Bizi Var Eden Kadro Hareketleri ve CTP-AKEL…

ads ads ads ads
12/09/2017

ads

Eşref Çetinel Eşref Çetinel


1948’lerde önce Lefkoşa’da, ardından Mağusa’da başlayan bir “uyanış” dönemi” yaşandıydı.

O yılları iyi hatırlarım. Mesela bir sabah yüzlerce Mağusa’lı liman işçisi ile esnaf ve zanaatkârı trenle, otomobillerle Lefkoşa’ya hareket ettikti. Babam,  çocuklarını elinden tutan diğer pek çok  babalar gibi  elimden tutuyordu benim de..

Tren Mağusa’dan ayrılıp yolundaki köylerde dura kalka daha onlarca insanı alarak Lefkoşa’ya vardığında kendimi babamın yanı başında (ve arkadaşı Mehmet Boksör’le) bir koca meydanda bulduktu ki on bin insanın arasında.. Selimiye meydanı.

Miting “Enosise ve sonuna kadar karşı çıkılacağının yeminlerinde” yapıldıydı.

Sonra 1949’larda daha büyük yeminlerle ve Enosis lanetlenerek tekrarlandı bu mitingler..

ESKİ DEFTERLER Mİ? Eğer ve hâlâ  o “Enosis” mesela Rum okullarında müfredat haline getirilmese…           Yunanistan’la ilişkiler “fiili bağlılıkla”  hem AB’de hem  uluslar arası arenada “birlikte ve içiçe hareket etme” siyasetine dönüşmese…   “Kıbrıs Helendir Helen kalacaktır” denmese… Türk halkı bir azınlık olarak siyasi eşitliği bile kabul edilmemiş toplum esamesine düşürülmese Vs…

“Türkiye ile birleşmeyi düşünmeden, oluşturulacak federal sistem nedeniyle bağımsız ve egemen ayrı bir devlet oluşu bile reddeden toplum olarak diyecektik ki “eski defterleri karıştırmanın kime ne yararı vardır…”  Söyleyemiyoruz ama ve şaşıyoruz:

Nedir CTP’nin AKEL’den beklediği? Ki Annan planında “evet” demesi beklenirken “hayır” dediydi! Hem de görüşmeci olan Hristofyas’ın masada varılan anlaşmayı referanduma götürebilme başarısına karşın!

NEYİN KANITI? Kıbrıs’ta  CTP-AKEL, iki Sol partinin çözüm istediğinin kanıtı mıdır bu ikide birde olagelen ortak toplantılar? Yoksa müzakerelerin yeniden başlaması mıdır? Yoksa her iki taraf da seçimlere hazırlanırken kendi seçmenlerine mesaj gönderme kuşkusundan kaynaklı girişimlere mi yöneliktir bu ortak toplantılar?

Tabi iki yakadaki iki siyasi parti toplantılarını bize beğendirmek zorunda değildir CTP. Ancak Türk halkına karşı sorumluluğu vardır. “Şüpheleri, kuşkuları, korkuları ortadan kaldırma yükümlülüğü olduğu gibi!”

ŞÖYLE Kİ: Hristofyas’lı AKEL’e “biz Enosisten yana değil, karşısındayız” dedirtme, açıklattırma yükümlülüğü! Geçmişteki Enosis kararlarını geri çektirmesi sorumluluğu!

Olmuyorsa bu toplantılarda mandepsiye basan tarafın her zaman Erhürman’lı CTP olduğunu düşünmeye devam edeceğiz…

_______________________________________________________________________________

       İSMET KOTAK’IN HATIRLATTIKLARI

 Kuzey’de “ilk büyük siyasi kadro hareketi” 1973’de gerçekleşti. Dr. Küçük’ün Başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekilirken yerini Denktaş’a devrettiği dönem.. 1973 Şubatında…

1974 ve sonrasında bir süre devam edecek ve “devleti kuracak olan bu kadro hareketlerinde” bakın kimler vardı.       Başta Denktaş olmak üzere, Dr. Fazıl Küçük, Erol Andaç’lar, Orhan Zihni Bilgehan’lar, Nejat Konuk, Osman Örek, Oğuz Korhan, Vedat Çelik, Niyazi Manyera, Rüstem Tatar… Daha sonraları  Hakkı Atun, Salih Coşar, Ali Atun…  Kenan Atakol, Şemsi Kâzım, Tahir Çağatay, Burhan Nalbantoğlu, Hasan Güvener, Taşkent Atasayan’lar… Ve ilahi…

Bu yönetim kadrolarıdır ki Kuzey’de sadece bir Türk Devleti yaratmadılar, bu  devlete  işlev ve dinamizm de kattılar…    Çünkü mücadele yıllarından yoğrularak geldilerdi ve inançlıydılar.. Büyük düşünüyor, büyük icraatlar hayal ediyorlardı…

KOTAK: Bu konuda dur durak bilmeyen politikacıydı. Batıp gitmiş “kooperatifçiliği” ayağa kaldırıp bir ekonomik kalkınma sistemi haline getirmekle kalmadı. İlk kez Kıbrıs Türk toplum bünyesinde Koop. Merkez Bankasına bağlı “yağından hayvan yemine” kadar ulusal sanayi tesislerini kazandırdı topluma… TC’den Kuzey’e akacak “billur suların” hayalperesti değil, inançlı savunucusuydu..  Aktığını göremedi ama bir gün gerçekleşeceğinin inancı ile öldü..

Biz bu “inançlı” politikacılarla “kazandık.” Şimdi neden “kaybediyoruz?” Niçin olanca ulusal değerlerimiz yozlaştı? 3 bin kilometre karelik bir küçük toprak parçasını bile pisliğe zibilliğe gömerken, yollar neden trafik kazalarında akan kanlarla sulanıyor? Anlamak mümkün değil!

“Davasının” arkadaşı “ben,” İsmet Kotak’a Tanrıdan rahmet dilerim.

_______________________________________________________________________________

      KISACA TAKILDIĞIM: TC’Lİ OKUL KİTAPLARI SORUNU VE DÜRÜST’ÜN ARABA PLAKALARI:

Üç dört gündür soruşturup araştırıyorum ama açıklamada bulunacak bir “yetkili eğitimci” bulamadım. “Yeni ders yılına  TC’den gelecek kitaplarla mı tedrisata başlanacak” soruma kimse cevap veremedi!

Malum Türkiye’de bu yıl okullarda okutulacak kitapların içeriği büyük tartışma konusu oldu. Kitaplardan Atatürk çıkartılırken, yerine “din ağırlıklı konular” yerleştirildi! Kadın erkek eşitliği gitti yerine erkek egemenliği geldi! Tarih yine Osmanlı Selçuklu’ya döndü! Kısaca Kıbrıs Türk halkının ve eğitiminin kolayca benimseyemeyeceği konular müfredeta sokuldu! Merakım şu: Bu kitaplar KKTC’de  yeniden mi basılacak? Bu konuda bir hazırlık olduğunu işitmemişsek geçmiş yıllardan arta kalan kitaplar mı dağıtılacak? Yetecek mi? Zaten bünyemizde yeterince din ağırlıklı okullar cami ve külliyeleri açıldı, şimdi paralelinde devlet okullarında hatta “özel okullarda” da mı TC’dekine uygun müfredat uygulanacak?

Öte yandan: Bizde hangi öğretmen çıkar da öğrencisine der ki “İslamda kadının erkeğe itaati emredilmiştir!” Bunu öğrencilerine söyleyen o öğretmenin gözünü önce karısı oyar, sonra dilini koparıp  yedirir kendisine!”

Her halde bu konuda Eğitim Bakanlığından bir açıklama beklemek hakkımızdır…

PLAKA ZENGİNLİĞİ: Envai türlüsünden var! Turuncusu, kırmızı olanı  var! Düz beyaz plaka üstüne siyah numaralısı olanı var!  Düz beyaz plakalı arabanın sol köşesinde mavi çizgili olanı var!..

Yani Sn. Dürüst. Siz de rahat durmuyorsunuz! Paratoner gibi olanca yıldırımları üzerinize çekmek için ne yapmanız gerekiyorsa yapıyorsunuz!  Şapkadan çıkardığınız son numaranız da “türlü çeşitli araba plakaları!” İlahi bakanımız, sizi sevmeye başladım..

12/09/2017 11:27
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bizi Var Eden Kadro Hareketleri ve CTP-AKEL…, eşref çetinel
MANŞETLER

HK Eşref Çetinel

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.