Bebek bekliyorsanız bu alışkanlıklardan vazgeçin

ads ads ads ads
27/09/2016

ads
Bebek bekliyorsanız bu alışkanlıklardan vazgeçin

Bazı alışkanlıklar ve kulaktan dolma öneriler var ki hamilelikte hem bebeğin hem annenin sağlığını olumsuz etkiliyor, hatta ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Örneğin çok sıcak banyo yapmak, egzersizde aşırıya kaçmak ya da az hareket etmek gibi…

Bazı alışkanlıklar ve kulaktan dolma öneriler var ki hamilelikte hem bebeğin hem annenin sağlığını olumsuz etkiliyor, hatta ölümcül sonuçlara neden olabiliyor. Örneğin çok sıcak banyo yapmak, egzersizde aşırıya kaçmak ya da az hareket etmek gibi…

Hamilelik başlar başlamaz, hatta birkaç ay öncesinden hatalı alışkanlıklardan vazgeçmek yaşamsal öneme sahip… Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük, hamilelikte kaçınılması gereken 10 alışkanlığı anlattı, önemli önerilerde bulundu.

1. Sigara ve alkol kullanmak

HAMİLELİK sırasında sigara içmek, nikotin ve kanserojen maddelerin bebeğe geçmesine neden oluyor. Bunun sonucunda da bebekte gelişme geriliği, düşük, erken doğum ve ölü doğum oluşabiliyor. Her gün alkol almak ya da kısa bir süre içinde çok fazla alkol tüketmek de bebek için tehlike oluşturuyor. Örneğin, yüzde anormallikler, gelişim yavaşlığı gibi çeşitli belirtileri olan fetal alkol sendromuna neden olabilmesi gibi…

2. Aşırı kahve içmek

KAHVE, anne adayında kan basıncını ve nabız atış sayısını arttırıyor. Hamilelikte zaten artan bu değerler kahveyle daha da abartılı hale gelerek sorun oluşturabiliyor. Aynı uyarıcı etki bebekte de oluşuyor ve bebeğin uyku düzeni daha anne karnındayken bozuluyor. Ayrıca bebeğin idrar miktarı artıyor ve sıvı kaybı gelişebiliyor. Kahve tüketimini kısıtlayın, içecekseniz dekafeinize olanları tercih edin. Asitli içeceklerden, mide yanmasını arttıracağı için kaçının. Kolalı içeceklerde de kafein olduğunu unutmayın, dolayısıyla kahve için yapılan uyarılar bunlar için de geçerli.

3. Hatalı beslenmek

KILIÇ balığı, orkinos, köpekbalığı gibi büyük deniz hayvanlarının etlerinde cıva oranı daha fazla oluyor. Bu da ağır metal zehirlenmesine yol açabiliyor. Başlangıçta pek belirti vermeyen bu durum, ileride kansere kadar giden sonuçlar doğurabiliyor. Küçük balıkları ve diğer balıkları yemeyen balık etlerini tercih edin. Ayrıca salam, sosis gibi işlenmiş besinlerden de kaçının. Bunlar nitratlar gibi toksik madde içermeleri nedeniyle bebek için risk yaratıyor. Çiğ yenmeleri de etle geçebilecek toksoplazma gibi hastalıklar açısından tehlike oluşturuyor.

4. Çok sıcak banyo yapmak

ÇOK sıcak banyo yapmak, buhar odaları ve saunalar tehlikeli olabiliyor. Örneğin tansiyonunuz düşebiliyor, bayılma riskiniz oluyor ve bebekte bu tansiyon düşmeleri sırasında kan akımı azalıyor. Bu süre uzarsa spastik bebek riski artıyor. Bu nedenle banyo suyu sıcaklığının 37 dereceyi geçmemesi gerekiyor.

5. Bol şekerli veya tuzlu besinler tüketmek

HAMİLELİKTE plasentadan salgılanan HPL (insan plasental laktojen hormon) nedeniyle şeker yükselmesine eğilim var. Diyabetik annelerde zaten yüksek olan şeker, HPL etkisiyle daha da yükseliyor ve diyabetik komaya kadar giden sonuçlar gelişebiliyor. Bol şekerli gıdayla beslenmek riski arttırıyor. Bol tuz da hipertansiyonu arttırarak preeklempsi tablosunu oluşturup anne ve bebekte hayati tehlike yaratıyor. Hamilelik döneminde tuz tüketimi miktarı 5 gramı geçmemeli. Peynir, zeytin, turşu, kuruyemiş ve salamura gibi tuzlu gıdalara da dikkat edilmeli.

6. Bilgisayar ve cep telefonu kullanımına dikkat etmemek

BİLGİSAYAR kullanımını kısıtlayın. Elektromanyetik radyasyon bebekte henüz çok iyi bilinmeyen bazı değişimlere sebep olabiliyor. Uzun saatler bilgisayara bakma pozisyonu sizin iskeletiniz için de zararlı olabiliyor; kas spazmları, lumbago gibi ani bel ağrılarına yol açabiliyor. Cep telefonuyla konuşma süresini günde iki kez 5'er dakika ile sınırlandırın. Cep telefonlarını yakınınızda tutmayın, başucunuza koyarak uyumayın, şarja takmayın. Aksi halde batarya patlaması ve elektromanyetik radyasyon gibi fiziksel risklere maruz kalabilirsiniz. Hem yaydığı dalgalardan korunmak hem de deliksiz, iyi bir uyku için cep telefonunuzu kapatın.

7. İki kişilik yemek yemek

AYLIK kilo alımınız ne fazla, ne de az olmalı. Hedef kilonuzu doktorunuzla konuşun ve haftalık-aylık olarak kilonuzu kendiniz de takip edin. İstenenden fazla kilo almanız diyabet ve preeklempsi gibi hamilelik komplikasyonlarını arttırabiliyor. Dolayısıyla günlük kalori alımınız 2900 kaloriyi geçmesin. İstenenden çok az kilo almanız bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir

8. Hatalı spor yapmak ya da hareketsiz kalmak

HATALI spor iskelet sistemine zarar verebilir. Kas spazmları, hatta kas kopmaları ve kemik kırıkları bile gelişebilir. Bu nedenle iyi bir antrenörle çalışmak, daha sonra tek başına spor yapmaya başlamak gerek. İdeal spor herkese göre değişmekle birlikte kalp hızını yüzde 50 arttıracak kadar olması yeterli geliyor. Bu da genellikle 30-40 dakika orta tempoda bir spor demek.

9. Özel bölge hijyenini hatalı uygulamak

HİJYENİK kadın pedi doğal malzemeden üretilmiş, kokusuz ve renksiz olmalı. Çünkü perine bölgesi için yapılmış spreyler ve temizlik bezleri irritasyon yaratabiliyor. Ayrıca vajina içi yıkanmamalı, çünkü bu alışkanlık vajinanın asiditesini bozarak enfeksiyon ve erken doğum riskini artırabiliyor.

10. Yatak odasında çiçek bulundurmak

YATAK odanızda çiçek olmamalı. Geceleri kendileri de oksijen soludukları için çiçekleri başka odaya alın. Kurdele çiçeği ise formaldehiti yok ediyor ve bu sayede de zehirlenmelerden koruyor. Dolayısıyla evde bulunabilir.

 

27/09/2016 08:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: anne, sağlık, zararlı alışkanlıklar, hamile, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.