Çağımızın Belası!

ads ads ads ads
11/12/2014

ads
Çağımızın Belası!

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Temel Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Eryol, Türkiye'de her geçen gün tuz tüketiminin artması ve Avrupa standartlarına göre neredeyse üç katı tuz kullanımının, birlikteliğinde hastalıkları da getirdiğini söyledi. Türkiye'de 20 milyon hipertansiyon hastası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eryol, "Tuz çağımızın belasına dönüştü" diye belirtti .

Tıp Fakültesi Kardiyoloji Temel Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Eryol, "Fazla tuz tüketimi hipertansiyona yol açıyor. Hipertansiyon toplumumuzda çok fazla sık görülmüş olan bir hastalık maalesef. Neredeyse üçte birimizde olağan ki bu yaklaşık olarak 20 milyon insan demek. İşin enteresan yanı bu 20 milyon hipertansiyonlu insanın ancak yüzde 40 ila 60'nın hipertansiyonun varlığının haberdar olmamasıdır" diye belirtti .

Prof. Dr. Eryol, "Hipertansiyon sinsi bir katildir. Çok tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalığı bünyenizde bulundururken, bir de onun farkında olmadığınızı düşünün. İşte arkasından neler gelecektir. Hipertansiyonun zararları gelecektir. Hipertansiyon nihayetinde damar sertliğine yol açarak birden fazla organı keyifsiz edecektir. Bunların başında kalp gelir. Yürek krizi, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, beyin ile alakalı olarak beyin kanaması olarak inme ve görme bozukluklarına sebep olabilir. Dikkat ederseniz yelpaze bir hayli geniş. Oldukça zararlı bir hastalık. Ansızın ölümlere giden sorunları da var" diye açıkladı .

Prof.Dr. Kemal Eryol, hipertansiyondan kurtulma ve yakalanmama hususunda da şu önerilerde bulundu:

"Tuz burada devreye giriyor. Hastalıktan uzak durma anlamında bir hayli pozitif etkisi var, şayet tavsiye edilen tuz tüketimini gerçekleştirirseniz Türk toplumunda tuz tüketimi günde 18 gram. Tavsiye ettiğimiz, günde yaklaşık olarak 6 gramdır. Ama biz maalesef kültürel olarak tuzu çok fazla çok tüketiyoruz. Ve en çok fazla tükettiğimiz, demek oluyor ki ekmeğin içerisinde tüketiyoruz. Biz sadece ekmekten 7 gram tuz alıyoruz. Dolayısı ile bu kadar çok fazla tükettiğimiz tuz, hipertansiyon hastalığına yol açıyor." 

11/12/2014 13:21
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: çağımızın, belası, tuz, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.