Bir büyük devlet adamımız daha aramızdan ayrıldı

ads ads ads ads
28/03/2015

ads

Orhan Aydeniz Orhan Aydeniz


Doğanın en acımasız kuralına bağlı olarak, Oğuz Korhan bey de maalesef aramızdan ve geçici dünyadan ayrıldı.

Oğuz beyi, Kıbrıs cumhuriyeti döneminde, Tarım bakanlığında şube sorumlusu olarak görev yaptığı dönemde tanıma şansım oldu.

Mütevazı ve samimi kişiliği nedeniyle, gerek Tarım bakanlığında görev yapan personel, gerekse üreticiler tarafından çok sevilir ve takdir edilirdi.

Benim görev yaptığım bitki koruma şubesi, Oğuz beyin ofisinin hemen üst katında idi.Bu nedenle sık sık görüşürdük.1963’ten sonra da, Tarım hizmetlerinde birlikte çalıştık .

1960 cumhuriyet idaresinde makam sahibi olmak, hele şube sorumlusu, müdür, müsteşar olmak, kolay değildi. Özellikle İngiliz yönetimi döneminde, Türklerin devlet hizmetlerinde sorumlu mevkilere atanabilmesi için çok çalışkan, iş bitirici, bilgili, yetenekli olması gerekirdi.

İşte bu koşullarda gerek İngiliz yönetimi zamanında, gerekse 1960 ortaklık cumhuriyetinde devlette görev yapan,parmakla sayılacak kadar az Türk yöneticilerden biriydi.

1963 olaylarından sonra ise, Kıbrıs Türk tarım hizmetlerinin örgütlenmesi,tarımsal üretimin başlatılması,ayağa kaldırılması,geliştirilmesi yönünde çok değerli hizmetleri oldu.

Hele 1974 barış harekatından sonra, kuzeyde kalan tarımsal kaynakların yeniden sahiplendirilmesi,işletilmesi ve üretim faaliyetlerinin başlatılmasında yaptığı hizmetler unutulamaz.

Barış harekatından sonra kuzeyde kalan yaklaşık 150.000 dönüm dolayında turunçgil bahçelerinin sahiplendirilmesi, sulanması, kurumalarının önlenmesi kolay değildi. Bölgeye yeni yerleştirilen güney göçmenlerine bahçelerin tahsis edilmesi ve su motorlarının çalışır duruma getirilmesinde çok büyük zorluklarla karşılaşılıyordu. Ağaçların üzerinde kalan meyvelerin toplanması için, devlet memurlarının yardımından yararlanılmıştı.

İşte Oğuz beyin, bu sıkıntılı dönemde terk edilen tarımsal işletmelerin yeniden sahiplendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasında paha biçilmez hizmetleri olmuştur.

Tarımsal ürünlerde kendi kendimize yeterli duruma getirilmemizde, Oğuz beyin çabaları unutulamaz.

Ziraat Mühendislerinin, diğer Mühendisler düzeyine çıkarılması da Oğuz beyin çalışmaları sonucu gerçekleştirilmiştir.

Geçmişte Mühendis denildiği zaman sadece İnşaat mühendisleri akla gelirdi.Çünkü şimdi olduğu gibi her dalda ve konuda Mühendis yoktu.İşte bu nedenle, Ziraat Mühendisleri, Mühendis olarak kabul edilmiyordu ve baremleri de İnşaat mühendislerinin gerisinde idi.İşte bu hata oğuz bey sayesinde düzeltildi.Bu nedenle Ziraat mühendislerinin bu değerli hizmeti unutmaması gerektiği inancındayım.

Kısaca belirtmek gerekirse, oğuz bey İngiliz döneminden başlayarak, Kıbrıs cumhuriyeti döneminde genel Kıbrıs tarımına, 1963’den sonra da, Türk tarım kesimine, çok değerli hizmetleri olmuştur.

Ayrıca tarım kesimi dışında ulusal direniş hareketinde, millet vekili, Bakan,Kıbrıs Türk Federe Devleti Meclis Başkanı ve Büyük elçi olarak da, halkımıza çok değerli hizmetleri olmuştur.

Uzun ve çeşitli alanlardaki devlet hizmetlerinde başarılı hizmetleri yanında,herkes tarafından çok sevilen, takdir edilen bir kişiliğe sahipti.

Özellikle halkın ve devletin çıkarlarını her şeyin üzerinde tutma ilkesinden taviz vermeyen kişilikli, saygı değer,herkes tarafından çok sevilen, takdir edilen,dürüst, çalışkan ve örnek alınması gereken büyük ve çok değerli bir devlet adamı idi.

Kıbrıs Türk halkına büyük hizmetleri geçen büyük devlet adamı merhuma, Allahtan rahmet, yaslı ailesinde de başsağlığı dilerim.

 

28/03/2015 11:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: orhan aydeniz
MANŞETLER

HK Orhan Aydeniz

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.