu nedeniyle yoklama yaklaşık 1 saat sürdü. Salona yeni gelen sanık ve avukatlarının eklenmesi sırasında elektrik kesintisi yaşandı ve salon yaklaşık 1 dakika karanlıkta kaldı. Bu sırada mahkeme Başkanı Özlem Karaçam’ın katibine "Kaydetmiş miydin?" diye soru yöneltmesi tüm salonu güldürdü.

BARANSU’NUN ESKİ EŞİNİN EVİNDEKİ BELGELER SORULDU

Mahkeme Başkanı Karaçam, "Sizi dikkatle dinlemek istiyoruz, herkesin söylediğini. Bugün beyanlarınızı alacağız. Lütfen kimse izinsiz duruşma salonunu terketmesin" dedi. Mahkeme başkanı Karaçam, Balyoz’da Kumpas soruşturması kapsamında gazeteci Mehmet Baransu’nun eski eşi Esra Konur’un evinin ardiyesinde yapılan arama kapsamında soruşturmayı yürüten savcılığa "Balyoz", "Oraj", "Suga", "Çarşaf", "Sakal" adlı eylem planlarına ilişkin ’delil niteliği taşıyan belgelerin olup olmadığının’ sorulduğunu belirtti. Soruşturma savcısının eylem planlarına ilişkin belgelerin olmadığı yönünde mahkemeye cevap verdiğini ifade etti.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA KARŞI BEYANLAR ALINDI

Mahkeme Başkanı Karaçam ardından , İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) görevlileri bilirkişiler Prof. Dr. Uluğ Bayazıt, Doç. Dr. Feza Buzlıca ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tosun Mısırlı’nın dava dosyasındaki dijital delillere ilişkin hazırlanan rapor ve ek raporlara ilişkin savcıya bir diyeceğinin olup olmadığını sordu. Savcı Ramazan Öksüz herhangi bir diyeceğinin olmadığını belirtti.

"7 NİSAN’DAN ÖNCE GERİ VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUM"

Bilirkişi rapor ve ek raporlara ilişkin sanık ve avukatlarının beyanlarının alınmasına geçildi. Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, "Bilirkişi raporlarına katılıyorum, avukatım İlkay Sezer’in mahkemeye sunduğu dilekçelere de katılıyorum ve mahkemenizin en kısa sürede beraat kararı vermesini talep ediyorum" dedi. CHP İstanbul ikinci bölgeden milletvekili aday adayı emekli Albay Dursun Çiçek, "Çalınan masumiyetimizin ve seçilme hakkımız dahil bütün haklarımızın 7 Nisan’dan önce geri verilmesini talep ediyorum ve Kumpasçılar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum" diye konuştu.

"DİJİTAL VERİLERİN SAHTE OLDUĞU SON BİLİKİŞİ RAPORUYLA İSPTALANMIŞTIR"

Emekli Orgeneral Çetin Doğan, "Dijital verilerin sahte olduğu son bilikişi raporuyla isptalanmıştır. Davanın en kısa sürede sonuçlandırılmasını ve beraatimi talep ediyorum" dedi. Emekli Korgeneral Engin Alan da, bilirkişi raporuna katıldığını belirterek beraatini istedi.

"DELİL VASFINA SAHİP OLMADIĞI ANLAŞILMIŞTIR"

Mütalaasını açıklayan savcı "Dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığı anlaşılmıştır. Sanıklarla, suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır" dedi.

31/03/2015 16:38
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: balyoz davası
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

16 yaşındaki çocuk dehşet saçtı!

HK TÜRKİYE

Ankara'da 16 yaşındaki Arda A., 3 saat 15 dakika içinde pompalı tüfekle saldırdığı taksi durağında 4 kişiyi yaraladı. Zanlı, aralarında ağabeyinin de olduğu 4 kişiyi de bıçakladı. Gözaltına alınan çocuk, arkadaşlarıyla bindikleri taksinin şoförünün kendisini dövdüğünü, bu yüzden durağa saldırdığını, diğer olayları ise yaraladığı kişilerle aralarında husumet bulunduğu için gerçekleştirdiğini iddia etti.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.