Bıçak Gibi Keskin Ağrı!

ads ads ads ads
02/09/2014
aksam

ads
Bıçak Gibi Keskin Ağrı!

 Bildiklerinizi unutun! Diş veya böbrek ağrısı bu hastalığın yanında hafif kalıyor. Beyindeki 12 çift sinirden beşincisinin yol açtığı bu ağrının tüm yüze bir anda saplanması kişinin hayatını kabusa çevirmeye yetiyor!

Trigeminal nevralji diğer adıyla ani yüz ağrısı direkt olarak beyinden çıkan 12 çift sinirden beşincisinin yol açtığı çok şiddetli ağrılarla seyreden bir hastalıktır. Trigeminal nevralji en şiddetli ağrılardan biri olarak bilinir ve elli yaş üzerinde daha çok erkeklerde görülür. Her yıl dünyada yaklaşık 150 bin yeni trigeminal nevralji hastası teşhis ediliyor. Ansızın yüze vuran bu şiddetli ağrı hastalar tarafından “yüzüme bıçak batırılıyor” diye tarif edilir. Hastayı, günlük aktivitelerini hatta yaşamsal işlevlerini dahi yapamaz duruma getiren bu hastalığın tanısının en kısa sürede konulması ise her hastalıkta olduğu gibi bunda da hayati önem taşır.

Diş ağrısıyla karıştırılıyor

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, “Ağrı, trigeminal sinirin yayıldığı yüz bölgesinde, kısa süreli, tekrarlayan, elektrik çarpması tarzındadır. Genellikle yüzün dış kısmında, ağız içinde ağrının başlamasını tetikleyen noktalar bulunur. Bu sebeple hasta bu bölgelere dokunmaz, dokundurtmaz; yüz yıkama, tıraş olma, diş fırçalama, hatta yeme gibi işlevlerden kaçınır. Teşhis nöroloji ya da beyin ve sinir cerrahisi tarafından konulur” dedi.

Kulaktan cerrahi

İki çeşit cerrahi tedavi yöntemi vardır bunlardan en sık kullanılan ve başarı oranı yüksek olan sinirin mikrovasküler dekompresyonudur (MVD). Mikrocerrahi teknikler kullanılarak damarın yaptığı baskının ortadan kaldırılması işlemine mikrovasküler dekompresyon denilir. Burada diğer yöntemler gibi sinire hasar verme söz konusu değildir. Dünyada da en etkili ve en başarılı yöntemdir. Ağrının geçme şansı %90’ın üzerindedir. Bu ameliyat kulak arkasından ve mutlaka konusunda tecrübeli beyin cerrahları tarafından yapılmalıdır.

Elektrik çarpması gibi!

- Ani şiddetli yüz ağrısı ani, şiddetli, elektrik çarpması ya da bıçak saplantısı gibi, sürekli, yakıcı veya sancılı şeklinde nitelendirilir.

- Bu ağrı bazen intihara bile yol açacak kadar sıkıntı yaratır.

- Yemek yeme, diş fırçalamak, su içmek, tıraş olmak ya da makyaj yap Elektrik çarpması gibi!

mak gibi faaliyetler ağrının aniden başlamasını tetikleyebilir.

- Geceleri hasta uyku halindeyken ağrı nadiren baş gösterir, bazen de şiddetiyle kişi uykuya dalamaz.

- İlk zamanlarda ağrı atakları çok sık olmayabilir. Bazen de aylar, yıllar boyunca tekrarlamaz ancak bir anda tekrar başlayabilir.

Sebebi belli değil

Teorik olarak gerçek sebebi bilinmemesine rağmen beyin sapından trigeminal sinirin çıktığı yerdeki teması nedeniyle olduğuna inanılır. Damarın her nabızda sinire vurması ile hastalığın ortaya çıktığı düşünülür. Bir diğer inanışta ise beyin sapında duyu sinirinde olan beyin sapı bağlantısında anomalilik olduğudur. Görülen sebeplerden de bazen sinire bası yapan tümör veya kitlelerinde bunu yapabileceği yolundadır. Genç hastalarda ise trigeminal nevralji ile MS arasında bir bağlantı vardır. Tanı konulduktan sonra ayrıntılı beyin MR’ı tetkiki yapılarak sebep bulunmaya çalışılır. Trigeminal nevraljide hastanın yaşı, sağlık durumu ve altta yatan neden tedavi seçimini etkiliyor. Genellikle ilk basamak ilaç tedavisidir.

02/09/2014 18:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ağrı, sağlık, kadın
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.