Başbakan'dan Kıbrıs Açıklaması

ads ads ads ads
24/10/2014

ads
Başbakan'dan Kıbrıs Açıklaması

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Platformu ile bir araya geldi ve Kıbrıs müzakerelerindeki son gelişmeleri değerlendirdi.



Görüşmenin ardından basına açıklamada bulunan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, görüşme sürecinin, hidrokarbon yataklarındaki uyuşmazlık nedeniyle tek taraflı olarak masanın terkedildiği için durduğunu ifade ederek, kendileri için önemli olanın müzakerelerin devamı olduğunu vurguladı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bir soru üzerine, Türkiye Başbakanı’nın “Güney’deki haklar sizinse, gelin iki devleti görüşelim” açıklamasını “gelin bu sorunu masada çözelim çağrısı” olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Yorgancıoğlu, bu sıkıntının çözümü için müzakere masasının yeniden oluşturulması gerektiğini ifade ederek, görüşmelerin yeniden yapılması gerektiğini çünkü Kıbrıs konusunda sorunun sadece hidrokarbon yataklarındaki sıkıntıların olmadığını kaydetti.

Kıbrıs sorununun birçok çehresi olduğunu, tüm bunların çözülebilmesi için de müzakere sürecinin yeniden başlaması gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, Rum Lider Anastasiades’e müzakere masasına katılması çağrısında bulundu.

Sıkıntıların görüşme masasında görüşülmesi gerektiğini, müzakere masasından kaçarak sorunların çözülemeyeceğini kaydeden Yorgancıoğlu, görüşme sürecinin yeniden başlaması gerektiğine inanç belirtti. Yorgancıoğlu, müzakereler dururken iki halk arasındaki ilişkilerin iyileşmesi adına da bazı tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

“Düşmanlık çığırtkanlıklarının” yapılmaması gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, bölgede yapılan tatbikatların, ortamı geren ve insanlar arasındaki ilişkileri soğutan bir olay olduğunu, bu yüzden Kıbrıs’ta iki halkın da haklarını gözetecek bir denge kurulması gerektiğini vurguladı. Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ta ortaklık yani “Federal Hükümet” kurma anlayışının hayat bulacağı formüllerin bulunup, krizlerin aşılması gerektiğini belirterek, bütün tarafların geri çekilerek masaya oturulabileceğini veya gemiler orada dururken de görüşmelerin olabileceğini kaydetti.

Esas olanın Kıbrıs sorununu tüm unsurların ortadan kalkacağı görüşme sürecinin devam etmesi olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, bunun için de liderlerin gereğini yapması gerektiğini söyledi. Yorgancıoğlu, Türk tarafının zaten masadan kaçmadığını vurguladı.

24/10/2014 08:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: özkan yorgancıoğlu, başbakan
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.