Başbakan NTV'nin Sorularını Yanıtladı

ads ads ads ads
30/07/2016

ads
Başbakan NTV'nin Sorularını Yanıtladı

Başbakan Hüseyin Özgürgün, KKTC’ye eğitim ve turizm amaçlı gelişlerde sıkıntı yaşanmaması için Türkiye hükümeti ile birlikte bir çalışma başlattıklarını belirtti.

Özgürgün, “Bunlar arasında suça karışmış, örgütte suç unsuru teşkil eden işlere karışmış kişiler varsa ve KKTC’ye giriş yapmış veya yapmak isterse, onlar için de her türlü tedbiri titiz bir şekilde almış durumdayız. En ufak bir istihbaratı değerlendiriyoruz. Bu açıdan herkes rahat olabilir” diye konuştu.

Türkiye’de 15 Temmuz tarihinde yaşanan darbe girişimine kalkışan FETÖ-PYD konusundaki en ufak ihbarın titizlikle değerlendirildiğini vurgulayan Özgürgün, KKTC’de bu yönde örgütsel bazda bir faaliyete rastlanmadığını ve örgütsel bazda kullanılan bir bina veya yer de olmadığını belirtti.

Özgürgün, Kıbrıs’ta 48 yıldır devam eden müzakerelerde her şeyin konuşulduğunu ve bu yılın sonuna kadar bir sonuca varılmaması halinde Kıbrıs Türk halkının da kendi yolu çizmek durumunda olduğunu ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanı görüşmeleri yürütüyor, onun da bu yönde açıklaması var. Doğrusu da odur. Bir şekilde bitmesi lazım. Bunun sonucu da bu yılın sonudur” dedi.

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Ankara temasları sırasında Türkiye’nin özel televizyon kanallarından NTV’nin sorularını yanıtladı.

“DARBE GİRİŞİMİNİN BERTARAF EDİLMESİ MEMNUNİYET VERİCİ”

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Ankara temaslarında “15 Temmuz darbe girişimi sonrası gelişmelerin gündeme gelip gelmediğine” ilişkin bir soru üzerine, hükümet olarak heyetle birlikte Ankara’ya ilk resmi ziyareti yaptıklarını ve bunun kritik bir döneme denk geldiğine işaret etti.

21 Temmuz’da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında FETÖ-PYD’yi terör örgütü listesine alarak, faaliyetlerini yasakladıklarını belirten Özgürgün, bu konuda en küçük ihbarın dahi değerlendirildiğini vurguladı.

Polisin ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Başbakan Özgürgün, Anavatan Türkiye’de halkın demokrasiye sahip çıkması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dik durması ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önemli bir bölümünün karşı çıkmasıyla darbe girişiminin kısa sürede bertaraf edilmesinden memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Böyle bir olay yaşanmasından dolayı üzüntü duyduklarını kaydeden Başbakan Özgürgün, “Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalara diliyoruz. Türk milletine de geçmiş olsun diliyoruz. Bu dileklerimizi, görüştüğümüz Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve Genel Kurmay Başkanı’na da ilettik” dedi.

“EN KÜÇÜK FAALİYETE DAHİ MÜSAMAHA GÖSTERİLMEYECEK”

Başbakan Özgürgün, “FETÖ-PYD’nin terör örgütü listesine alınması kapsamında neler yapılacak?” sorusuna karşılık, “karar kapsamında, eğer varsa, en küçük faaliyete dahi müsamaha gösterilmeyeceğini” belirterek, nerden gelirse gelsin tüm ihbarların titiz bir şekilde değerlendirildiğini vurguladı.

Şu ana kadar yapılan ihbarlardan ve polisle güvenlik kuvvetlerinin yaptığı çalışmalardan herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını ifade eden Özgürgün, ülkeye girişlere karşı hava ve deniz limanları ile Sahil Güvenliğin tedbirlerinin artırıldığını, ancak bugüne kadar böyle bir durum olmadığını kaydetti.

Başbakan Özgürgün, “Türkiye ile bizim ikili anlaşmalarımız, çok yakın işbirliğimiz var. En ufak hareketi değerlendiriyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE HÜKÜMETİ İLE ÇALIŞMA BAŞLATTIK”

KKTC’de 80 bin civarında üniversite öğrencisi ve Türkiye’den turizm amaçlı girişler olduğunu, bunların sekteye uğramaması, eğitim ve turizmde sıkıntı olmaması için Türkiye hükümeti ile birlikte bir çalışma başlattıklarını aktaran Başbakan Özgürgün, “Bunlar arasında suça karışmış, örgütte suç unsuru teşkil eden işlere karışmış kişiler varsa ve KKTC’ye giriş yapmış veya yapmak isterse, onlar için de her türlü tedbiri titiz bir şekilde almış durumdayız. En ufak bir istihbaratı değerlendiriyoruz. Bu açıdan herkes rahat olabilir” dedi.

Başbakan Özgürgün, örgütsel bazda bir faaliyete rastlanmadığını, kullanılan bir bina ve yer de olmadığını, çalışmaların titizlikle yapıldığını ve uyanık durumda olduklarını kaydetti.

80 bin öğrencin 60 binin Türkiye, 20 bininin üçüncü ülkelerden olduğunu ve girişlerin Türkiye üzerinden yapıldığını ifade eden Özgürgün, yine Türkiye ve Türkiye üzerinden KKTC’ye yıllık 3 milyon yolcunun girişi olduğunu ve bunların olumsuz etkilenmemesi için iki hükümetin çalışma başlattığını anlattı.

Türkiye’ye yansıyacak olumsuz bir durumun KKTC’ye daha fazla yansıyacağını kaydeden Başbakan Özgürgün, “Türkiye ne kadar iyi, ne kadar sağlam, ne kadar güçlü ise, KKTC o kadar sağlam ve güçlü olur” dedi.

“RUM TARAFI TÜRK TARAFINI EŞİT TARAF OLARAK GÖRMÜYOR”

Kıbrıs sorununa ilişkin soruları da yanıtlayan Başbakan Özgürgün, müzakerelerin 48 yıldır devam ettiğine ve görüşme sürecinin BM’nin gündemindeki en eski konu olduğuna işaret ederek, “Ümit ederiz sonuçlanır ama Rum tarafının, gerek bugüne kadar bütün planlara hayır demesi, gerekse Kıbrıs Türk tarafını eşit taraf olarak görmeyerek, adayı hala bir Elen adası olarak düşünmesi sıkıntı yaratıyor, sonuca ulaşılamıyor” diye konuştu.

Rum tarafının, Türkiye’den gelen ve kurak adanın makus talihini değiştirecek, adına “barış suyu” dedikleri suya da “Türkiye ile bağları artıracağı” gerekçesiyle karşı olduğunu kaydeden Başbakan Özgürgün, Türkiye’nin, son günlerde Güney Kıbrıs’ta çıkan yangına müdahalede yapılan yardım teklifine karşı çeşitli şartlar ileri süren bir mantaliteyle karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Başbakan Özgürgün, “Biz 48 yıldır görüşmeler olumlu sonuçlansın, bir anlaşmaya varılsın temennisi ile masadayız. Bu olmadıysa burada da Rum tarafının bir sorumluluğu vardır” ifadesini kullandı.

Güney Kıbrıs’ın haksız bir şekilde ve yanlış bir kararla Avrupa Birliği’ne alındığını, Kuzey’de ise müktesebatın askıya alındığını anımsatan Başbakan Özgürgün, “Eğer o dönemde, ‘iki taraftan evet çıkmazsa sorunlu bir ülkeyi almayız’ denseydi anlaşma belki de olurdu, yolu da açılmış olurdu. Sanki anlaşmanın olması da istenmemiş gibi de bir durum var. Burada Avrupalıların da büyük sorumluluğu ve yanlışı var” diye konuştu.

“KENDİ YOLUMUZU ÇİZMEK DURUMUNDAYIZ”

48 yıldır devam eden müzakerelerde her şeyin konuşulduğun, bu yılın sonuna kadar bir sonuca varılmaması halinde Kıbrıs Türk halkının da kendi yolu çizmek durumunda olduğunu ifade eden Başbakan Özgürgün, “Sayın Cumhurbaşkanı görüşmeleri yürütüyor. Onun da bu yönde açıklaması var. Doğrusu da odur. Bir şekilde bitmesi lazım. Bunun sonucu da bu yılın sonudur” dedi.

Başbakan Özgürgün, “Eğer çözüm sağlanmazsa, Kuzey Kıbrıs yoluna bundan sonra nasıl ilerleyecek?” sorusuna karşılık şunları söyledi:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim devletimiz. Eğer, Kıbrıs Rum tarafı ‘Ada’nın bütününü tek başına temsil ediyorum, diğer dünyanın geri kalanı da evet ben böyle tanıyorum’ demesi durumunda, biz de, KKTC ve onun hem kurumsal yapısıyla hem demokrasisiyle ve kurumlarıyla hazır olduğunu ve bir devlet olarak yoluna devam edeceğini zaten gösterdik. Bunun kararını alması için ilgili devletin adım atması gerekecektir.”

“SU ASRIN DEĞİL BİN YILIN PROJESİ”

Türkiye’den gelen suyun “dünya da bir ilk, çılgın bir proje” olduğunu, 477 kilometre yoldan Toroslar’ın suyunu Kıbrıs’a taşındığını anlatan Başbakan Özgürgün, suyun, adanın makus talihini değiştireceğini vurguladı.

Güney Kıbrıs’ın kısa zaman önce Yunanistan’dan tankerle su taşımayı denediğini ama başarılı olmadığını anımsatan Başbakan Özgürgün, Türkiye’den gelen suya Rumların da ihtiyacı olduğunu, suyun, “asrın değil bin yılın projesi” olduğunu, Rumların böyle bir projeden istifade etmek yerine karşı çıktığını kaydetti. 

30/07/2016 19:21
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: özgürgün, kıbrıs, haber, ntv, türkiye
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.