Başhekim Zeka Bey

ads ads ads ads
06/05/2015

ads

Bülent Dizdarlı Bülent Dizdarlı


Yıl 1995. Sağlık kurulu odasında, toplantı hazırlığındaydık. Ben genç bir hekim olmama karşın, o zaman kurulda, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ni temsilen bulunuyordum. Başhekim Zeka Bey, tüm kıdemli hekimler yerlerine yerleştikten sonra toplantı odasına gelmişti. Her zamanki gibi ağır adımlarla ve yere bakarak ilerleyip, yine her zamanki yerine oturmuştu. Sonra da başını hiç kaldırmadan tok bir sesle “Başlayalım” demişti.

O zamanlar anjiyo ve baypas gerektiren hastalar, hastanemizde söz konusu tanı ve ameliyatlar yapılmadığından yurt dışına sağlık kurulu kararı ile sevk ediliyorlardı. O gün de, iç hastalıkları ve kardiyoloji bölümü şefi Dr. Sait Kenan’ın önünde yurt dışına sevki istenecek onlarca hasta dosyası bulunuyordu. Hastalarının çokluğundan mıdır ya da hastane de en çok sözü geçen hekimlerden biri olduğundan mıdır bilemem ama daima ilk Sait Bey’e verilir, o da gayet muntazam hastaları neden sevk etmemiz gerektiğini kurula anlatırdı. Bu esnada hiçbir kurul üyesi onun sunumuna itirazda bulunmazdı. Sanırım bunun nedeni konunun “kalp” olmasıydı. İtiraf etmek gerekirse o devirde kurulda, kalp hastalığından ve Dr. Sait Kenan’ın söylediklerinden çok da bir şey anlayan hekim de yoktu. Diğer vakalarda zaman zaman ciddi tartışmalar olurken bu hastalar itirazsız sevk ediliyordu.

O gün, Dr. Sait Bey yine hastalarını böyle takdim ederken, hemen sağ tarafımda kurula başkanlık eden Başhekimimiz Zeka Bey’e takılasım tuttu. Ona yönelik olarak “Abi be! Niye hep başın eğik, hiç karşıya, insanların yüzüne bakman, mahkemede yargıç havası veriyorsun ve insanlar huzursuz oluyor” dedim. Hafifçe başını bana döndürdü. Sadece dudak büktü sonra da eski pozisyonunu aldı. Bu sırada Dr. Sait Kenan hastasının takdimini bitirmişti. Hastada üç damar tıkalı olduğundan şüpheleniliyor, anjiyo ve gerekirse baypas için yurt dışına sevki öneriliyordu.

İşte tam da bu sırada karşıdan “Zeka” diye bir ses geldi. Zeka Bey, hasta tarafından adının telaffuz edilmesi üzerine başını kaldırdı, ona dik dik baktı. Hasta “Zeka gardaş tanımadın mı? Ben ilkokuldan sınıf arkadaşın Mustafa be yahu. Gördün başıma neler geldi?” deyiverdi. Zeka Bey biraz da acımtırak bir gülümseme ile cevapladı onu: “Vay be Mustafa! Tanıdım tanımasına da sen ne zannederdin ya? Bu yaştan sonra kızamık çıkarmayı beklerdin yoksa kızamıkçık?..”

Bu cevap kuruldaki tüm üyeleri gülümsetirken o bana döndü ve “Gördün mü be çocuk? Başımı neden kaldırmam? Bu hastaların hepsi benim ya sınıf arkadaşım ya askerlik arkadaşım. Ve maalesef akranlarım artık ya kalp hastası ya kanser. Onları böyle görüp de üzülmemek elde mi? Daha iyi kimseyle göz temasına girmem bakmam. Varsın donuk görüneyim ama üzülmeyeyim. Yoksa bu iş ömür boyu yapılmaz” demişti.

O gün ona haklılığını tam anlamıyla teslim edememiştim. Bu gün ise ne kadar haklı olduğunu anlıyorum. Hekim olmayan birinin de ne beni, ne Zeka Bey’i, nede biz hekimleri anlamasını beklemiyorum.

2012’nin on bir nisan günü kaybettiğimiz babacan ruhlu, Başhekim Zeka Bey’i biraz geç de olsa saygıyla anıyorum.

ANLAYAMADIKLARIM

CTP’nin “gençlerini” değil ama “olgunlarını” anlamakta zorlanıyorum. Yani bu seçimin tek günahı genel başkana mı ait Allah aşkına? Bir genel başkan birde LefkoşA ilçe başkanının başına mı kırılacak bu kabak? Yine mi halı altına süpürülecek problemler? Helal olsun gençler. Olgun CTP’lilerin yapması gerekeni yapıyorsunuz. Gerçek umut sizsiniz helal olsun. Aynı davranışı UBP ve DP gençlerinden de bekliyorum. Olgunları!!! Anlayamıyorum.

Gençlerden umut doluyum.

VE ŞİİR

Şiirimizin adı “Kokun”… Şairimiz ise Diş Hekimi Zühtü Baysen…

Kokun

Dün gece yatağa yattım

Gözlerimi kapattım seni gördüm

Kokunu hissettim

Kokladım, doldurdum ciğerlerimi kokunla

Kulağımda senin sesini duydum

Sonra gözlerimi açtım çarçabuk

Yine seni gördüm, burnumda kokun

Kulağımda sesin vardı hâlâ

 

06/05/2015 12:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bülent dizdarlı
MANŞETLER

HK Bülent Dizdarlı

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.