Çevre Bakanı Evren'den Önemli Mesaj

ads ads ads ads
09/10/2015

ads
Çevre Bakanı Evren'den Önemli Mesaj

Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, doğal kaynakları tüketmeden, bugünün gereksinimlerini karşılayan ama aynı zamanda gelecek nesillerin de gereksinimlerini gözardı etmeyen ekonomi ve çevre arasındaki dengeyi koruyan bir gelişim stratejisi oluşturmak istediklerini belirtti.

Bakan Evren, İslam İşbirliği Teşkilatının Fas'ın Başkenti Rabat'ta bu yıl 6.sını düzenlediği Çevre Bakanları toplantısına, KKTC'yi temsilen katıldı ve tüm üye ülkelerle birlikte açılış seramonisine katıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Fas Kralı Muhammed’in evsahipliğinde İSESCO (İslam Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu) Genel Merkezinde gerçekleşen toplantıda Bakan Evren Başta Fas Prensesi Lalla Hasna,Fas Başbakanı AbdelilahBenkirane ve Turizm Bakanı Hakima El Hatile olmak üzere üye bir çok ülkenin Bakan ve heyet başkanları ile görüşme fırsatı buldu.

Evren, toplantı çerçevesinde KKTC'nin çevre ile ilgili vizyonunu içeren görüşleri de bildiri olarak üye ülkelere dağıttı.

Bildiride, KKTC'nin küçük bir ada ülkesi olmasına rağmen, çevre konusunda birçok sorunla mücadele ettiğine değinen Evren, teknoloji çağında çevreye, geri dönüşü olamayan zararlar verilebildiğine dikkat çekti.

Bakanlık olarak amaçlarının , "sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde faaliyet göstermek" olduğunu ifade eden Evren, doğal kaynakları tüketmeden, bugünün gereksinimlerini karşılayan ama aynı zamanda gelecek nesillerin de gereksinimlerini gözardı etmeyen ekonomi ve çevre arasındaki dengeyi koruyan bir gelişim stratejisi oluşturmak istediklerini belirtti.

Üzerinde durulması ve tartışılması gereken en önemli noktanın, gerek kalkınmanın, gerek kaynakları kullanmanın tahrip edici, bozucu bir şekilde değil, devamlılığı sağlayacak bir anlayış içinde ele alınması ve yönetilmesi olduğuna dikkati çeken Evren, KKTC'de çevre politikalarının yenilenmesi ve uluslararası normlara uyumlaştırılması çalışmalarını da bir süreden beri başlatmış bulunduklarını ifade etti.

"ÇEVRE, BİR EĞİTİM MESELESİ"

Evren şunları vurguladı:

"Ülkemiz, doğal zenginlikleri ile bilinen dört tarafı denizlerle çevrili, ender bulunan tabii ve kültürel değerlere sahip bir adadır. Ülkemiz doğal zenginliklerinin sürdürülebilir kalkınma adına, hem korunması hem de turizme kazandırılması temel amaçlarımızdan birisidir. Ülkemiz, çevre mevzuatının yeniden düzenlenmesi çalışmalarını tamamlamak üzeridir. Uluslararası Standartlara uygun olarak hazırlanmış olan ve ülkemizde ilk çerçeve yasa olma niteliğindeki ‘çevre yasası’ 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yasa çerçevesinde hazırlanması öngörülen ikincil mevzuat çalışmaları devam etmektedir. Bizler, ülkemizdeki bu zenginliklerin, gelecek kuşakların ihtiyaçları gözetilerek korunmasına yönelik çevre yönetim sistemleri oluşturulmasını, hem ülkemiz hem de dünyamız için bir sorumluluk olarak görüyoruz. "

Çevreyi bir eğitim meselesi olarak gördüklerine dikkati çeken Bakan Evren, bu kapsamda Çevre bilincinin artırılması için yaygın çevre eğitimi çalışmaları yapmayı hedeflediklerini, çevre dersinin müfredata girebilmesi ve farklı yaşlarla ilgili olarak atölye çalışmalarının yapılması için Eğitim Bakanlığı ile çalışmalara başladıklarını belirtti.

ÜYE ÜLKELERE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI...

Çevrenin gelecek kuşaklardan miras olduğu inancını taşıdıklarını vurgulayan Evren, çevre konularında farkındalık yaratmak, karar alma süreci de dâhil olmak üzere, yapılan çalışmaların şeffaf, hesap verilebilir, katılımcı ve çoğulcu olmasına büyük bir özen gösterdiklerini ifade etti.

Bakan Evren bildirisinde, üye ülkelere hitaben şunları kaydetti:

"Günümüzde hemen her ülkenin en önemli sorunlarından biri haline gelen çevre sorunları, özellikle küreselleşmenin etkisiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Bugün ulusal ve uluslararası düzenlemelerde yer alan ve tartışılan bu sorunlar, ekonomik, sosyal ve siyasal yönü olan çözümler beklemektedir. Bu kapsamda İslam İşbirliği Teşkilatına üye tüm dost ve kardeş ülkeler ile işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek isterim."

"KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİŞME OLACAK"

Bildiride Kıbrıs müzakerelerine de değinen Bakan Evren, müzakerelerin amacının, siyasi eşitliğe dayalı, iki-bölgeli, iki-toplumlu bir federasyon kurulması ve bu federasyonun, Kıbrıslı Türkler ve Rumlardan eşit olarak kaynaklanacak tek egemenliğe sahip olması olduğunu söyledi.

Müzakerelerde önümüzdeki ayların süreç için kritik olduğunu vurgulayan Evren, tarafların devam etmekte olan yoğun müzakere sürecine bağlı kalıp, gerekli siyasi iradeyi göstermeleri durumunda , çözüme, yıllar değil, aylar içerisinde ulaşılabileceğini belirtti.

Evren, " 50 yıldır devam eden Kıbrıs sorununun çözümlenmesi, çatışmalarla dolu bölgemiz için şüphesiz önemli bir gelişme olacaktır" dedi.

Fas temaslarını tamamlayan Bakan Evren'in bu geceyarısı KKTC'ye dönmesi bekleniyor. 

09/10/2015 09:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kutlu Evren
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.