Başkan Obama Beyaz Saray’da güvende mi?

ads ads ads ads
01/10/2014

ads
Başkan Obama Beyaz Saray’da güvende mi?

İki hafta önce Beyaz Saray’a giren saldırganın bıçaklı olduğu ve sanılandan daha fazla ilerlediği ortaya çıktı. Güvenlik tartışmaları yaratan olayla ilgili Gizli Servis Başkanı ifade vermeye çağırıldı.

ABD başkanlarının resmi ikametgahı Beyaz Saray’a giren Teksaslı Omar J. Gonzalez’in (42) güvenlik açısından sanılandan daha büyük bir tehdit yarattığı ortaya çıktı. Olay, Başkan Barack Obama ve ailesinin güvenliği ile ilgili tartışma başlattı.

Washington Post gazetesi, Gizli Servis’in “Sarayın girişinde yakaladık” dediği Gonzales’in binanın içindeki Doğu Salonu’na kadar yanında bir bıçakla girmeyi başardığını ortaya çıkardı. Gonzalez, parmaklıkları aşıp 64 metre uzunluğundaki ön bahçeden koşarak sarayın girişinde bir Gizli Servis üyesini geçti. Daha sonra seremonilerin yapıldığı Doğu Salonu’na kadar ulaştı. Gonzalez, Doğu Salonu’nun yanındaki Yeşil Oda’ya girmeye çalışırken etkisiz hale getirildi. Ortaya çıkan bir Gizli Servis raporuna göre servis çalışanları bugüne dek yaklaşık 1000 güvenlik açığına göz yumdu. Ortaya çıkan detaylar üzerine Gizli Servis Başkanı Julia Pierson ABD İçişleri Komisyonu’nda ifade vermeye çağırıldı. Pierson savunmasında, “Beyaz Saray’ın güvenlik planı düzgün bir şekilde uygulanmadı. Bu kabul edilemez güvenlik açığının tüm sorumluluğunu alıyorum. Bir daha asla tekrarlanmayacak” dedi.

Gizli Servis, iki hafta önce, Obama ailesinin içeride olmadığı sırada Gonzalez’in, Beyaz Saray önündeki çitleri aştıktan sonra sarayın girişinde etkisiz hale getirildiğini duyurmuştu. Olayın ardından Beyaz Saray’ın etrafında devriye gezen birimlerin sayısı artırılmıştı. Geçen hafta hakim karşısına çıkarılan, Irak savaşındaki hizmetleri nedeniyle madalyayla onurlandırılan Gonzalez tutuklanmıştı. Gonzalez’in aracında 2 balta, 1 pala ve 800 mermi bulunmuştu.

Ateş açıldığını fark etmediler

Gizli Servis Obama’nın göreve gelmesinden bu yana birçok skandalla gündeme geldi. İşte tüm aileyi tehlikeye atan ihmaller:

Gizli Servis, 2011 yılında Beyaz Saray’ın dış pencerelerinden birine isabet etmiş halde bir mermi bulmuş; merminin kurşun geçirmez cama takılı kaldığını açıklamıştı. Geçtiğimiz hafta yine Washington Post’un ortaya çıkardığı bir detaya göre, kurşunlama sırasında Obama çiftinin kızları Malia ve Sasha’nın odası hedef alındı. Sasha o sırada binadaydı. Fakat Gizli Servisi bunu günler sonra fark etti.

Obama’nın, Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak için gittiği Hollanda’da da Başkan’ı korumakla görevli Gizli Servis elemanlarından biri çok fazla Alkol aldığı için otel koridorunda sızmış halde bulundu.

2012’de Kolombiya’da gezisinde Obama’yı koruyan Gizli Servis elemanları hayat kadınlarıyla ilişkiye girdiği ortaya çıktı.

2009’da Beyaz Saray’da düzenlenen bir davete, davetiyesiz giren Michaele ve Tarık Salihi adlı çift içeride Obama ile fotoğraf çektirmişti.

milliyet.com.tr 

01/10/2014 09:23
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ABD, Irak, Alkol, Hollanda, Kolombiya, Washington, Beyaz Saray, Barack Obama
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.