Bu sıcak öldürür!

ads ads ads ads
24/06/2016

ads
Bu sıcak öldürür!

ÇALIŞMA YASAĞI GÜNDEMDE: Aşırı sıcaklar inşa işçileri başta olmak üzere açıkta çalışan işçilerin sağlığını tehdit eder noktaya geldi. 44 dereceye ulaşan sıcaklık nedeniyle geçen Ağustos’ta yapılan açık havada çalışmaya zaman sınırlaması bu yıl Haziran’da gündeme geldi

BAKANLIK DEĞERLENDİRİYOR: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aşırı sıcaklarda dışarıda çalışan işçilerin sağlığının korunabilmesi amacı ile Taşeronları Birliği ve İnşaat Müteahhitleri Birliği ile görüş alışverişinde bulundu. Konu, Sağlık Bakanlığı’nda da değerlendirmeye alındı

AĞUSTOS’TA ÖDENEKLİ İZİN: Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca: Mevsimin en sıcak günleri 1-10 Ağustos arasında. İşçileri 10 günlük ödenekli izne çıkaralım. Ücretin yarısını devlet ödesin

KONTROLLE SORUN AŞILIR: Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer: Çalışma kontrolü olarak devam edebilir. Ancak hava sıcaklığı 45 derece olduğu dönemlerde, güneş altında bulunmanın en tehlikeli olduğu saatlerde, açık havada çalışma yasaklanabilir

HEKİMLER DEĞERLENDİRECEK: Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim: Hava sıcaklığı sürekli artıyor. Meteoroloji Dairesi’nin raporlarını dikkate alarak değerlendirme yapacağız. Değerlendirme sonucunda açık havada çalışma yasağı konusundaki görüşümüzü açıklayacağız

Duygu ALAN/HAVADİS

Ülkeyi etkisi altına alan aşırı sıcak hava dün yine nefes aldırmadı. Aşırı sıcaklardan bunalan bazı vatandaşlar, akşam saatlerine kadar mümkün mertebe sokağa çıkmadı, klimaların dereceleri ile oynayarak serinlemeye çalıştı.

Ekmeğini sokakta çalışarak kazanan kişiler ise başına güneş geçmesini önlemek maksadı ile şapka taktı, sürekli surette su içip, elini yüzünü yıkayarak sıcağın vücutlarındaki etkisini azaltmaya çalıştı.

Aşırı sıcaklar, çalışma yasağını gündeme getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, dışarıda çalışan işçilerin sağlığının korunabilmesi amacıyla çalışma yasağı konusunda değerlendirmesini sürdürüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan konuya ilişkin Havadis’e yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile birlikte bu yönde koordineli bir çalışma içerisinde olunduğu belirtildi.

44 derece sıcağın altında çalıştılar

Başkent Lefkoşa’da hava sıcaklığı dün 44 dereceye çıktı. Aşırı sıcak hava en çok dışarıda çalışan işçileri bunalttı.

Ekmek parasını sokakta bir şeyler satarak ya da inşaatta çalışarak kazanan kişiler, dün hava sıcaklığının en etkili olduğu saatlerde dahi çalışmayı bırakmadı.

Geçen yıl 4 gün çalışma yasağı kondu

Çalışma Bakanlığı, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında hava sıcaklığının 45 dereceye ulaşması ile dışarıda çalışan işçilerin sağlığının korunabilmesi amacıyla, 12.00-16.00 saatleri arasında 4 günlük çalışma yasağı koymuştu.

Yasağa uymayanların çalışmalarının durdurulacağı ve çalıştıran kurumlara asgari ücret kadar para cezası kesileceği açıklanmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 22/1992 Sayılı İş Yasası’nın 36’ncı Maddesi’nin verdiği yetkiye dayanarak bu yıl da belirli saatler arasında çalışma yasağı koyması bekleniyor.

Saner: Değerlendiriyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dışarıda çalışan işçilerin sağlığının korunabilmesi amacıyla, belirlenecek saatlerde çalışma yasağının konulup konulmaması gerektiğine ilişkin çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.

Bu bağlamda İnşaat Müteahhitleri Birliği ve Taşeronlar Birliği ile görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Saner, Sağlık Bakanlığı ile de koordineli bir çalışma içerisinde bulunduklarını belirtti.

Hamza Ersan Saner, “İşçi sağlığı kadar ekonomi de önemli. Bu sebeple eğer çalışma yasağı konusunda çok titizlikle bir çalışma yürütülerek karar alınmalıdır. Bakanlığımız bu konu ile ilgili çok sıkı çalışma içerisinde ve çalışmalarımızı Sağlık Bakanlığı ile koordine olarak yürütüyoruz. Bu arada belirtmem gerekir ki, gözlemlediğim kadarı ile İnşaat Müteahhitleri Birliği ve Taşeronlar Birliği de işçilerin sağlını düşünüyorlar. Bu bağlamda çalışma yasağı aşırı sıcaklar ve nem oranı limitlerin üzerine çıktığında tekrar gündeme gelebilir. Belirli sektörlerde belirli tarihlerde çalışma saatlerini yeniden düzenleme yönünde düşüncemiz var” diye konuştu.

Besim: Hava sıcaklığı sürekli artıyor

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Filiz Besim, hava sıcaklığının sürekli arttığını belirterek Meteoroloji Dairesi’nin raporlarını dikkate alarak değerlendirme yapacaklarını, değerlendirme sonucunda açık havada çalışma yasağı konusundaki görüşlerini açıklayacaklarını kaydetti.

“Sıcaklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalı”

Öteyandan Filiz Besim, dün öğleden sonra basına yazılı açıklama yaparak, ülkede mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların sağlık problemlerini de beraberinde getirebileceğine dikkati çekti ve vatandaşların sıcaklara karşı dikkatli ve tedbirli olmasını istedi.

Filiz Besim, 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini, dışarıda bulunulduğunda ise açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmesi, şapka takılması, güneş gözlüğü kullanılması, en az 15 faktörlü güneşten korunma ürünleri kullanılması, yoğun fiziksel aktiviteden kaçınılması ve her saatlik spor için 2-4 bardak ve günde en az 2 litre su içilmesi gerektiğini ifade etti.

Besim, vücuttan daha fazla sıvı atılacağı için alkol ve kafein kullanımına da dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Besim, yazılı açıklamasında, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlıların, dört yaşından küçük çocukların, bakıma ihtiyacı olanların, hamilelerin, açık alanda çalışanların, aşırı kiloluların, Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanların, sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişilerin, sokak çocukları ve evsizlerin aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar olduğunu kaydetti.

Gürcafer: Kontrollü çalıştırılabilir

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, insan sağlığının esas alınması gerektiğini ancak bir çalışma yasağı uygulanacağında bu yasağın kimi ne derece etkileneceğini düşünüp hesaplayarak uygulamaya konması gerektiğini belirtti.

Cafer Gürcafer, “İnsan sağlığı birinci derecede göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak formülü hangi temelde üretmemiz gerekir bu önemlidir. En basiti yasak koymaktır fakat yasağı koyduğumuzda kim ne derece etkilenecek iyi hesaplamak gerekir. Örneğin işçiyi sürekli çalıştığı inşaatta çalıştırmadığımızda kaçak olarak başka yerde çalışmayacak mı? 8 aydır müteahhitler para almıyor. Devletin ödemelerini yapmamış olması doğal olarak çalışanlara da yansımıştır. Bir an önce insanlar herkes parasını almak, bayrama paralı girmek istiyor. Öte yandan 18 okulun tamirat ve tadilat ihaleleri var. Bu çalışmaları Eylül ayına yetiştiremediğimizde çok büyük eleştirilere maruz kalıyoruz. Tüm bu esaslar bir karar alınırken dikkate alınmalıdır” diye konuştu.

Gürcafer, doğru olanın kontrollü bir şekilde, güvenlik önlemleri alınarak işçinin çalıştırılması olduğunu savundu.

Cafer Gürcafer, hava sıcaklığının 45 derece olduğu dönemlerde ve güneşin sağlığı olumsuz etkileyebileceği saatlerde güneş altında çalışılmasının da yasaklanabileceğini kaydetti.

Amca: İşçi 10 gün ödenekli izne çıkarılmalıdır

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, insan sağlığının önemine dikkat çekerek mevsimin en sıcak günlerinin 1 -10 Ağustos arasında olduğunu o dönemde inşaat işçilerinin ödenekli izne çıkarılması gerektiğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile geçtiğimiz gün yaptıkları toplantıda da bu görüşlerini dile getirdiklerini kaydeden Osman Amca, bakanlık yetkililerinin ise 26 Haziran’dan itibaren işçilerin 12.00-16.00 saatleri arasında çalıştırılmaması yönünde bir düşünceleri olduğunu belirtti.

Bakanlığın öne sürdüğü bu sürenin çok uzun olduğunu çok uzun süre devam edecek olan bir çalışma yasağının iş dünyasını felç edeceğini savundu.

Osman Amca şunları söyledi: “Yaz aylarının en sıcak olduğu 1-10 Ağustos tarihleri arasında dışarıda çalışan işçiler, 5 günlük maaşı işveren tarafından 5 günlük maaşı da devlet tarafından karşılanmak üzere ödenekli izne çıkarılmalıdır. Ödeneksiz izni işçilere anlatmak mümkün değildir. Bu görüşümüzü bakanlık yetkililerine de ilettik, bakanlığın görüşü ise 26 Haziran’dan itibaren işçilerin 12.00-16.00 saatleri arasında çalışmaması yönünde. Fakat bu süre çok uzun. Elbette ki insan sağlığı her şeyin ötesinde mühim ancak bakanlığın görüş bildirdiği süre iş dünyasını felç eder.” 

24/06/2016 11:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: sıcak, hava, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.