Çiftçiler Birliği’nden sert açıklama!

ads ads ads ads
26/11/2015

ads
Çiftçiler Birliği’nden sert açıklama!

“EKİM SEZONUNA HAZIRLANAMADIK”

“TÜK’Ü BATIRANLAR SORGULANSIN”

 Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, hükümetin tarımla ilgili reform paketi üzerinde yaptığı çalışmalardan henüz bir sonuç çıkmadığını ve çiftçiler için bıçağın kemiğe dayandığını belirtti.

Birlik, ürün bedelini alamayan çiftçilerin arazisini süremediğini, tohumunu ve gübresini alamadığını ve 2016 ekim sezonuna hazırlanamadığını kaydetti.

Çiftçiler Birliği, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) batma noktasına geldiğini de savunarak buna yol açanların bulunmasını ve gelmiş geçmiş tüm müdürlerin sorgulanmasını istedi.

"TARIM TURİZM İLE LOKOMOTİF SEKTÖR"

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle yazılı açıklamasında, lokomotif sektör tarım ve turizmin ikili ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiğini de belirtti.

Kelle, ülkede üretilen ürünlerin iç piyasada pazar bulması için artık adım atılması gerektiğini kaydetti.

Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle, hükümetlerin ve siyasi parti başkanlarının üreticilerin sorunlarını umursamadıklarını ve hiçbir yetkili ismin üreticiye açıklama yapmadığını savunarak, siyasileri eleştirdi.

Hükümet yetkililerinin tarım sektöründeki konuları reform adı altında ele almaya çalıştıklarını fakat geçmişte başarısız olmuş isimlerle bunu yapmalarının bir anlam ifade etmediğini belirten Kelle, “Denenmiş, aynı isimlerle bu iş yürümez” dedi.

“GENÇLER ARTIK ÇİFTÇİLİK YAPMIYOR”

Hüseyin Çavuş Kelle, gençlerin artık çiftçilik yapmadığını, köylerde üretim yapanların yaş ortalamasının 50’nin üzerinde olduğunu kaydederek “Gençler bu işlerle uğraşmayı tercih etmiyor. Gençler ekmek parası kazanmadıkları için şehirlere göç ediyor. Köylerde işsizlik arttı fakat hükümet üretime teşvik etmiyor” şeklinde eleştirilerde bulundu.

Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle, hükümetin “paramız yok” diyerek gelecek için konuşulmasını engellediğini, 2016 bütçesi ve reform paketi görüşüldüğünü ancak bu çalışmaların başarılı olacağına inanmadıklarını belirtti.

“TÜK’Ü BATIRANLAR SORGULANSIN”

“TÜK bugün batma noktasına gelmiştir” diyen Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle, TÜK’ü bu konuma getirenlerin bulunmasını ve gelmiş geçmiş tüm müdürlerin sorgulanmasını istedi. Kelle, TÜK’ün sürdürülebilirliğinin de sorgulanması gerektiğini belirterek, hükümetin kurumlarına sahip çıkmadığını ve elden çıkarmak istediğini savundu.

“AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”

Kelle, çiftçilerin ürün bedellerini alamadığını ve bu yüzden artık borçlanamadıklarını da belirterek, Tarım Bakanı’ndan açıklama beklediklerini söyledi.

“Çiftçilerin yıllardır evlerine doğru düzgün ekmek götüremediğini” belirten Hüseyin Çavuş Kelle, şöyle devam etti:

“Üreticiler bu yıl arazilerini ekemiyor, borçları faizlerle yükselirken yeniden borçlanamıyor, evine ekmek götüremiyor. Bunun suçlusu makamlarda oturanlardır. Üreticinin ensesinden yılda 200 milyon TL devletin kasasına para girerken, biz maraba durumuna düştük. Bugün Merkez Kooperatifi’ne olan borç 6 milyon TL’ye yakındır. Her Köy Kooperatifi’ne ise 2 milyon TL borç vardır. Çiftçi ne gübresini, ne de tohumluğunu alabiliyor. Çiftçinin şu an arazi kiralayacak parası dahi yoktur.

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

Tarımla ilgili reform paketi üzerine yapılan çalışmalardan henüz bir sonuç çıkmadı. Eğer bugüne kadar yapılan bu çalışmalardan başarı elde edilseydi, bugün bu konuları konuşmazdık. Bıçak kemiğe dayanmış durumdadır. Üretici arazisini süremedi, tohumunu ve gübresini alamadı, 2016 sezonuna hazırlanamadı. Hükümet ise halen tarımda reform yapacak diye bekliyor.”

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, üreticilerin ürettiklerinin karşılığını alamadığını belirterek üreticilerin üç yıldır hükümetten darbe yediğini ve artık bu darbeleri kaldıracak durumda olmadığını kaydetti.

“TÜK BİZİM SİGORTAMIZDIR”

TÜK’ün elden çıkarılmak istendiğini ancak kendilerinin kurumlara sahip çıkacağını belirten Kelle, seyirci kalmayacaklarını ifade etti. TÜK’ün devreden çıkması halinde çiftçinin yok olacağını, hayvancıların sıkıntıya düşeceğini belirten Kelle, “TÜK bizim sigortamızdır” dedi.

Kelle, köy kooperatiflerinin önemine de işaret ederek, “Kooperatifler olmazsa köylünün kredilenme noktasında sıkıntı yaşanacaktır.

Kooperatifin yönetim kurulunun çoğunluğu da köylü üreticilerimizden oluşmalıdır. Kooperatif’e sahip çıkacağız. Kooperatif çiftçinindir. Aksi takdirde şu anki gibi Kooperatifler özel bankalar gibi yönetilecektir ama biz buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

26/11/2015 09:20
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Çiftçiler Birliği’
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.