Çalışma saatlerine yeni düzenleme

ads ads ads ads
14/08/2014

ads
Çalışma saatlerine yeni düzenleme

Bakanlar Kurulu, işyerlerinin açılış ve kapanış saatlerini yeniden düzenleyen değişikliği onayladı ve yürürlüğe koydu

Bakanlar Kurulu, işyeri veya işlerin açılış ve kapanış gün ve saatlerini yeniden düzenlendi. Karar 11 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girdi.

Değişiklikte, çeşitli iş kolları hariç, tüm işyerleri veya işlerin açılış ve kapanış saatlerini serbest bırakıldı.

Gıda ürünleri, içecek, tütün ve içki gibi malların perakende ticaretini yapanlar, çiçekçi, gazete bayi ve büfeler saat 24.00’te; berber ve kuaförler yaz döneminde saat 21.30, kış döneminde saat 20.30’da işyerlerini kapatacak. Berber ve kuaförler perşembe günleri saat 13.00’te işlerini sona erdirecek. Sadece berberler pazar günleri faaliyet göstermezken, kuaförler aynı gün saat 13.00’e kadar faaliyet gösteremeyecek.

Konaklama hizmeti veren turistik tesislerin 500 metre mesafe içerisinde olan inşaat faaliyetleri, yaz dönemi boyunca gürültüye neden iş makinelerini yalnızca 09.00-17.00 saatleri arasında çalıştırabilecek.

Bakanlar Kurulu, berberlik ve kuaförlük mesleğini icra eden esnafın dinlenme hakkının korunması ve sosyal yaşamlarının düzenlenmesine katkıda bulunulması amacıyla, faaliyetleri yürüten işyerlerinin çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi yönünde, değiştirilmiş şekliyle 22/1992 sayılı İş Yasası’nın 35’inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasının kendisine verdiği yetkiye dayanarak, işyeri veya işlerin açılış ve kapanış gün ve saatlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu’nun K (II)1379-2011 sayı ve 19.10.2011 tarihli karar ve ekinin iptal edilmesini ve “İşyeri veya İşlerin Açılış ve Kapanış Gün ve Saatlerinin Yeniden Düzenlenmesi” ile ilgili düzenlemeyi onayladı.

Başka yasa kapsamadıkça serbest

“İşyeri veya İşlerin Açılış ve Kapanış Gün ve Saatlerinin Yeniden Düzenlenmesi” ile ilgili maddeler şöyle:

“1.KKTC’de faaliyet gösteren tüm işyerleri veya işlerin açılış ve kapanış saatleri serbest bırakılır.

2. Yukarıdaki birinci madde kapsamında olup başka genel ve özel yasayla açılış ve kapanış gün ve saatleri düzenlenmiş işyerleri veya işler yukarıdaki birinci madde kapsamı dışında değerlendirilir.

Gıda, çiçek, gazete satanlar saat 24.00’e kadar

3. a-KKTC’de faaliyet gösteren ve ağırlıklı ticari faaliyet konusu; gıda ürünleri, içecek, tütün ve içki gibi malların perakende ticaretini yapan iş ve iş yerleri ile çiçekçi, gazete bayi ve büfeler yukarıdaki birinci madde kapsamında olmayıp, kapanış saatleri saat 24.00 olarak uygulanır.

Berber ve kuaförlere yeni uygulama

b- Berber ve kuaför salonu olarak faaliyet gösteren işyerlerinin kapanış saatleri 1 Nisan-30 Eylül olan yaz döneminde saat 21.30, 1 Ekim-31 Mart olan kış döneminde saat 20.30’da olarak belirlendi.

Bu işyerlerinde hafta için perşembe günü için kapanış saati saat 13.00 olarak uygulanır.

Berber (erkek kuaförü) salonları pazar günleri faaliyet göstermezler.

Kuaför salonları (kadın kuaförü) Pazar günleri saat 13.00’e kadar faaliyet göstermezler.

Yürüttüğü faaliyetler içerisinde berberlik ve kuaförlük mesleğiyle ilgili faaliyeti ve/veya hizmeti (saç bakımı, saç kesimi, saç boyama, fön, saç, sakal tıraşı vb) olan güzellik salonları (b) fıkrası kapsamında değerlendirilir.

Pazar günü kum, çakıl taşınamaz

4. Ekonomik ve sosyal gelişmelerin gerekli kıldığı hallerde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan önceden izin alınması şartıyla yukarıda belirtilen işyerleri için, izin belgesinde belirtilecek süre için yukarıdaki üçüncü maddeden muafiyet verilebilir.

5. Konaklama hizmeti veren (yatılı) turistik tesislerin 500 metre mesafe içerisinde olan inşaat faaliyetlerinde yaz dönemi (1 Nisan-30 Eylül tarihleri arasında) boyunca gürültüye neden olan iş makineleri yalnızca 09.00-17.00 saatleri arasında çalışma yapabilir.

6. Her türlü inşaat faaliyeti ile inşaat amaçlı malzeme taşıma faaliyetleri, kum, çakıl, tuğla, demir vb. inşaat malzemesinin karayolundan inşaat veya imalat alanına taşınma faaliyetleri yukarıdaki birinci madde kapsamında olmayıp, pazar günleri faaliyette bulunamazlar. Ancak teknik zorunluluk, güvenlik, tehlikeli durum vb. zorlayıcı nedenlerle pazar günleri faaliyette bulunulmasının gerekli olduğu durumlarda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan önceden yazılı izin alınması koşuluyla belirli iş veya işyeri için belirli bir süre ile sınırlı olmak koşuluyla bu kapsamdaki işler yapılabilir.

7. Bu düzenleme 11 Ağustos 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girer ve bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak K(II)1379-2011 ve 19.10.2011 tarihli karar eki yürürlükten kaldırılır”. 

14/08/2014 10:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Çalışma saatleri
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.