Che ve Picasso'nun fotoğrafçısı öldü

ads ads ads ads
21/10/2014

ads
Che ve Picasso'nun fotoğrafçısı öldü

Efsanevi devrimci gerilla lideri Che Guevara ile yüzyılın en önemli ressamlarından Pablo Picasso’nun portre fotoğraflarını çeken İsviçreli fotoğrafçı Rene Burri hayatını kaybetti.

Uluslararası fotoğraf ajansı Magnum, fotoğrafçıları Rene Burri’nin kanser tedavisi gördüğü İsviçre’nin Zürih kentinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Burri ölümünden önce 30 bin fotoğraflık arşivini Lozan’daki Elysee Müzesi’ne bağışlamıştı.

1933 yılında Zürih’te doğan Rene Burri, doğduğu kentteki sanat okulunu bitirdi. Mezun olduktan sonra İsviçre’deki Walt Disney stüdyolarında asistan kameraman olarak çalıştı.

İlk fotoğrafı, 1946 yılında Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill’i üstü açık arabasında çektiğinde 13 yaşındaydı.

‘Che kibirli ancak çekici bir adamdı’

Burri 1956 yılında Magnum için çalışmaya başladı ve önemli siyasi olayları çekti.

Che Guevara’nın puro içerken çektirdiği ünlü fotoğrafında, efsanevi Küba lideri Fidel Castro’nun farklı portrelerinde ve Picasso, Giacometti, Klein gibi dünyaca ünlü sanatçıların birçok fotoğrafında Burri’nin imzası var.

Che için “kibirli bir adam” diyen Burri, “Ancak bir çekiciliği var. Kafesteki bir kaplan gibi” ifadelerini kullanmıştı. İsviçreli fotoğrafçının Picasso’nun fotoğrafını çekmek için dört yıl beklemesi gerekti.

Kaynak: AFP 

21/10/2014 13:05
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Che Guevara, Pablo Picasso, Rene Burri
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.