Başbakan'dan 'Fon' Açıklaması

ads ads ads ads
25/08/2016

ads
Başbakan'dan 'Fon' Açıklaması

 Başbakan Hüseyin Özgürgün, Toprak Ürünleri Kurumu’nu (TÜK) batmış olarak devraldıklarını, yüzde 3 fon uygulamasının, TÜK’ün düzenleyici rolüne dönebilmesi için atılmış bir adım olduğunu ve belli bir süre sonra bu uygulamanın ortadan kalkacağını söyledi. Özgürgün, Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı çalışma sonucu, yüzde 3’lük bir fon artışının genel fiyat artışları üzerinde yüzde 0.08 bir etkisi olacağını da belirtti.

Başbakan Özgürgün, üretici kesimlerde, piyasada bir anomali oluşursa TÜK’ün buna müdahale ederek, dengeyi oluşturacak bir kurum şeklinde çalışması isteği olduğunu ve TÜK’ün belli bir reformla, piyasanın oluşmasını düzenleyen, dengeleyen bir kurum haline gelmesini hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“'TÜK battı' diyerek işin içinden çıkarsak doğru olmaz. Belli bir reformla, piyasanın oluşmasını düzenleyen, dengeleyen bir kurum haline gelmesi hedefindeyiz. Ancak şu dönemde, maalesef batmış olarak devraldığımız TÜK’ün tamamen kapatılarak ortadan kaldırılması noktasında bu defa üretici anlamında ciddi sıkıntı çekiyoruz. Üretici kesimlerin, TÜK’ün o düzende yer alması gerektiğine dair görüşleri var. Halkta müthiş bir öfke var, ama üretici kesimde de müthiş bir destek var.

Üreticiler TÜK’ün ortadan kalkması taraftarı değil. Biz de TÜK’ün zaten şu anki göreviyle devam edemeyeceğini biliyoruz. Üretici kesimlerde, piyasada bir anomali oluşursa TÜK’ün buna müdahale ederek, dengeyi oluşturacak bir kurum şeklinde çalışması isteği var. Onları da dikkate almak gerekiyor. Bu düzenlemeler içerisinde, Bakanlar Kurulu’nda baktık, yüzde 3’lük bir fon artışının piyasaya yansıması; genel fiyat artışları üzerinde yüzde 0.08 bir etkisi var. Bu bize DPÖ’den gelen rakam. Maliye Bakanlığı ile DPÖ’nün yaptığı bir çalışmanın sonucu.”

TÜK’ün piyasaya aktif şekilde karışan, mal getirip-götüren bir kurum olmaktan çıkması gerektiğini kabul ettiklerini ifade eden Başbakan Özgürgün, yüzde 3’lük fon uygulamasının, TÜK’ün düzenleyici rolüne dönebilmesi için atılmış bir adım olduğunu ve belli bir süre sonra bu uygulamanın ortadan kalkacağını söyledi.

25/08/2016 12:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: başbakan, fon, tük, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.