Bütün köyü soydular

ads ads ads ads
12/10/2017

ads
Bütün köyü soydular

Taşkent Kooperatif Şirketi’ndeki vurgun çok sayıda mevduat sahibini mağdur etti. Hesaplar boşaltıldı, yüzlerce lirası olanlar borçlu bile çıktı. Usulsüzlüğün dibine vuruldu, kooperatife borçlu gösterilen isimler arasında çocuklar da var

BİNLERCE LİRA KAYIP: Taşkent Kooperatif Şirketi’nde kişilerin mevduat hesaplarında oynama yapıldı, şuana kadar tespit edilen kayıp miktar yarım milyon. Mali denetim devam ediyor. Taşkent Kooperatif Şirketi’ndeki vurgunda çok sayıda mağdur var. Taşkentli mağdurlar parasını istiyor

REŞİT OLMAYAN DA BORÇLU: Taşkent Kooperatif Şirketi’nde mevduat sahiplerinin hesabı boşaltıldı, 18 yaşından küçük çocuklar şirkete borçlu gösterildi. Şehit eşlerinin hesaplarından çalındı. Hayaller suya düştü, kiminin ev inşaatı yarım kaldı, kimi eğitim masrafları için borçlanmak zorunda kaldı

TASVİYE KORKUSU: Taşkent Kooperatifi mağdurlarını bekleyen büyük tehlike, tasfiye kararı. Şirketin tasfiyesi halinde hesabında 20 bin Euro üzerinde parası olup da ispatını yapan sadece 20 bin Euro alabilecek, hesabında 20 bin Euro altında parası olan ise parasının tamamını alacak

İSYAN BÜYÜK: Taşkent Kooperatif Şirketi’nde meydana gelen usulsüzlük ve hırsızlık olayında mağdur olduklarını kaydeden kişiler, yaşananlardan Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’ni sorumlu tuttu. Mağdur vatandaşlar, denetimin bir an önce tamamlanmasını ve paralarının kendilerine iade edilmesini istedi

Havadis/Duygu ALAN

Taşkent Kooperatifi mevcut Yönetim Kurulu, “Kişilerin mevduatında oynama” olduğu yönünde Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’ne Haziran 2017 tarihinde ihbarda bulundu, mali hesapların incelenmesini talep etti.

Kooperatif Şirketler Mukayyitliği, talebi dikkate aldı, Taşkent Kooperatifi’nin mali hesaplarını incelememeye alırken Taşkent Kooperatifi sekteri de denetim süreci kapsamında açığa alındı.

Yapılan incelemeler neticesinde Taşkent Kooperatif Şirketi’nde 12 yıl sekreter olarak çalışan T.G, 5 hesapta sahte işlemler yaparak 448 bin 884.93 TL’yi çalmak suçundan 15 Haziran’da gözaltına alındı.

1 Ocak 2016 ile 8 Mart 2017 arasında meydana gelen “müstahdem tarafından sirkat, sahte belge düzenleme, sahte belgeyi tedavüle sürme ve hesaplarda hile yapma” olayında zanlı T.G, 17 Haziran’da mahkemeye çıkarıldı. T.G, mahkeme emri gereği yargılanıncaya kadar teminatla serbest bırakıldı.

Taşkent Kooperatif Şirketi’nde meydana gelen olayda mağdur olduklarını kaydeden kişiler, olaydan Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’ni sorumlu tuttu.

Havadis’e konuşan Taşkent Kooperatifi mağdurları, yaşananları ve mağduriyetlerini anlattı.

“Hesaplar boşaltıldı, çocuklar bile borçlu gösterildi”

Havadis’e konuşan Taşkent Kooperatifi mağdurları, hesaplarda oynama yapıldığını, borcu olmayanın borcu varmış gibi gösterildiğini, hesabında binlerce lira parası olan kişilerin hesaplarının boş gösterildiğini, hatta 18 yaşından küçük bir çocuğun da kooperatife borçlu gösterildiğini dile getirdi.

“Denetim sekreter huzurunda yapılmalıydı”

Mağdur vatandaşlar, Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’nin konuyu araştırmak için denetim başlattığını ancak bu denetimin doğru bir şekilde yapıldığı yönünde endişe duyduklarını kaydetti.

Mağdur vatandaşlar, “Usulsüzlük iddiası üzerine bir denetim başlatıldıysa bu denetim, şirketin hesapları ile birebir ilgilenen sekreterin ve mali polisin huzurunda yapılmalıydı. Ancak sekreter, denetim başlatıldığı gün görevden uzaklaştırıldı, polis ise denetime müdahil edilmedi” dedi.

“Tasfiye gerçekleşirse mahvoluruz”

Mağdur vatandaşlar, Taşkent Kooperatif Şirketi’nde başlatılan denetimin halen devam ettiğini belirtti. Sabırsızlıkla denetimin neticelenip bir an önce raporlanmasını beklediklerini söyleyen mağdur vatandaşlar, Taşkent Kooperatifi Şirketi’nin tasfiyesini vermesi halinde çok ciddi sorunlar ve olaylar yaşanacağını söyledi.

Mağdur vatandaşlar, şunları söyledi: “Bize söylenene göre eğer Taşkent Kooperatif Şirketi, günün sonunda tasfiyesini verirse hesabında 20 bin Euro üzerinde para bulunan ve bunu dekont ve benzeri evrak ile ispatlayan sadece 20 bin Euro alacak. Hesabında 20 bin Euro’dan az parası bulunan parasının ispatını yaptırdığı takdirde tam karşılığını alacak. Hesabında 300 bin TL olan ancak şuanda hesabında hiç parası olmadığı görünen kişiler var. Şirket tasfiyesini verirse ciddi olaylar çıkacak.”

Aşandır: Asıl sorumlu Kooperatif Şirketler Mukayyitliği

Yukarı Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır, Taşkent Kooperatif Şirketi’nde yaşananların esas sorumlusunun Kooperatif Şirketler Mukayyitliği olduğunu savundu.

Aşandır, “Kooperatif Şirketler Mukayyitliği zamanında ve etkin bir şekilde denetimlerini yapmış olsaydı, bugün bu durum yaşanmazdı. Yaşanan olayın da onca kişinin mağduriyetinin de sorumlusu Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’dir” diye konuştu.

“Şirket sekreteri anında gözaltına alınmalıydı”

Aşandır, Taşkent Kooperatif Şirketi’nde usulsüzlük iddiası üzerine denetimin başladığı anda şirket sekreterinin gözaltına alınıp, yurtdışı yasağı getirilmesi gerektiğini savundu.

Aşandır, “Ancak geç kalındı, olaydan bir ay sonra sekreter sorgulandı, tutuklandı ve mahkemeye çıkarıldı” dedi.

Durmuş Aşandır, “Ayrıca Kooperatif Şirketler Mukayyitliği, mali denetimi sekreter T.G i’nin huzurunda yapmalı, açık çıktıkça anında hesabını sormalıydı, ancak müfettişlerin ilk işi sekreteri dışarı atmak oldu” diye konuştu.

“Tasfiye olursa ciddi sorunlar doğacak”

Taşkent Kooperatif Şirketi’nin tasfiyesine kesinlikle karşı olduklarını söyleyen Aşandır, “Şirketin tasfiyesi halinde hesabında 20 bin Euro üzerinde parası olan ve dekont veya benzeri bir evrak ile ispatını yapan sadece 20 bin Euro alabilecek, hesabında 20 bin Euro altında parası olan ise parasının tam karşılığını alacak. Hal böyle olunca da mağduriyet artacak ve çok ciddi sorun çıkacak. Ancak tasfiye olmazsa şirket sigorta kapsamında olduğu için herkes günün sonunda bir şekilde parasını geri alabilecek” diye konuştu.

Durmuş Aşandır, “Temennimiz denetimin bir an önce ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması ve köylünün mağduriyetinin tümü ile giderilmesidir” dedi.

Kooperatif mağdurları ne dedi? Kooperatif mağdurları ne dedi? Kooperatif mağdurları ne dedi?

Hanife Çakıcısoy: 275 bin TL param yok oldu

Taşkent Kooperatif Şirketi’ndeki hesabımda 275 bin TL param var. Hesabımdaki bu parayı kanıtlayan hesap defterim var. Hatta defterimde bu paranın aylık faizinin de her ay işlendiği görünüyor. Bu parayı şirket sekreteri T.G hesabıma yatırdı. Çocuğum üniversite eğitimi için bu parayı kullanacaktım, hesabıma güvenerek çocuğuma araba da aldım, taksitle. Ancak hesabımda para olmadığı söylendi. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bu olayın stresinden sağlığım bozuldu. Sinirlerim gerildi. Tüm planlarım, hayallerim alt üst oldu.”

Mübeccel Çakıcısoy: Binlerce lira kayboldu bir de borçlu çıktım

“Şahsıma ait hesabımda ciddi bir miktar param vardı. Taşkent Kooperatif Şirketi’nde usulsüzlük yapıldığı yönündeki iddialar üzerine Kooperatif Şirketler Mukayyitliği müfettişleri şirkette denetim yaptı ve hesapları incelemeye aldı. Müfettişlere sordum bana hesabımda hiç para olmadığını hatta bin 500 TL de borçlu göründüğümü söylediler. Hesap defterimi gösterdim, orada hesabımdaki para görünüyor, faizini bile çekmediğim görünüyor. Kendilerine de gösterdim. Mağdur oldum. Paramı geri istiyorum. O borcu da kabul etmiyorum.”

Nesrin Karataç: Sekreter paramı Sterlin’e çevirdi

Taşkent Kooperatif Şirketi’nde normalde döviz hesabı olmazmış. Ben bunu henüz öğrendim. Ben Taşkent Kooperatif Şirketi’ndeki hesabıma iyi bir miktar TL yatırdım. Sonra oğlum ev aldı ve Sterlin istedi. Ben de şirketin 12 yıllık sekreteri T.G’ye durumu anlattım, paramı istedim, Sterlin yapıp, oğluma vereceğimi söyledim. O da bana ‘Ben Sterlin’e çeviririm de hesabına yatırırım dedi. Paramı Sterlin’e çevirdi, bana da bu işlemi yaptığına dair bir kağıt getirdi. Bu olaylar patlak verince öğrendim ki paramı dövize çeviremezmişim. Şimdi bu paramı alamıyorum. Mağdur olduk. Bana hesapta param olmadığını aksine borcum olduğunu söylediler. Mağduriyetimiz büyük.”

Sevim Kalaniz: Torunlarımı borçlu çıkardılar

“Ben şehit eşiyim. Eşimin maaşını Taşkent Kooperatif Şirketi’nde bir miktar kendi adıma olan hesaba bir miktar oğlumun adına kalan miktarı da torunlarıma pay ederek yatırırdım. Hesabımda ciddi para vardı, şimdi sadece 4 bin TL param olduğu söyleniyor. Daha da kötüsü torunlarımın hesapları da boş görünüyor, 18 yaşından küçük bir torunum da imza yetkisi bile yokken 68 TL borçlu görünüyor. Hem paramızı aldılar hem borçlu çıkardılar. Ancak ben h

12/10/2017 11:35
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: haber, Hanife Çakıcısoy, kıbrıs, Mübeccel Çakıcısoy, Nesrin Karataç, Sevim Kalaniz, Soygun, Taşkent Kooperatif, vurgun
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.