Çevre kirliliği yabancıları da rahatsız etmeğe başladı

ads ads ads ads
31/08/2014

ads

Orhan Aydeniz Orhan Aydeniz


Sosyal paylaşım sitesinde bir yabancının yazdıkları, KKTC’de artık ilgililerin çöp kirliliği sorununa el atması gerektiğini gösteriyor.

Yabancı bir bayanın İngilizce olarak yazdığı görüşlerini ve Türkçe  tercümesini aynen iletiyorum:

‘Cyprus will thrive, but it is necessary first step. The island must be clean!

Why dirty sea ?! I can not swim 3 days!!!

Dirty streets and houses. Mountains of garbage!

Is it an island for pigs or for people ??? Each of you should be clean. All clean! Country, nature, city, street and house! Clothing, food! Your words, thoughts and feelings should be clean too! It is an island of love! Beauty can not live in the dirty !!!

Türkçe tercümesi:

Kıbrıs iyiye gidebilecek ve gelişebilecek, fakat bunun için ilk adım gerekli.

 Ada temiz olmalı.Deniz neden kirli?! Üç gün yüzemedim!!!

Kirli sokaklar ve evler.Çöp dağları!

Ada domuzlar için mi yoksa insanlar için mi??? herkes temiz olmalı.Hep temiz!Ülke,doğa,şehir,sokak ve ev! Giyim, yiyecek! Düşünceleriniz ve duygular da temiz olmalı! Kıbrıs aşk adasıdır! Pislik içinde güzellik var olamaz!!!

Bir yabancının ortaya koyduğu yukarıdaki samimi görüşler , gerçekten hepimiz için ve özellikle de ilgili yöneticiler için  çok üzücü ve utanç vericidir. Üstelik ülkemizin imajına gölge düşürülmekte, tüm halkımız da zan altında kalmakta ve pis olmakla suçlanmaktayız.

Oysa turizm,ülkemizde öncü sektör olarak kabul edildiğine ve tek avantajımız da doğal zenginliklerimiz ile denizimiz olduğuna göre, çevre temizliğine önem vermemiz gerekir.

Bu nedenle artık ,ülkemize gelen yabancıları da rahatsız eden çevre kirliliği sorununun köklü bir şekilde ortadan kaldırılması için, hükümet yasaların uygulanmasını  sağlamalı ve çevreye çöp atma alışkanlığını ortadan kaldırmalı.

Halen ülkemizde tüm yerleşim alanları Belediyelerin sorumluluğu altında bulunduğuna göre, çevrenin kirletilmesinden ve kirli olmasından, birinci derecede Belediyeler sorumludur.

Çünkü belediyeler vatandaşlardan sırf temizlik gerekçesi ile vergi aldığına göre, çevreyi temizlemek ve kirletilmesini önlemekle yükümlüdür.

Sırf temizlik gerekçesi ile halktan alınan vergilerin,temizlik hizmeti yerine personel istihdamında harcanması ise, yetkiyi kötüye kullanmak olup, hükümet buna kesinlikle izin vermemeli.

 Hükümet ve özellikle yerel yönetimlerden sorumlu İçişleri bakanı, belediyelerin halktan topladığı vergileri hizmet için harcamasını ve yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamalı.

Şimdiye kadar yaşanan deneyimler dikkate alındığında,çevre sorununun temizlik kampanyaları ile ortadan kaldırılamayacağı kanıtlanmıştır.

Çünkü geçmişten günümüze düzenlenen tüm temizlik kampanyalarından sonra, çevremiz yeniden kirletilmiştir.

Ayrıca iş yapmak istemeyen ve sorunları çözmek için uğraşmaktan kaçınan ilgililerin, can kurtaran simidi olarak çevre kirliliğini vatandaşların bilinçsizliğine bağlanması da yanlıştır.

Çünkü çevreyi kirletmek suçtur.Bu suçu işleyenler de derhal belirlenip cezalandırılmalı.Yoksa dünyanın hiçbir demokratik hukuk devletinde, halkın bilinçli ve duyarlı davranarak, kendi kararı ile suç işlememesi beklenmez.

Sorunun köklü çözümü için, belediyeler,Çevre Bakanlığı,İçişleri bakanlığı ve polis örgütü işbirliği ile, sıkı bir denetim kampanyası düzenlenmeli ve yollara, çevreye, sahillere kırsal alanlara çöp atanlar, belirlenip anında cezalandırılmalıdır.

Bu amaçla aynen trafik suçlarında olduğu gibi, çöp atanların da mahkemesiz cezalandırılabilmesi için, gerekirse  yeni yasal düzenleme yapılmalı.

Yerel yönetimlerden sorumlu olan içişleri bakanlığı, artık herkesin gözüne batan çevre kirliliğine mutlaka el atmalı.

Hükümetin ve içişleri bakanlığının yerel sorunlarla hiç ilgilenmediği, vatandaşları rahatsız eden sorunlara el atmadığı ve yapıcı uyarıları dikkate almadığı, herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Ancak,çevre kirliliğinin  artık, kısa bir süre ülkemize gelen yabancıları da rahatsız etmeğe başladığı görülüyor.Bu nedenle  turizm kesimimizi ve ekonomimizi de tehdit edecek boyutlara ulaşmıştır.

Bu nedenle içişleri Bakanımız, hiç olmazsa bu önemli konu ile ilgilenmeli,diğer ilgili kuruluşları koordine ederek ve  yasaların titizlikle uygulanmasını sağlayarak,çevreye çöp atma alışkanlığının ortadan kaldırmasını sağlamalı. 

31/08/2014 08:22
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: orhan aydeniz
MANŞETLER

HK Orhan Aydeniz

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.