Bu da “Rüşvet” masası!

Arabacıoğlu, Ejder Aslanbaba başkanlığında kurulan “Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Başkanlığı” ile ilgili tartışılacak bir saptamada bulundu

ads ads ads ads
03/04/2012
Havadis ÖZEL-TAK

ads
Bu da “Rüşvet” masası!

Demokrat Parti Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, DP’den ayrılarak UBP’ye giden Ejder Aslanbaba başkanlığında Başbakanlık’ta kurulan “Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Başkanlığı” ile ilgili tartışılacak bir saptamada bulundu

SİYASİ RÜŞVET… Cumhuriyet Meclisi’nde konuşan DP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, Ejder Aslanbaba’ya yönelik sert ifadeler kullandı. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği kurulda Arabacıoğlu, “Ödenen 100 bin TL Aslanbaba’nın UBP’ye geçişinin rüşveti. Aslanbaba da sadece bir piyon, Meclis’te de parmakçı” dedi

ÖZGÜRGÜN İSTİFA ETMELİ… DP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, Başbakanlık bünyesinde oluşturulan bir yapının, Dışişleri Bakanlığı’nın asli görevini yapacağını anlatarak, “Sayın Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürün koltuğunuzu düşünmüyorsanız derhal istifa etmelisiniz” dedi

SERDAROĞLU: “BEN DE KARŞIYIM”… UBP Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu’nun Meclis’teki çıkışı ise, günün flaş gelişmesi oldu. Başbakan Küçük’ün desteklediği projeye karşı çıkan Serdaroğlu, “Ben de bir UBP’li olarak bu işe karşıyım” dedi

DEDEOĞLU İSMİ TANIDIK… “Dedeoğlu Danışmanlık Firması” ismi kamuoyuna yabancı değil. KTFF’den yüklü miktarda bir para, Ömer Adal federasyonu döneminde yine bu isme, Hüseyin Adil Dedeoğlu’na aktarılmıştı. O dönemde de siyasi kulislerde, bu ismin Ejder Aslanbaba’ya yakın olduğu gündeme gelmişti. Şimdi de Bakanlar Kurulu kararı ile ödenen 100 bin TL aynı isme, Hüseyin Adil Dedeoğlu Dış. Tic. Ltd. Şti.’ye ödendi


Demokrat Parti Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, Başbakanlık bünyesinde kurulması için Ejder Aslanbaba başkanlığında yürütülen çalışmaları ve bu birime aktarılan paraları “siyasi bir rüşvet” olarak açıkladı.
Ejder Aslanbaba’nın “kurucu başkanı” olacağı “Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Başkanlığı” için ödenen 99 bin 600 TL ise, Hüseyin Hüseyin Adil Dedeoğlu tarafından kurulan, Dededoğlu Dış Tic. Ltd. Şti.’ye ödendi. Havadis’in bir süre önce sorduğu, “Neden bu para Dedeoğlu adına çıkarıldı?” sorusuna ise, “Yasa henüz hazır olmadığı için, çalışanlara ödeme bu kalemden yapılıyor” denilmişti.
Başbakanlık bünyesinde kurulması için uzun süredir tartışılan Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Başkanlığı, Cumhuriyet Meclisi’nde de gündem oldu.
DP’den UBP’ye geçen İskele Milletvekili Ejder Aslanbaba “kurucu başkanlığında” oluşturulmaya çalışılan “Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Başkanlığı”na Bakanlar Kurulu kararı ile aktarılan 100 bin TL’nin, Arabacıoğlu tarafından, “Aslanbaba’nın UBP’ye geçişi karşılığında ödenen siyasi rüşvet” olduğu belirtildi.

Neden Dedeoğlu?
Bakanlar Kurulu kararına göre, Dededoğlu Dış Tic. Ltd. Şti.’ye ödenen 100 bin TL, akıllara, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu tarafından, Ömer Adal’ın başkan olduğu dönemi getirdi.
Ömer Adal tarafından, federasyon çeki Hüseyin Adil Dedeoğlu ismine kesilmiş ve 50 bin TL ödenmişti. Aynı isme iki kez de 25 bin TL’lik çek kesilmişti.
Siyasi kulislerde ise konuşulan, Hüseyin Adil Dedeoğlu ile Ejder Aslanbaba’nın yakınlığıydı.
Aynı Hüseyin Adil Dedeoğlu ismi, yine Ejder Aslanbaba ile birlikte, bu kez “Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Başkanlığı” kuruluşunda da karşımıza çıkıyor.
Bakanlar Kurulu kararı ile 99 bin 600 TL, “Başbakanlık Tanıtma Giderleri” kaleminden Dedeoğlu Dış Ticaret Ltd. Şti.’ye ödendi.

Çekler mahkemelik
Bu arada, Ömer Adal’ın federasyon başkanlığı döneminde, Hüseyin Adil Dedeoğlu ismine toplam 100 bin TL’lik çek yazıldı. Biri 50, diğer ikisi de 25’er binlik dilimler halinde yazılan çekler, yeni federasyon yönetimi tarafından polise bildirildi ve soruşturma talep edildi.
Hüseyin Adil Dedeoğlu’nun ise, çeklerin enden federasyon tarafından kendisine yazıldığına yönelik bir açıklaması bulunmuyor.

Dedeoğlu “yatırıma” teşvik edecek
Hüseyin Adil Dedeoğlu, bir süre önce, Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Başkanlığı’nın kuruluş çalışmaları ile ilgili Havadis’e bilgi vermişti.
Dedeoğlu, Havadis Gazetesi’ne yaptığı açıklamada ise, yurt dışındaki Kıbrıslı Türklere yardım yanında, yatırımcı olarak da adaya gelmelerini sağlayacaklarını belirtmişti.
Bertuğ Topal’a konuşan Dedeoğlu, bu başkanlığı kurmaktaki amaçlarının siyasi değil devletsel olduğunu belirterek, her harcamanın şeffaf bir şekilde olacağını, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkleri, Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmaları için teşvik etmek istediklerini de belirtmişti.

Arabacıoğlu: “Bunun adı siyasi rüşvet”
Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ise konuşmasında, Dışişleri Bakanlığı’nın altında Dış Türkler Birimi diye bir birim varken bugün yapılmak istenenin kabul edilemeyeceğini belirterek, “Sayın Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürün koltuğunuzu düşünmüyorsanız derhal istifa etmelisiniz” dedi.
Arabacıoğlu, Başbakanlık bünyesinde Dış Türklerle ilgili birim oluşturulmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararını okuyarak, “Böyle bir birim oluşturulması için Dedeoğlu Şirketi isimli biriyle sözleşme yapılması kabul edilemez. Bu siyasi rüşvettir” dedi.


Aslanbaba: “Gelin yüzüme tükürün”
UBP Milletvekili Ejder Aslanbaba CTP/BG hükümeti döneminde danışmanlık adı altında hizmet satın alınmasıyla ilgili verileri ortaya koyarak, kendi zamanında bunun yapılıp sonra karşı çıkılmasını eleştirdi.
Aslanbaba’nın kürsüye çıkması üzerine CTP/BG milletvekilleri salonu terk etti. Aslanbaba, Dış Türklerle ilgili danışmanlık hizmeti sunan Adil Dedeoğlu’nun Dış Ticaret hesabından, birimde çalışan gençlerin ödendiğini, kendisinin dış ziyaretlere devletten tek kuruş almadan gittiğini belirterek, “Aksi halde gelsinler, Sarayönü’nde yüzüme tükürsünler. Dış Türkler Birimi’ni kurarak teslim edeceğim. Birimde 11 pırıl pırıl genç çalışıyor. Buradan sağlık dışında 24 saate kadara talep ettiğiniz bilgileri alamazsanız, ben istifa ederim” dedi.
Dünyanın her yerinde diasporalar bulunduğunu, Dışişleri Bakanlığı’nın görevinin bürokratik ve siyasi olduğunu, lobi yapamadığını anlatan Aslanbaba, yurt dışında yaşayan 600 bin vatandaş bulunduğunu
söyledi.
Ejder Aslanbaba, elektrik ve su borcu bulunduğuna yönelik iddiaları da yanıtlayarak, hiçbir borcu olmadığını kaydetti.
Aslanbaba, kendisinin bir bütün olarak yurt dışında yaşayan 600 bin Türk’ün hakkını sonuna kadar savunacağını söyledi.

Kalyoncu: “Vekil transferinin ilk taksiti”
CTP/BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu da, Dış Türklerle ilgili olarak özel bir şirketten para karşılığı hizmet alınmasının siyasi ve etik bir konu olduğunu, yoksa “Sayıştaylık’tan da görüş aldık” denilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.
Kalyoncu, söz konusu milletvekili transferi için şartların bu olduğunun aylar öncesinden bilinen bir gerçek olduğunu, kimsenin de aslında bunu inkar etmediğini ileri sürerek, bunun açık ve net bir şekilde milletvekili transferi için ödenen bedel olduğunu savundu.
Kalyoncu, rüşvet iddialarının açığa çıkması için gerekenin yapılmasının kaçınılmaz olduğuna işaret ederek, hükümetin her tür denetimden kaçmaya çalıştığını çok iyi bildiklerini belirtti.
Kalyoncu, tüm havalimanlarının körüklü olmadığını, körüklü havalimanlarında her uçağın körüğe yaklaşması gerekmediğini belirterek, sırf körük yapılacak diye Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesinin kabul edilmez olduğunu söyledi.
Kalyoncu, Ercan’da yapılacak özelleştirmeyle devletin ve halkın neler kaybedeceğinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, “Yoksa bu işte de mı rüşvet var acaba? Çünkü özelleştirmenin devlete ne kazandıracağı veya kaybettireceğinin hesabı verilmiyor” dedi.

Yorgancıoğlu: “Yasalar açıkça çiğneniyor”
Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu başta milletvekilleri olmak üzere herkesin ülkedeki yasalara sahip çıkması, olmayan yasalar varmış gibi hareket etmemesi gerektiğini söyledi.
Yorgancıoğlu, ülkenin kuruluş yasalarına göre olmayan, henüz oluşmamış bir konuda bir milletvekilinin bir televizyon programına varmış gibi katılıp sorumlu gibi hareket etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Özkan Yorgancıoğlu, Dış Türklerle ilgili böyle bir dairenin kuruluşu olmadan varmış gibi hareket edilerek, kimsenin olmayan bir dairenin sorumlusuymuş gibi hareket edemeyeceğini, böyle hareket etmeye kalkışan bir milletvekiline öncelikle Başbakan’ın engel olması gerektiğini söyledi.
Yorgancıoğlu, Dışişleri Bakanı’na da eleştiri yönelterek, “yetkileri parça parça elinden alınan bir bakan” olarak bu konuda açıklama yapması gerektiğini belirtti.



Çakıcı: “Şaka sandım ama maalesef gerçek”
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ise, Dış Türklerle ilgili yeni bir birimin oluşturulması konusu gündeme geldiğinde bunun öncelikle bir şaka olduğunu düşündüğünü, çünkü bu konuda çalışan ve yeterli personele sahip bir birimin Dışişleri Bakanlığı’nda var olduğunu söyledi.
Çakıcı, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’ün konuyla ilgili açıklama yapmamasını kendisinin de yadırgadığını ifade ederek “Bunun nedeni Özgürgün’ün de yapılmak istenenin yanlış olduğunu düşünmesidir” dedi.
Çakıcı, “yaşananlarla Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti’nin tüm memleketin gözünde komik durumu düştüğü” uyarısında bulunarak, parti olarak, kamuda bu işi yapacaklar varken kamu dışından hizmet alınmasına karşı olduklarını söyledi.


Serdaroğlu da karşı
Arabacıoğlu’nun konuşmasına UBP Milletvekili Ejder Aslanbaba yerinden tepki gösterirken, UBP Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu ise, milletvekili olarak kendisinin de böyle bir birime karşı olduğunu söyledi.
Mustafa Arabacıoğlu, Aslanbaba’yı “siyasi rüşvetçi” olarak suçlarken, Serdaroğlu’na da “Karşıysanız bunu oyunuzla gösterin” diye seslendi.

Küçük: “Yasal yapıya oturtacağız”
Başbakan İrsen Küçük, olayın kişiselleştirilmesi halinde bu tür tartışmaların normal olduğunu, Başbakanlık altında Dış Türklerle ilgili bir birim oluşturulmasını istediklerini ve bu konuda yasal yapının oluşturulacağını belirtti.
Küçük, daha sağlıklı ve işlevi olan bir birimin oluşturulmasının mümkün olduğunu, bunun için yasal düzenlemeye gidildiğini ifade ederek herhangi bir milletvekilinin bunun oluşmasına katkı yapmasının doğal olduğunu ancak bunun sorumlusu olduğunu söylenmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.
İrsen Küçük, konuyla ilgili olarak İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin Türkçe bilmediğini görmesi üzerine bunu yaşama geçirmeye karar verdiğini anlattı.


Adem: “Nedeni vekil transferi?”

CTP/BG Milletvekili Sonay Adem de söz alarak, bugün tartışılan konunun esasının “Parlamento içinde milletvekili transferleriyle ortaya çıkan ve halkın iradesini ortadan kaldıran sürecin sonucu olduğunu” anlattı.
Adem, yaşanan süreci “rüşvetin imzalı belgesi olarak kamuoyuna mal edilmesi” olarak değerlendirerek, “bir transferin ödemesinin Bakanlar Kurulu kararıyla Dedeoğlu Şirketi aracılığıyla yapıldığını” iddia etti.
Sonay Adem, Dışişleri Bakanlığı’nda böyle bir birim olduğunu, bu başarısızsa gerekli güçlendirilmenin yapılarak çalışmasının sağlanması gerektiğini anlatarak, “Birim dururken olmayan bir birim için iş yapmayan bir şirkete Bakanlar Kurulu kararıyla ödeme yapıldı. Bu açık ve net bir rüşvettir” şeklinde konuştu.
Kaç UBP’li milletvekilinin yaşananları ne kadar içine sindireceğini merak ettiğini anlatan Adem, bunun da çok yakın zamanda görüleceğini söyledi.

03/04/2012 08:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Dış Türkler, Ejder Aslanbaba
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.