Başkan Yardımcısı kim olacak?

ads ads ads ads
07/10/2015

ads
Başkan Yardımcısı kim olacak?

Cumhuriyet Meclisi başkanlığı makamının anamuhalefet partisinden olması konusunda mecliste grubu olan partiler hem fikir.

Bu nedenle UBP ve CTP; DP’nin de desteklediği Meclis başkan yardımcılığı mevkinin anamuhalefetten olmasını içeren meclis iç tüzüğü karar önerisi hazırladı.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, “Biz şu noktada hep uzlaşma içerisinde olmayı düşündük. Meclis Başkan Yardımcılığı bir defa ana muhalefet partisine verilmelidir. Ancak bunun da olabilmesi için tüzük değişmesi gerekiyor. Aksi takdirde puanlama ve temsiliyet hesaplamalarında zorlama formüller ortaya çıkıyor. Bu da Meclis Başkanlık Divanının dengesini bozuyor. Biz arkadaşlara söyledik bu 10 gün içinde sonuçlanacaksa ve bu süre içerisinde Meclis İç tüzüğü değiştirilebilirse Meclis Başkan Yardımcılığı ana muhalefet partisine verilir hükmü yasa çerçevesinde değişirse ve verilebilirse biz hazırız. Arkadaşlar teknik olarak 1 günde olabileceğini söyledikleri için o zaman bizde buna onay vereceğimizi anamuhalefete verilmesinin uygun olacağını sdöyledik. Ulusal Birlik Partisi olarak burda da demokratik anlayışımızı ortaya koyup, sergiledik. dedi

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da “yıllardan beridir teamül olarak uygulanan Meclis Başkan Yardımcılığının muhalefete bırakılmasını bu kez UBP’nin kendi içinde yaptığı oylama ile talep etti. Biz bunun teamülleri bozacağını ve yanlış olacağı tezini savunduk. Öyle anlaşılıyor ki CTP de benzeri bir duruş sergiledi. Bunun üzerine Meclis bugüne kadar olduğu gibi puanlama usulüyle belirleyeceğini nakamları bunu bir tüzüğe çevirerek Meclis Bşk muhalefete bırakılacağını ve muhalefetin eşit sayı olması halinde de başkanlık divanının buna bir karar üretebileceği şeklinde sonuç çıktı. Bunu iki partilinin yetkilisi bize neden imzalatmadılar onu bilmem Meclis’e sundular. Eşitlik halinde tam ne olacağı belirtilmemekle birlikte açıktır olay meclis başkanlık divanı karar alacak diye. Olumlu bir yaklaşımdır.” İfadelerini kullandı.

Partilerin mutabakat sağlamasına rağmen yeni yasama dönemine başlayan meclisin 10 gün içinde hem iç tüzüğü değiştirmesi hem de seçimi yapması gerekiyor. Sıkıntı bu noktada yaşanıyor. Çünkü komitenin yarın tüzük değişikliği önerisini görüşüp onaylayarak meclise gönderip göndermeyeceği belli değil.

10 günlük süre Pazartesi günü dolacak. Bu tarihe kadar süreç tamamlanır ve tüzük değişikliği yapılırsa meclis başkanlığı mevki DP-UG’de olacak.

Eğer süreç tamamlanamazsa UBP meclis başkanlığı için aday gösterecek.

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ise tüzük değişikliğinin zamanında yetiştirilmesi konusunda UBP’nin samimi olmadığını, kurultaya yönelik bir tutum sergilediğini ifade etti.

Denktaş bu konuda bir oyun oynanmaya çalışıldığını da savundu.

Denktaş, samimi olması halinde CTP’nin kendileriyle işbirliği yapması gerektriğini de belirtti. Serdar Denktaş tüzük değişikliği olmazsa puanlarının yetişmesi halinde Meclis Başkanlığı için aday göstereceklerini de sözlerine ekledi. 

Kaynak:BRT

07/10/2015 19:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: meclis, başkan yardımcısı, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.