Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi 39 Yaşında…

ads ads ads ads
15/02/2017

ads

Bülent Dizdarlı Bülent Dizdarlı


Geçtiğimiz pazartesi Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin açılışının 39.uncu yıldönümüydü. Mütevazi bir törenle son üç yılda emekli olan otuz bir hekim, diş hekimi, hemşire, memur, labarant , işçi ve diğer çalışana , hizmetlerinin anısına plaketleri verildi. Bu gün izninizle orada yaptığım konuşmayı tam metin olarak sayfamda sizlere sunmak istiyorum:

Hepimizin bildiği gibi Kıbrıslı Türkler’in ilk gerçek anlamda organize olduğu devlet hastanesi Lefkoşa Surlar içinde Abdi Çavuş Sokağındaki eski sigara fabrikasıydı. Bu hastane de, Nisan 1964 yılında Dr. Burhan Nalbantoğlu’nun yoğun uğraşları sayesinde sağlık hizmetleri için yeniden yapılandırılmıştı. Elbette ki savaş günlerinde kısıtlı olanaklarla açılan bu hastane Kıbrıslı Türkler için çok yetersizdi ve neticede 9 Ekim 1971’de yine Dr. Burhan Nalbantoğlu’nun yoğun gayretleri ve o günün iktidarının iç çekişme ve tartışmaları sonrasında şimdiki Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin temelleri atıldı.

Uzun tartışmalar diyorum çünkü o dönem çıkan gazetelerin küpürleri incelendiğinde dönemin erk sahipleri, bu büyüklükte bir hastaneye gerek olmadığını, hatta Ortaköy’de inşa edilen bir apartmanın bu amaçla kullanılmasının daha uygun olacağı öne sürüyorlardı. Ne var ki Dr. Burhan Nalbantoğlu bu konuda inadını sürdürür ve hastanemizin temelleri atılır. Ancak uzun süren bir grev ve ardından gelen Barış Hareketi sonucunda bu inşaat bir süre yarım kalır ve inşaata kaldığı yerden 1974 sonrasında devam edilir. Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi 13 Şubat 1978’de TBMM Meclis Başkanı ve TC Sağlık Bakanı’nın da hazır bulunduğu bir törenle açılır.

Arsası, Kıbrıs Türk Federe Devleti tarafından sağlanmış (1.608.000 TL), inşaat için harcanan 91.000.000 TL Türkiye tarafından hibe verilmiş, donanım için harcanan 27.000.000 TL BM Göçmenler Yüksek Komiserliği aracılığıyla ABD tarafından sağlanmıştır.

19 Ekim 1981 yılında geçirilen ‘Devlet hastaneleri isimlendirme yasası ile ‘Lefkoşa Devlet Hastanesi’, ‘Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ adını almıştır.

1978 yılında 32 uzman hekim, 6 pratisyen hekim, 7 diş hekimi, 10 asistan hekim, 4 diş hekimi, 104 ebe ve hemşire ile hizmete başlamıştır. Başlangıçta Hastanede 360 yatak kapasitesi ve toplam 400 çalışan vardı.

Bugün 138 uzman, 6 pratisyen, 7 asistan hekim, 427 ebe hemşire, taşeronlarla birlikte toplam 1080 çalışan vardır. Yıllar içerisinde ana binada değişiklikler yapılarak yeni servisler, ek binalar kazandırılmış olan kompleks bu gün tüm tıp branşlarında hizmet veren servislere sahiptir. Yeni doğan, koroner genel ve nöroloji yoğun bakımı yanı sıra thalasamia , endokrin ve son olarak da onkoloji merkezleri ile takviye edilmiştir . Yatak sayısı servislerde 513 e , günü birlik olarak 600’e çıkmıştır. Doluluk oranımız 1990lı yıllara göre ikiye katlanmıştır. Bu oran kardiyoloji onkoloji gibi servislerde %100lere ulaşmıştır. Diyaliz servisimiz üç vardiya doludur. Bu da artan nüfusa göre yatak sayımızın aynı oranda gelişmediğinin delilidir.

Hekim hemşire ve personel sıkıntısı ile ilgili bu gün hiç yorum yapmayacağım. Bu gün içinde olunan durum ve malum mahkeme kararı nedeniyle Bakanlığın yoğun çalıştığının gözlemcisiyim. Umarım mahkeme kararına uygun yasal düzenlemeler yapılırken bu ihtiyaçlarda göz önünde tutulacak ve eksikler tamamlanacaktır.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, KKTC’de en üst düzeyde hizmet veren devlet hastanesidir. Organ nakli dâhil, her türlü tıbbi tetkik ve tedavi hizmeti verilebilmektedir. Ancak bütün bu gelişmelere karşın hâlâ hasta sevki yapılabilmektedir. Bunun temelinde ise alt yapı yetersizliği vardır. Bu gün ulaşılan nüfusta 7 ameliyathanenin ve yoğun bakım araç ve yatak sayısının yetersizliği hasta sevklerinin en başını tutmaktadır.

Poliklinik ve ameliyathane sayısının yetersizliği de buna çanak tutmaktadır. Mevcut açığı kapatmak için 30 yeni poliklinik odasına, 10 tam teşekküllü ameliyathaneye ve en az 16 yatağa sahip olacak tam donanımlı ekstra bir yoğun bakıma ihtiyaç vardır. Bu konuda hastane idaresi olarak Sağlık bakanlığına gerekli girişimi yaptık. Sayın Bakan da bu yönde gerekli çalışmayı başlatacağına dair bizlere söz vermiştir. Umarım 40. Yılımızda bu sıkıntıları aşmış olacağız.

Simdi sizlere bazı istatistiki bilgiler aktarmak istiyorum:

Poliklinik sayısı: 186032

Acile başvuru sayısı:105747

Ameliyat sayısı: 6046

a- Büyük ameliyatlar : 2200

b- Orta ameliyatlar: 1503

c- Küçük ameliyatlar:2385

(Büyük ameliyatlar içinde transplantasyonlar, açık kalp ve aort ameliyatları, implant, beyin, protez ve kanser ameliyatları yer almaktadır)

Yatan hasta sayısı: 17908

Anjio Sayısı: 1822

MR tektik sayısı: 7924

Tomografi Sayısı: 8427

USG ve Dopller Sayısı:5288

Nükleer tıp tektik sayısı:958

Patolojik tektik sayısı: 6732dir

Doğum: Normal 437 Sezeryan:385

Bu rakamlar hastanemize ait 2016 yılına ait istatistiki bilgilerden bazılarıdır. Dikkatinizi çekerim ve iddia ederim ki devlet içerisinde tüm eleştirilere rağmen bu performansa ulaşan başka bir kurum yoktur.

Bu gün Lefkoşa’ya ikinci bir hastane yapılması projesi vardır. Bu karar sonrasında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinin ne olacağı ise henüz konuşulmamaktadır. Kanaatim odur ki. Hastanemiz aynı kazalardaki diğer hastanelerimiz gibi varlığını 2.basamak hastanesi olarak sürdürmelidir. Yeni hastane 3. Basamak hastanesi olarak kurulmalı ve eğitim yanında sevklerin kabul edildiği son nokta olarak düzenlenmelidir. Lefkoşa’da bir hastanenin hem 2. Hem 3. Basamak hastanesi olarak çalışması artık mümkün görünmemektedir. Bu sayede sağlık sistemimizin daha güçlü olacağına inanıyorum.

Yakın zamanda Sağlık bakanlığının yeni yatırımları ile, yenilenen ve yenilecek park yerlerimizle, geliştirilmesi istenilen alt yapı ve enstrümanla, randevu sistemine geçilmesinin ve acilde triaj sisteminin oluşturulması ile daha iyi hizmet vereceğimiz bir ortamı yaratma hedefimizi vurgulayarak sözlerimi(yazımı) tamamlıyorum

BANA GÖRE HAFTANIN EN ÖNEMLİ OLAYLARI

Rum Meclisinin, tek taraflı Enosis referandumunun okullarda anılması kararını kabul etmesi

Türkiye de anayasa referandum tarihinin belirlenmesi

KKTC de Mesai saatlerinin değiştirilmesi

ANLAYAMADIKLARIM

Seçimlerde gerçekten çarşaf listeyi basacak matbaamız yoksa , bundan vazgeçip mendil liste ile mi seçim yapsak acaba? Ne diyeyim yani. Anlayamadım gitti … 

15/02/2017 13:59
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bülent dizdarlı
MANŞETLER

HK Bülent Dizdarlı

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.