Bayramda beslenmeye dikkat

ads ads ads ads
23/06/2017

ads
Bayramda beslenmeye dikkat

Uzmanlar, Ramazan günleri süresince değişen yeme-içme saatlerinin ardından normal seyire dönerken bayram boyunca yeme içme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiği uyarılarında bulunarak, hafif yiyecekler tüketilmesi, az ve sık öğünler tercih edilmesi, bol su içilmesi ve mümkünse sütlü tatlı ve meyvelere öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan Bayramı öncesi uzmanlar AA muhabirine yaptıkları açıklamalarda tüketicilere beslenme önerilerinde bulundu. Medicana Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül Öztürk, oruçla beraber farklılaşan metabolizmanın bayramda kötü sürprizler yapabileceğine işaret ederek, oruçla ikiye düşen öğün sayısının birden farklılaşması ile midede hazımsızlık, gaz, bağırsak sistemi rahatsızlıkları gibi şikayetlerin ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Bu durumun önüne geçebilmek için ve en az hasarla atlatmak için güne güzel bir kahvaltı ile başlanması tavsiyesinde bulunan Öztürk, kahvaltıda şarküteri ürünlerinin yer almaması, sonraki süreçte ise hafif besinler tercih edilmesi, az ve sık yemeye özen gösterilmesi ve yiyeceklerin çok iyi çiğnenmesi gerektiğine işaret etti.

Öztürk konuşmasında bayram süresince yapılacak bayram ziyaretlerinin önemine de dikkati çekerek, şu uyarılarda bulundu:

"Kültürel yapımızda misafir ağırlamak, yiyip-içirmekle aynı anlama gelir. Özenle hazırlanan ikramlar, gururla misafirlere ikram edilir. Bu yüzden gittiğimiz her yerde ısrarlarla karşılaşmak kaçınılmaz olabilir. O nedenle gideceğiniz yerleri sıraya koyup nerede hangi ikramı tükeceğinize karar vermek daha rahat bir bayram geçirmeyi sağlamaya yardımcı bir alternatif olabilir. Bayramın vazgeçilmezlerinden biri de tatlılardır. Adı üstünde bu bayram aynı zamanda şeker bayramı olarak da adlandılır. Hamur tatlıları maalesef kalori düzeyi yüksek olan besinlerdir. O nedenle tüketimlerine dikkat etmek gerekir. Fazla yediğinizde hem mideyi yoracak hem de yakamadığınız enerji kilo alım riskini beraberinde size taşıyacaktır. Bu bayram havalar da sıcak olduğu için ikramlarınızın türünü değiştirebilirsiniz, mesela geleneksel tatlımız olan baklava yerine, sütlü tatlılar, dondurma, meyve tatlıları yapılabilir."

Bunların yanı sıra tatile gidecek kişilerin, ağır gıdalardan uzak durmaları gerektiğini belirten Öztürk, yağ oranı yüksek besinlerden uzak durulması, kızartmalara dikkat edilmesi, açık büfelerde tabakların herşeyle doldurulmaması gibi tavsiyeler verdi.

"Su içiminize dikkat ediniz. Bu ihtiyacınızı çay ya da benzeri sıvılarla karşılamaya kalkmayın. Gittiğiniz her yerde yemek zorunda değilsiniz, ama yiyecekleri red ederken de kalp kırmadan tatlılıkla karşınızdakileri ikna edebilirsiniz. Bağırsak hareketlerinizi düzenlemek için öğünlerde salataya, sebze ve meyveye yer veriniz daha sağlıklı olur" diyen Öztürk, çocukların da aşırı şeker ve çikolata tüketiminin önüne geçilmesi gerektiğini anlattı.

KRONİK HASTALIĞI OLANLARA BESLENME ÖNERİSİ

Medicana International İstanbul Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fevzi Balkan, kronik hastalığı olanların ve diyabet hastalarının bayramda beslenmesine önem vermesi gerektiğine dikkati çekerek, özellikle bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek gibi davranışların, şeker hastalığı olan hastalarda şeker yükselmeleri ve dalgalanmalarına sebep olabileceğinin altını çizdi.

Hastaların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmesi gerektiğini belirten Balkan, "Şeker hastalarının ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Şeker hastalarının, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemek seklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.

"TATLILARA HAYIR DEMEYİ BİLİN"

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Patlak da, 17 saat aç kalarak değişen beslenme düzeni ve bayramla birlikte gelen yeme serbestliğinin insan sağlığına zarar vermemesi için tüketicilerin dikkat etmesi gerektiğini dile getirerek, "Ramazan ayındaki aç kalınan saatlerin, günlerin acısını aman bayramda fazla yemek yiyerek çıkarmayın. Özellikle değişen düzen, yavaşlayan metabolizma ve bağırsak hareketlerini unutmayın. 1 ay boyunca dinlenen vücudunuza 3 günde her şeyi yiyerek yüklenmeyin. Öncelikle tatlılara dikkat edin, her ne kadar sizin için yapılmış olsa da kendi sağlığınız için hayır demeyi bilmek gerekiyor" dedi.

Patlak gün içerisinde az ve sık öğünler tüketmek gerektiğine dikkati çekerek, oruçla birlikte değişen beslenme düzeninin birden değil, yavaş adımlarla eski haline gelmesi gerektiğini söyledi. "Gidilen her evde tutulan çikolata veya şekeri yanınıza alın ama tüketmeyin." ikazını yapan Patlak, su tüketimine dikkat edilmesi ve günde 1 şişe maden suyu tüketilmesi önerisinde bulundu.

BAYRAMDA AĞIZ SAĞLIĞINA DİKKAT

Bakırköy Hospitadent Diş Hastanesi Başhekim Dr. Selma Kurtoğlu ise, diş sağlığında dikkat edilmesi gerekenlere yönelik uyarılarda bulundu, günlük ritme dönme esnasında ağız sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Aşırılıktan kaçınılması gerektiğini belirten Kurtoğlu, şu bilgileri verdi:

"Mümkün olduğunca aşırılıktan kaçmalı, ikramlar da çok ısrarcı olunmamasına dikkat etmeliyiz. Uzun oruç sürecinde fırçalamaya ne kadar önem versek de aksamalar oluyor. Bu dönemde daha sık dişlerimizi fırçalayıp diş ipi mutlaka kullanmalıyız. Özellikle işlenmiş şeker içeren gıdalar tüketildiğinde ağız içerisinde bulunan bakteriler şekeri fermente ederek asit oluşturmakta ve dişlerde çürüklere yol açmaktadır. Bu gıdaların tüketiminden hemen sonra dişlerin fırçalanması geçerli ve doğru bir önlem olarak kabul edilmemektedir. Alınacak en doğru önlem, genel anlamda ve bayram günlerinde bu tür gıdaların kontrollü ve makul miktarda tüketilmesi gerektiğidir."

23/06/2017 13:06
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bayram, beslenme, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.