Cep telefonları erkeklerin spermlerini ‘pişiriyor’

ads ads ads ads
05/05/2016

ads
Cep telefonları erkeklerin spermlerini ‘pişiriyor’

Yeni yapılan bir araştırma, cep telefonunu testislerin yakınında tutmanın sperm seviyesini ciddi ölçüde düşürebileceğini ve üremeyi güçleştirebileceğini söylüyor. Bir üreme kliniğinde gerçekleştirilen çalışmada bir yıl boyunca 100’den fazla erkek gözlemlendi. Yapılan çalışma sonucunda, telefonlarını gün boyunca ceplerinde taşıyan erkeklerin yüzde 47’sinin sperm seviyelerinin azaldığı tespit edildi.



Cep telefonları kasıklarının yakınında tutan erkeklerin yanı sıra birçoğunun da şarj esnasında telefonla konuştuklarını ve telefonu yataklarının birkaç cm uzağında tuttuklarını gördüler.



"Telefonu komodinin üzerinde tutmak bile sperm hücresi sayısını düşürüyor"




Batı ülkelerindeki erkeklerin sperm sayıları gittikçe düşüyor ve vakaların yüzde 40'ında kritik ölçüde üreme güçlüğü görüldüğü söyleniyor.



Londra St. George’s Hastanesi'nden üreme danışmanı Prof. Gedis Grudzinskas ise şöyle söylüyor: “Erkeklerin sağlıklarını düşünmeleri ve cep telefonu bağımlılıklarından kurtulmaya çalışmaları gerekiyor.”



Yapılan gözlemlere göre bu vakaları azaltmaya yarayacak bazı tavsiyeler ise şöyle;




“İşe giderken takım elbise giyiyorsanız eğer, cep telefonunuzu testislerinizin yakınlarına değil, göğüs cebinize koyun. Sperm sayınızın düşme riskini azaltacaktır.”

“Cep telefonunuzu yatağınızın hemen yanındaki komodinin üzerine bırakmak zorunda mısınız? Bazı erkeklerse telefonlarını yataktayken pijamalarının ceplerine koyuyorlar. Gerçekten gerekli mi böyle bir şey?”

Prof. Dirnfeld şöyle diyor: “Bence bu, erkeklere çocuk sahibi olabilme şanslarını artırabilmeleri adına alışkanlıklarını değiştirmeleri için bir uyarı. Kadınlar, telefonlarını genelde üzerlerinde taşımıyorlar ve bu yüzden doğurganlıkları etkilenmiyor olabilir. Bu konuyu henüz incelemedik.”



Sheffield Üniversitesi'nden Prof. Alan Pacey ise cep telefonlarının erkek doğurganlığına hasar verdiği konusundaki açıklamalara karşı çıkıp telefonunu pantolon cebinde taşımaya devam etme konusunda ısrarcı olacağını söyledi.



Prof. Dirnfeld ise bu duruma şöyle karşılık verdi: “Dr. Pacey’nin doğurganlık konusunda endişelenmeye ihtiyacı olmayabilir; ancak daha genç erkekler açısından bu bir endişe kaynağıdır. Bebek yapmaya çalışıyorsanız ama bir yıldır başaramadıysanız, suçlunun cep telefonunuz olup olmadığı konusunda düşünmeye başlayabilirsiniz.” 

05/05/2016 12:03
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Cep telefonları, sperm, sağlık
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.