Başkanlar TEREDDÜT İÇİNDE!

ads ads ads ads
12/02/2016

ads
Başkanlar TEREDDÜT İÇİNDE!

 

 

4 bakanın Türkiye’den önceki gün getirdiği ve Bakanlar Kurulu’nda kabul gören öneri, belediye başkanlarını ikiye böldü. Bazı belediye başkanları suyun halka arzının önemli olduğunu ifade ederken diğer belediyeler ise fiyat sistemini eleştirdi



5 BELEDİYE DESTEK: Geçitkale Belediyesi, Esentepe Belediyesi, Çatalköy Belediyesi, Paşaköy Belediyesi ve Vadili Belediyesi başkanları, su konusunda iki hükümet arasında varılan uzlaşıyı desteklediklerini belirtti. Beş belediye başkanı Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun halka arzının bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu
BAZI ENDİŞELER MEVCUT: Başını Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin çektiği bir grup belediye başkanı hükümetin önerisine tümden karşı. Bazı belediye başkanları ise fiyat sistemi ve belediyelerin mağdur edileceği endişesini taşıyor



Duygu ALAN/HAVADİS

Türkiye’den KKTC’ye getirilen su ile ilgili son uzlaşı metni belediye başkanlarını da ikiye böldü. Kimi belediye başkanları yeni öneriyi desteklerken kimileri ise karşı tutum gösterdi.

Belediye Başkanları, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC yetkililerinin su konusunda üzerinde uzlaşıya vardığı belgeyi değerlendirdi.

“İleri istişare maksatlı KKTC Belgesi”ne son şeklini vermek üzere Türkiye Hükümeti ile KKTC yetkilileri geçtiğimiz gün Ankara’da bir araya gelmiş, Hükümeti temsilen Ankara’ya giden dört bakan Türkiye’den biri alım garantisi, diğeri “uluslararası anlaşma ile belediyelerin devre dışı bırakılması, su yönetiminin tamamen devlete geçmesi” noktasında iki öneri ile ülkeye dönmüştü.

5 belediye başkanı bir an önce suyun halka arz edilmesi için yeni öneriyi desteklerken, bazı belediye başkanları ise fiyat uygulamasının belediyeleri zora sokacağı görüşünde birleşti.

Beş belediye başkanı öneriyi destekledi

Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC yetkililerinin su konusunda üzerinde uzlaşıya vardığı belge, beş belediye başkanı tarafından tam destek buldu.

Geçitkale Belediyesi Başkanı Hasan Öztaş, Esentepe Belediyesi Başkanı Cemal Erdoğan, Çatalköy Belediyesi Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü ve Vadili Belediyesi Başkanı Mehmet Adahan, su konusunda iki hükümet arasında varılan uzlaşıyı desteklediklerini belirtti. Beş belediye başkanı Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun halka arzının bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu.

Tatlısu Belediyesi Başkanı Hayri Orçan ise su konusunda üzerinde uzlaşılan önerileri desteklediğini ancak belediyelerin de mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti.

Fiyat uygulaması eleştiri konusu oldu

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, su konusunda üzerinde uzlaşılan belgenin belediyeleri sisteme dahil etmeye zorladığını öne sürdü, Güngördü, “Sisteme katılmayı kabul etmeyen belediyeler, mevcut kaynaklarda alacak ama suyun fiyatı aynı olacak. Bu tabi sisteme katılmamanın sebebini ortadan kaldırır. Dolayısıyla bu şart bir nevi sisteme dahil etmeye zorlayıcı bir unsurdur” dedi.

Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya, suda fiyat konusunun adaletli bir yaklaşım gibi görünmediğini savundu, “ “Fiyat konusu belediyeleri bu sisteme dahil etmeye teşviktir ve tüm belediyeler sisteme dahil olmak zorunda olacak gibi görünüyor” dedi.

Dört belediye başkanı yorumsuz

İnönü Belediyesi Başkanı Ali Öncü, konu ile ilgili açıklama yapmak istemediği, bu hususta devletin bir karar verdiğini buna saygı duyacaklarını kaydetti.

Alsancak Belediyesi Başkanı Fırat Ataser, su konusunun hükümetler arasında çözülen bir konu olduğunu dolayısıyla bu hususta herhangi bir açıklama yapmak istemediğini belirtti.

Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli ise konu henüz netleşmeden bir değerlendirme yapmak istemediğini belirtti.

Akdoğan Belediyesi Başkanı Ahmet Latif de, bu konuda ilgili bakanların gerekli açıklamayı yapacağını kendisinin bu hususta yorumu olmadığını ifade etti.

Orçan: Belediyeler mağdur edilmeden proje hayat bulmalıdır

Tatlısu Belediyesi Başkanı Hayri Orçan, su konusunda Türkiye ile KKTC hükümeti yetkililerinin üzerinde uzlaştığı belgeyi desteklediğini ancak söz konusu önerilerin hayata geçirilirken belediyelerin de mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti.

Hayri Orçan, “Belge anlatılan şekli ile belediyelerin büyük oranda taleplerini karşılayacak nitelikte. Çünkü şuandaki yapı ile altyapı ihtiyacı olan belediyelerin büyük çoğunluğu,  bu çalışmaları kendi yapacak pozisyonda değil. Ancak diğer yanda da altyapı ihtiyacı olmayan ve kesintisiz olarak içme suyu sağlayan belediyeler var ve ortaya çıkan belge hayata geçirilirse bu belediyelerin bir miktar mağduriyeti olacak gibi görünüyor. Bu noktada bizim talebimiz oranlar belirlenirken bu kriterin de göz önünde alınmasıdır. Belediyeler mağdur edilmeyecek şekilde düzenleme yapılmalıdır” dedi.

Suyun bir an önce sisteme verilmesi gerektiğini savunan Orçan, “Evet belediyelerin bir miktar ekonomik kaybı olabilir ama halkın yaşam standardını ve yaşam kalitesini çok artıracağı için böyle bir projenin halkın menfaati doğrultusunda süratle hayat bulması gerekiyor. Dolayısıyla ortaya konan belgeye desteğiz ama çekincelerimizi de ihale veya sözleşme aşamasında tekrar dile getireceğiz” diye konuştu.

Orçan, “Belediyelerin su ve kanalizasyonla ilgili birimlerde çalışan personelin de bu sisteme entegre edilmesi gerekir. Bu çalışanların maaş ve özlük haklarının bir şekilde karşılanması lazımdır. Böylece bu anlamda belediyelerin mağduriyetleri giderilebilirken ihaleyi alacak şirket bu personelin tecrübelerinden faydalanmış olur” dedi.

Işısal: Hala endişelerim var

Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal, Belediyeler Birliği’nde daha önceden yapılan toplantıda da dile getirdiği su konusundaki endişelerini halen taşıdığını kaydetti.

Işısal şunları söyledi: “Hükümet yetkilileri daha önce Belediyeler Birliği’nde belediye başkanlarına su konusunda bir brifing verdi. Biz de o toplantıda su konusundaki hassasiyetlerimizi, endişelerimizi ifade ettik. Önceki gün gerçekleşen toplantıda akşamki toplantıda endişelerimiz üzerinde duruldu. Örneğin su ve kanalizasyon birimlerinde çalışan personelin mağduriyetlerinin Maliye Bakanlığı tarafından giderileceği, işletmede gelirin yüzde 10’unun belediyelere pay olarak kaydırılması önceki gün konuşuldu. Bilindiği üzere şebekeler belediyelerindir. Şebekelerin devir işlemleri Belediye Meclisi’nin kararı olumluysa şirkete aktarılır. Eğer belediye meclisinde olumsuz bir karar çıkarsa belirlenen fiyat üzerinden satış yapılacak ama mevcut kuyuların da durdurulacağını anlıyorum. Kendi belediyeme baktığımda bu anlamda hala daha endişelerimin olduğu söyleyebilirim. Bakanın dediği su ile ilgili giderlerin sıfıra indirileceği yönünde ve hükümet olarak bu kararın Bakanlar Kurulu’nda alındığı ifade edildi.”

Hulusioğlu: Destekliyorum

Çatalköy Belediyesi Başkanı Mehmet Hulusioğlu, su konusunda iki hükümet yetkilileri arasında üzerinde uzlaşılan belgenin Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini, merkezi hükümetin belediyelerin su konusundaki hassasiyetini de göz önünde bulundurarak suyun işletilmesi konusunda iyileştirmeler yaptığını, dolayısıyla su konusunu daha fazla irdelemenin anlamı olmadığını belirtti.

Mehmet Hulusioğlu, “Merkezi hükümet, su konusunda belediyelerin de hassasiyetini göz önünde bulundurarak iyileştirmeler yapmıştır.  Bu protokolün haricinde devletin bazı uygulamalarda düzenlemeler yapacağına dair vaatler de verildi. Bu anlamda benim görüşüm hem protokolde hem de kendi içimizdeki düzenlemelerin eş zamanlı olmasıdır.  Ben su konusunda ortaya konulan öneriyi destekliyorum. Önceki gün bu hususta hükümet yetkilileri ile belediye başkanları arasında yapılan toplantıda da açıkçası toplantıya katılan belediye başkanlarından belgeye itiraz eden de  olmadı. Çünkü biz daha önceden hassasiyetlerimizi belirtmiştik, bu protokolde bu hassasiyetlerimize de yer verildi” diye konuştu.

Kaya: AKSA örneği önümüzde

Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya, hükümet yetkilileri ile belediye başkanlarının geçtiğimiz Cuma günü Belediyeler Birliği’nde bir araya gelerek su konusunda bir toplantı gerçekleştirdiğini, o toplantıda belediye başkanlarının hassasiyetlerini hükümet yetkililerine aktardığını söyledi.

İki hükümetin uzlaşısı sonucu ortaya çıkan belgede belediyelerin hassasiyetlerinin kısım çözümlenmiş gibi göründüğünü söyleyen Kaya, “Ancak işin ayrıntısında bir miktar sıkıntı çıkacak gibi” dedi

Aziz Kaya, “İşletme şartnamesinde bu sıkıntıların olmaması gerekiyor. Örneğin personelin aktarılması konusu, belediye meclisinin bu kararı almaması durumunda eksik olan su miktarı için bir alım garantisi ortaya kondu. Bu bence uygun değil. Çünkü AKSA’da bu uygulanmakta ve orada yaşanan sıkıntıda önümüzde örnektir. Dolayısıyla belge uygulama aşamasında belediyeler açısından sakıncaların giderilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Suda fiyat konusunun ise adaletli bir yaklaşım olmadığı savunan Kaya, “Fiyat konusu belediyeleri bu sisteme dahil etmeye teşviktir ve tüm belediyeler sisteme dahil olmak zorunda olacak gibi görünüyor” dedi.

Erdoğan: Tamamen destekliyorum

Esentepe Belediyesi Başkanı Cemal Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC yetkililerinin su konusunda üzerinde uzlaşıya vardığı belgeyi tamamen desteklediğini belirtti.

Erdoğan, “Su konusunda iki hükümet yetkilileri arasında uzlaşılan belgeyi tamamen destekliyorum. Bence bu konu fazlası ile uzadı ve artık sonuçlanması lazım. Kıbrıs Türk Toplumu bu su konusunda bilgi kirliliğinden bıktı, usandı. Artık su konusunu çözüp başka meselelere eğilelim” dedi.

Öztaş: Bizim için uygundur

Geçitkale Belediyesi Başkanı Hasan Öztaş, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC yetkililerinin su konusunda üzerinde uzlaşıya vardığı belgenin, belediler ve iki hükümet yetkilileri arasında arzulandığı şekilde olduğunu söyledi.

Öztaş, “İki hükümet yetkilileri arasında su konusunda yapılan görüşmeler neticesinde üzerinde uzlaşılan belge, bizim içim uygundur” dedi.

Çelebi: Herkes yapılan anlaşmaya uyacak

Dikmen Belediyesi Başkanı Yüksel Çelebi, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC yetkililerinin su konusunda üzerinde uzlaşıya vardığı belgenin içeriği hakkında yorumda bulunmadı.

Çelebi, Havadis’e konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Hükümet yetkilileri anlaşmayı yaptıktan sonra herkes yapılan anlaşmaya uyacak” ifadelerini kullandı.

Bayraktar: Serdarlı’nın bu suya ihtiyacı var

Serdarlı Belediyesi Başkanı Salih Bayraktar, su konusunda bir uzlaşıya yaklaşıldığı noktasında olumlu olduğunu ancak hükümetin bu uygulamaları ne kadar uygulayacağını zamanla göreceklerini ifade etti.

Bayraktar, şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC yetkililerinin su konusunda üzerinde uzlaşıya vardığı belgede bizim endişelerimiz kısmen giderildi. Ancak siyasi irade bu söylenenlerin arkasında ne kadar duracak zamanla göreceğiz. Belediyelerin su ve kanalizasyon birimlerinde çalışan personelin maaşlarının Maliye Bakanlığı tarafından ödenip bu personellerin sosyal güvencelerinin sağlanacağı söylendi. Otoriterimizin sudan kaybolması halinde öz kaynakta ciddi gelir kaybı olacağını söyledik. Yüzde 10 gelir verilecek, anlaşma yapıldıktan sonra bizim fatura noktasındaki otoritemiz ortadan kalkacak, bakiyelerin toplanmasında sıkıntı olacak dedik, ihaleyi alan firma veya firmalar tarafından paranın tahsilatı giderilecek denildi. Bunlar daha sonra yazılı olarak önümüze sunulacak. Sisteme dahil olup olmamak konusunda kararı ise belediye meclisi verecek. Ama ben Serdarlı Belediyesi’nin bu suya ihtiyacı var diyorum.”

Yıkıcı: Karar belediye meclisinin

Yenierenköy Belediyesi Başkanı Mesut Yıkıcı, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC yetkililerinin su konusunda üzerinde uzlaşıya vardığı belge için çok da olumsuz düşünmediğini söyledi.

Yıkıcı, belediyelerin su konusunda daha önceden ifade ettiği hassasiyetlerin dikkate alınması halinde sisteme dahil olunabileceğini ancak bu hususta son kararın belediye meclisinde olduğunu söyledi.

Yıkıcı, “Hükümet yetkilileri su konusunda Türkiye hükümeti yetkilileri ile mutabık kaldığı noktaları bizlere aktardı. Biz de zaten geçen hafta hassasiyetlerimizi kendilerine iletmiştik. Ortaya çıkan taslak çerçevede hükmet gerekli yasal prosedürü başlatacak. Sisteme dahil olunup olunmayacağı kararını ise belediyelerin meclisleri verecek. Umarım aydınlatmadaki olay başımıza gelmesin. Su bizden su bizden alındığında personel ve giderler yine bize kalmasın. Eğer bizim hassasiyetlerime hassasiyet gösterilirse sürece uyarız. Ancak son karar tabiî ki belediye meclisinin olacak.

Manisoy: Mecburen dahil olacağız

Alayköy Belediyesi Başkanı Hulusi Manisoy, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC yetkililerinin su konusunda üzerinde uzlaşıya vardığı belge açık olmayan konular olduğunu ancak, sisteme mecburen dahil olacaklarını söyledi.

Manisoy, belge hakkında “Kendileri pişirdi. Biz de önümüze konanı yiyeceğiz, başka çaremiz yok. Gönül isterdi ki daha iyi ölçülüp tartışılsın ama olmadı. Belgede açık olmayan konular var. Yabancı bir şirket gelecek, işi yapacak pek iyi bu şirketi kim denetleyecek. Bu şirketin bizimle iş birliği yapması lazımdı. Belediyeler bu hususta devre dışı kalamaz, çünkü halkla muhatap olan biziz. Siteme dahil olacağız ama bu şekli ile de çok memnun değilim. keşke pastanın bir kenarında olsaydık daha iyi olurdu” yorumunu yaptı.

***

Tülücü: Asıl olan halktır


Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü, Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun halka arzının bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini savunarak, su konusunda üzerinde uzlaşılan belgeyi desteklediğini belirtti. 

Tülücü şöyle konuştu: “Hükümet bu su konusunu bir karara bağladı. Belediyelere de bilgi verdi. Karar uygulamaya geçtiğinde belki Belediyelerin bir miktar kaybı olacak ama halkın hayrına olacak. Zaten önemli olan da halktır. Biz bir ada ülkesiyiz ve ciddi şekilde su sorunumuz vardır. Dolayısıyla bu işi daha fazla uzatmaya gerek yoktur. Türkiye’den gelen bu suyun halka arzının bir an önce gerçekleştirilmesi gerekir. Ortaya çıkan belgeye göre sisteme dahil olan belediyelere cirodan yüzde 10 pay verilecek. Fiyat konusunda da bir eşitlik adalet sağlanmış olacak. Tüm belediyelerin fiyatları aynı olacak. İstemeyen bu sisteme dahil olmayacak.”

***

Adahan: Sisteme dahil olacağız


Vadili Belediyesi Başkanı Mehmet Adahan, su konusunda Türkiye ile KKTC’nin üzerinde uzlaştığı belgeye destek verdiklerini belirterek sisteme dahil olacaklarını kaydetti.

Su konusunun daha fazla tartışılıp, siyasallaştırılmadan bir an önce neticelendirilmesi gerektiğini söyleyen Adahan, hükümeti bu anlamda göreve davet ettiğini dile getirdi.

Adahan, “Su konusunda bizim tavrımız net. Mesarya’da çok ciddi bir su sorunu varken bu işi daha fazla uzatmanın veya başka noktalara çekip suyun sisteme verilmesi işini ötelemenin anlamı yoktur. Yap -işlet -devret noktasında Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu karar vardır ve biz bu kararın uygulamaya konulmaya başlanmasını istiyoruz. Hükümeti de bu göreve davet ediyoruz. Biz sisteme dahil olacağız. Mesarya bölgesi artık temiz standart bir su bekliyor. Bu işin siyasallaşmaması, bir an önce neticelendirilmesi ve akıl yolunda bileşilmesi gereklidir. Havanda su dövmeye gerek yoktur” dedi.

***

Güngördü: Fiyat konusu sisteme dahil etmeye zorluyor


Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, Belediyelerin sudaki mal varlıkları, su ve kanalizasyon birimlerinde çalışan personellerin durumu ve bu sistem devreye girdiğinde belediyelerin park, bahçe ağaç ve yeşil alanları sulama ihtiyacını nasıl giderileceği gibi belediyeler için kritik olan konuların gerek ihale gerek idari şartnamede çok açıkça yazılmasını istediklerini, hükümet yetkililerinin de isteyen belediyenin bu sistem dahil olmayabileceğini belirttiğini söyledi.

Nidai Güngördü, su konusunda üzerinde uzlaşılan belgeye göre sisteme dahil olan belediyelerin bu projele ilgili iyileştirme çalışmalarından ve diğer projelerden yararlanacağını sisteme dahil olmayan belediyelerin ise yararlanamayacağını fakat tüm belediyelerin suyu aynı fiyattan satın alacağını belirtti.

Güngördü, “Sisteme katılmayı kabul etmeyen belediyeler, mevcut kaynaklarda alacak ama auyun fiyatı aynı olacak. Bu tabi sisteme katılmamanın sebebini ortadan kaldırır. Dolayısıyla bu şart bir nevi sisteme dahil etmeye zorlayıcı bir unsurdur” dedi.

Güngördü, “alım garantili” anlaşma konusunda yaptığı açıklamada da AKSA örneğini ortaya koyarak “AKSA’da da alım garantisi istenmektedir. Bunun suda belediyelere yansıması farklı olabilir ama global olarak düşünüldüğünde Maliye Bakanlığı’na külfet olmaması için öyle bir pozisyona geleceğiz ki sisteme katılmak zorunda kalacağız. Özellikle fiyat konusunun eşit olması belediyeleri bu sisteme katılmayı zorunlu kılar” dedi.

“Personel konusunda açıklama bekliyoruz”

Nidai Güngördü, ayrıca ortaya çıkan belgenin hayata geçirilmesi halinde belediyelerde su ve kanalizasyon birimlerinde çalışan personelin durumunun ne olacağı, bu personellerin maaş ve özlük haklarının nasıl sağlanacağı, özel şirkette çalışmak isteyenlerin durumunun ne olacağı konusunda ilgili bakanlıktan açıklama yapmasını istedi.

***

Harmancı: Su işletmesinin özelleştirilmesi kabul edilmiştir


Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC yetkililerinin su konusunda üzerinde uzlaşıya vardığı belge hakkındaki görüşlerini sosyal paylaşım sitesinde yayımlayarak kamuoyu ile paylaştı

Mehmet Harmancı’nın sosyal medyada konuya ilişkin değerlendirmesi şu şekilde: “Su konusunda ortaya çıkan tablo şudur:1. Hükümet kendi içinde karar birliğine varmıştır. 2. Türkiye'den gelecek olan su özel bir şirket tarafından işletilecektir. 3. İhale sürecine dahil olmak istemeyen belediyeler diğer kaynaklardan elde ettiği suyu Türkiye'den gelecek olan suyun belirlenen satış fiyatı üzerinden satacaktır. 4. Belediyelere ciro üzerinden yüzde 10 komisyon verilecektir.5. Özel şirketin 5 kişilik yönetim kurulunda 1 tane belediye temsilcisi olacaktır. Özetle su işletmesinin özelleştirilmesi kabul edilmiştir. Belediyelere tanınan seçenek kağıt üzerinde vardır ama realitede yoktur.

 
12/02/2016 13:14
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: su, asrın projesi, haber, kıbrıs, kıbrıs haberleri, kıbrıs haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.