Bu kitap sizi Tavuri’den, bahçenizdeki köpekten daha iyi koruyacaktır

ads ads ads ads
26/03/2014

ads

Bülent Dizdarlı Bülent Dizdarlı


 Khora Kitaplığı’nın yirmi altıncı kitabı, Aral Moral’ın “Tavuri”si çıktı.

Çıkar çıkmaz da ciddi tartışmalara yol açtı. Gerek yazar gerek Khora Kitap “bir dolandırıcıyı mit haline dönüştürmekle” suçlanan eleştirilere maruz kaldı. Bu eleştirilerin boyutu o kadar genişti ki, olaya sempati ile bakanlar bile hafiften bir tereddüt yaşadılar. Bu tereddüdü yaşayanlardan biri de bendim. “Gerçekten de bu adamı kitaplaştırarak tarihe mal etmek” doğru bir yaklaşım olmuş muydu?

Kitabı bu duygularla ele aldım. Bitirdiğim zaman artık emindim. Bu kitap “iyi ki yazılmıştı.” Tavuri ve dolandırdığı insanlar bir Kıbrıs Türk’ü realitesiydi. Ve zamanımızda “Hasan Bulliler Efsanesi” neyse elli yıl sonra değişik versiyon bir efsane olmaya adaydı.

İşte bu kitap, tam da bu noktaya gelindiğinde olaya doğru yaklaşılmasını sağlayan bir dokümantasyon olmuştu. İçinde bazı mağdurların isimlerinden bahsedilmesinin rahatsız edici olduğunu söyleyenlerde oldu. Lütfen kimse rahatsız olmasın. İçimizden herhangi biri bu keskin zekalı dolandırıcının mağduru olabilirdik. Şansızlıkları piyangonun onlara çıkmış olmasıdır.

Şu anda güneyde ceza evinde bulunan Tavuri belki de bu kitabın yayınlanmasına katkı koyarak hayatının hatasını yapmıştır. Güney Kıbrıs’ta ceza evinde yatarken ve kendini beslendiği kuzey halkına unutturmuşken, tekrar dimağlara kazıttırmıştır. Eskisinden daha da tanınır olmuş, asla güvenilir inanılır biri olmadığı bir kitapla belgelenmiştir. Bundan sonra onun mesleğini Kuzey Kıbrıs’ta sürgit etmesi için ekstra bir performans, mağdurun da fazladan saflık göstermesi gerekecektir.

Kitabın kapak fotoğrafı Erol Uysal tarafından çekilmiştir. Kapak ve sayfa tasarımı Ömer Tatlısu, kitabın yayıma hazırlanması ise Merter Refikoğlu tarafından yapılmıştır. Aral Moral’ın yıla damgasını vurması beklenen kitabı “Tavuri” iki yüz yetmiş beş sayfa ve on bir bölümden ibarettir.

Ben son olarak, müthiş akıcı ve ilginç kitabından dolayı yazar Aral Moral’ı kutlarım. Kıbrıs’ta ki her bireyin evinde bulundurması gereken bir kitap yazmıştır. Ve İddiam şudur ki: Bu kitap sizi Tavuri’den bahçenizdeki köpekten daha iyi koruyacaktır...



Çünkü adıdır aşk...

Kitapla başladık müzikle devam edelim. Bir arkadaşımın tavsiyesi ile You Tube’de gördüğüm ve izlediğim klipten bahsetmek istiyorum sizlere. Arama motoruna “Çünkü adıdır aşk” yazdınız mı karşınıza çıkıyor.

Çok yönlü sanatçımız Sevcan Çerkez bir yandan bisikletini pedallayıp nefis sesi ile şarkıyı seslendirirken, görüntülemeyi sağlayan Uygar Erdim adamızın el değmemiş bakir kuzey kıyılarından güzellikleri sunarak ona eşlik ediyor.

Söz ve müziği Aytunç Aydoğdu’ya ait olan şarkı, bana yer yer Kuzey İngiltere folk şarkıları tınısı gibi geldi. Bunu yer yer destekleyen lirik ve opera tarzı sesler şarkıya inanılmaz bir büyüleyicilik katıyor. Gerek ses gerekse çekim bütünlüğü çok etkileyici.

Bence Kuzey Kıbrıs’ın tanıtımı için turizm bakanlığının ekstra çekim yapıp para harcamasına gerek yok. Bu kliple pek ala tanıtım yapılabilinir. Hem bu sayede emeği geçenlere de teşvik olur diye düşünüyorum ve emek harcayanları (Bu yazıda adı geçmeyen çok sayıda insan var) kutluyorum.



Ve Şiir

Bu hafta sizlere bendenizin bir şiirini affınıza sığınarak sunuyorum. Umarım beğenirsiniz:

MEY

Asla,

içilmemeli bu meret üzüntüden

Dudaklara değdirilmemeli yeisten.

Mey,

İçilecekse içilmeli neşeden,

Biraz aşktan, biraz sevgiden.

Anlayamadıklarım

Twitter’iın kapatılmasının arkasında, onunla rekabet eden diğer sosyal paylaşım sitelerinin parmağı var mı yok mu?

FACEBOOK ANKETİ

Gelenekselleşen Facebook anketimizde, bu hafta takipçilerimize en sevdikleri klasik müzik bestecisini sordum. İşte cevaplar:

Vivaldi 6

Tchaykowski 6

Chopen 5

Beethowen 5

Mozart 4

Lizst 1

Bartok 1

Faure 1

Rey 1

Rahmaninov 1

Bach 1

26/03/2014 13:51
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bülent dizdarlı
MANŞETLER

HK Bülent Dizdarlı

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.