Buz adam Ötzi'nin yeni dövmeleri bulundu

ads ads ads ads
29/01/2015

ads
Buz adam Ötzi'nin yeni dövmeleri bulundu

Dünyanın en ünlü mumyalarından biri olan 'Buz adam Ötzi' üzerinde yapılan en son analizler, mumyanın 61 tane dövmesi olduğunu ortaya çıkardı. Dövmelerin ne anlam taşıdığı ise henüz bilinmiyor.

İtalyan Alplerinde 1991 yılında bulunan ve o tarihten bu yana sayısız incelemeye tabi tutulan 'Buz adam' Ötzi'nin yeni bir sırrı ortaya çıktı. Mumyanın üzerinde geçmişte de dövmeler tespit eden araştırmacılar, üst üste çizilmiş dört yeni çizgi daha keşfetti. Böylece Ötzi'nin vücudundaki toplam dövme sayısı 61'e çıktı.

İtalya'da bulunan Avrupa Araştırma Akademisi'nde yapılan araştırmanın başında yer alan Albert Zink, 'Ötzi'nin göğüs kafesinde bulunan yeni dövmelerin kendilerini şaşırttığını çünkü daha fazla dövmeye rastlamayı ummadıklarını' söyledi.

Ötzi'nin taşıdığı dövmeler ilk olarak onu keşfeden dağcılar tarafından fark edilmişti. Yıllar boyunca bilim insanları arasında kaç tane dövme taşıdığına dair tartışmaya konu olan Ötzi, geride kalan dört yıl içinde kapsamlı analizlere tabi tutuldu.

En son teknoloji kullanıldı

Zink, Ötzi'nin fark edilmeyen dövmelerini ortaya çıkarmak için sanat eserlerinde gizli kalan detayları görmek için kullanılan kameralara başvurdu. Aynı tuval üzerinde çizilen iki farklı resmi tespit etmek için kullanılan özel lenslere sahip kameralar, kararmış olan Ötzi'nin vücudundaki siyah renkli çizimlerin fark edilmesini sağladı.

300 nanometre ölçekteki morötesi ışından 1000 nanometre ölçekteki kızılötesi ışınlara kadar farklı dalga boylarında ışığı yakalayabilen kameralar, dövmelerin 0.7 ile 4 santimetre uzunluklara sahip olduğunu gösterdi. Dövmelerin büyük kısmı iki, üç ve dört çizgiden oluşurken, aşil tendonu ve sağ dizdeki dövmelerin '+' işaretine benzediği belirtildi.

Journal of Cultural Heritage dergisinde yayımlanan araştırmada, dövmelerin gerçek olduğu ve kömür ile karıştırılan bitkilerin deriye işlenerek yapıldığı ifade edildi.

Bilim insanları, Ötzi'nin ne amaçla bu dövmeleri taşıdığını; sembolik veya dini anlamları olup olmadığını araştırıyor.

Kaynak: Livescience ve Al Jazeera  

29/01/2015 13:38
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: buz adam, mumya, otzi, dövme
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.