Çalışma Bakanı Eleştirilere Yanıt Verdi

ads ads ads ads
18/05/2017
HK

Saner? Ne istediğimizi ve ne yaptığımızı çok net biliyoruz

ads
Çalışma Bakanı Eleştirilere Yanıt Verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, katıldığı televizyon programında , Cumhuriyet Meclisi’nde  onaylanan , KKTC ile TC Arasında imzalanan İşgücü Anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu.

Bugüne kadar iki ülke arasında sosyal güvenlik ve işgücü alanlarında  toplam 6 adet  işbirliği anlaşması imzalandığını kaydeden Saner, bu 6 antlaşmanın 2 tanesinin  son 1 yıl içinde UBP-DP Hükümeti tarafından imzalandığını söyledi.

"Çalışma yaşamında daha doğru tespitlerde bulunmak, çalışma yaşamını kolaylaştımak, kendi çalışma yaşamamızı dünya ile entegre etmek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası   tecrübelerininden yararlanmak adına bu çalışmaları yapmaya  devam edeceğiz. " diyen  Saner; " 6 anlaşmanın 5 tanesi UBP döneminde yapılıyorsa,  bu da kararlılığımızın  başka bir göstergesidir." şeklinde konuştu.

Göreve gelir gelmez  çalışma hayatındaki yasal  düzenlemeleri  de ele aldıklarını anlatan Bakan Saner: "Artık hiç bir işçi, işverenin yapmadığı  veya  yerine getirmediği  sorumluluklarından dolayı ülkeden ihraç edilmiyor. Bir daha af gelmesin diyoruz ya , bir daha af gelmemesi  için yasal  düzenlemeler  yaptık;  aflara olan ihtiyacı ortadan kaldırdık" şeklinde konuşarak Bakanlığın  çalışma yaşamında yaptığı düzenlemelerde  tavrının çok net olduğunu ifade etti.

Bir soru üzerine, Meclis’te ana muhalefet lideri  Tufan Erhürman ile yaşadığı tartışma konusunda da açıklama yapan Saner, Erhürman’ ın hukuk bilgisine saygı duyduğunu ancak Bakanlık hukukçularının görüşünün ise farklı olduğunu  belirtti. Bakanlık olarak genel tavırlarının  asla  ön izin koşullarına dokundurtmamak olduğunu kaydeden Saner, ön izin düzenlemesi konusunda şüphesi olan muhalefetin görüşlerini dikkate aldıklarını, anlaşmanın böyle bişeye imkan yaratmamasına rağmen   konuya hassasiyetle yaklaştıklarını ve  yasanın ilgili maddesinin düzenlenmesine  sıcak baktıklarını ifade etti.

Saner konuşmasında, "Hakkını teslim etmem gerekir ki CTP’li  bir milletvekili arkadaşımız,  mecliste  konuyla ilgili yaptığı konuşmasında;  komite aşamasında yapılan tartışmalarda Bakana ve ekibine   güvendiğini ifada etti ve  Bakanlığın  olumlu yaklaşımına destek  verdiğini söyledi.  Ancak milletvekili arkadaşımız, bakanın değişmesi  halinde, göreve gelecek bakanın  anlaşmayı farklı yorumlayabileceğine dikkat çekerek  bunun  önlenmesi için  ilgili yasada küçük  bir tadilat   yapılması gerektiğini savundu."  ifadelerini kullanarak,  Bakanlığın da  yasanın  ilgili maddesinin tadil edilmesi fikrine  sıcak baktığını vurguladı.

Ana muhalefet tarafından itiraz edilen maddenin, anlaşmanın 4. Maddesi olduğunu ifade eden  Saner,  ülkedeki reailiteden bahsedilecek olursa,  KKTC’de  93 bin sigorta mükellefi olduğunu belirtti.  93 bin sigorta mükellefinin 43  bininin  yabancı işgücü olduğunu  kaydeden Saner, DPÖ kayıtlarına göre ülkedeki toplam işsiz sayısının ise  8500  olduğuna dikkat çekerek ,  8500 KKTC vatandaşının  bütün sahalara yerleştirilse bile, ülkede hala 35 bin işgücü açığı  olduğuna işaret etti.   Ezbere konuşmak yerine, rakamlarla konuşmayı tercih ettiğini ifade eden Bakan Saner, 43 bin yabancı işgücünün ağırlıklı olarak inşaat, tarım  ve turizm sektöründe  çalıştığını söyledi.

Kimsenin uygulanan ön izin prosedüründen  ve şartlarından  taviz vermeyeceğinin altını  özemle çizen Saner, "Ne istediğimizi ve ne yaptığımızı çok net biliyoruz. Ön izin koşulları bu ülke şartları için şart, gereklilik ve yapılması  gerekir. Kimseye ne taviz veririm ne de verdirtirim." şeklinde konuştu.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, ana muhalefetin hassasiyetinin ne olduğunu çok iyi bildiklerini, gereken hassasiyeti göstererek  yasal düzenlemeyi yapacaklarını belirtti.

İskele’deki  sosyal sigortalar ve çalışma dairesi binasının  yeni binaya taşınması için de  gereken adımların atıldığını ,  ilgili protokolün Belediye ile Bakanlık arasında imzalanması için gün sayıldığını kaydeden Saner,  çalışanların en yakın zamanda sağlıklı koşullara kavuşacağını ifade etti.  Saner, İskele ve Güzelyurt binalarında  artık bankolarla memurun   vatandaştan ayrılmayacağı,  memur ve vatandaşın karşılıklı işlem yürtülebileceği, vatandaşla arasında bariyer değil, birlikte iletişim kurabileceği çağdaş bir yapı kurulması için çalışma başlattıklarını söyledi.

KKTC ile TC arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması ve İşbirliği Protokolü  çerçevesinde çok büyük mesafeler ve kazanımlar katettiklerini  ifade eden Bakan Saner, anlaşmanın sağladığı hak ve kazanımlar  yerine  yalnızca bir maddesinin konuşulmasını eleştirdi.

Anlaşma kapsamında tanınan geniş haklar konusunda bilgi veren Saner, imzalanan işbirliği anlaşmasında;  Türkiye ile KKTC  arasında sağlık hizmetlerinden  karşılıklı olarak nasıl yararlanılacağının ele alındığını ve birçok çerçevede  günün koşullarına göre yeniden düzenlenme yapıldığını  ifade etti.

Acil hal kavramının  anlaşma kapsamında  net bir şekilde tanımlandığına dikkat çeken Saner, Anavatanda acil hal kapsamında kaza ve yaralanma  geçiren, ivedilikle tıbbi müdahale gerektiren rahatsızlık geçiren  sigorta mükelleflerinin  anlaşma kapsamında tüm masraflarının devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.  Bakmakla yükümlü çocukları olan  sigorta emeklilierinin  Türkiye’de okuyan çocuklarının da, imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde;  Türkiye’deki   sağlık hizmetlerinden yararlanabileceğine vurgu yapan Saner,  emeklililerin bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocuklarının Kurul kararıyla Türkiye’ye  gitmesi halinde , Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından yardım yapılmadığını ancak anlaşma ile bunun önünün açıldığını  da söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner,  Anavatan’a giden devlet memurlarının da , acil hal kapsamında rahatsızlandığında Türkiye’deki sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabileceğini belirterek; anlaşma çerçevesinde  devlet memurlarının çocuklarına da  Türkiye’de tedavi olma hakkının  tanındığını  belirtti.  Saner,  Anavatana yerleşen emekli bir KKTC vatandaşının ,ister memur ister sigorta mükellefi olsun;  ikamet koşullarını yerine getirmesi halinde;  KKTC’deki hastanelerden nasıl yararlanıyorsa, Türkiye hastanelerinden de aynı şekilde  faydalanabileceğinin altını çizdi.

Sigorta sürelerinin birleştrilmesi ile ilgili pürüzlerin de anlaşma kapsamında  giderildiğini anlatan Saner, iki ülkede çalışırken vatandaşların iş kazası veya meslek hastalığı geçirmesi durumunda düzenlenecek kriterlerin anlaşma ile   yeniden ele alındığını ve iyleştirildiğini söyledi.

Saner, iki ülke arasında işsizlik yardımının nasıl olacağı konusuna da anlaşma ile netlik kazandırıldığını belirtti. 2008 den sonra KKTC’ye gelen hiç bir yabancı vatandaştan,  CTP’nin yaptığı sosyal güvenlik yasası ile  işsizlik yardımı için ödenek kesilmediğini anlatan Saner, dünyanın hiç bir  yerinde  böyle bir uygulamanın olmadığını  söyleyerek  anlaşma kapsamında,  2008 den önce adaya gelen TC uyruklu çalışanlara  ülkede kaldıkları yasal süre içinde işsizlik yardımı verilmesinin önünün açıldığını ifade etti. 

Saner, "Bu kazanımları ülkemize kattan maddeleri  içeren  bir anlaşmanın sadece 1 maddeye indirgenmesi doğru değildir. Gerekli yasal düzenlemeler varsa  yapılacaktır. Önümüzdeki  günlerde bu konuda özellikle ön izin şartlarını  çok net tanımlayıp bu konuyu tamamlayacağız. " şeklinde konuşarak sözlerin tamamladı.

18/05/2017 16:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: saner, çalışma bakanı, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.