Çikolata Hakkında Herşey

ads ads ads ads
28/07/2016
Bekir ÇAĞLAYAN

ads
Çikolata Hakkında Herşey

Çikolata, beyin noktalarını harekete geçiren ve iyi hissettiren hormonların salgılanmasını sağlayarak sizi keyifli yapan güçlü kimyasallar içerir

İnsanlar çikolatanın mutluluk verdiğini iddia ettiklerinde aslında blöf yapmazlar. Çünkü çikolata zindelik (euphoria) hislerini tetikleyen, beyin noktalarını harekete geçiren ve iyi hissettiren hormonların salgılanmasını sağlayarak sizi keyifli yapan güçlü kimyasalları içerir. Fakat şunu bilmelisiniz ki, her öğünde çikolata yenmez. 'Çikolata hakkında her şey' başlığını koymamdaki tek sebep; sizin dikkatinizi çekmek istemem. Birçok insan için yemek çok stresli bir şeydir. Aslında bu şekilde olmamalıdır. Gerçekten, daha ilaçlar yokken yemek vardı. Lakin yemek yokken de çikolata vardı! Buradaki amaç; sadece yemek için yemek değil, keyif almak için de yemektir. Bunu çok komplike bir hale getirmeyin. Bu durum kusursuz olmak zorunda da değil.

BİR HAFTA BOYUNCA DİYETİNİZE DİKKAT ETMELİSİNİZ!

Derler ki; eğer sağlıklı bir vücuda ulaşmak için karar vermeye hazırsanız, başlangıç noktanız ilk yedi gün boyunca diyete odaklanmak olmalıdır. Söz veriyorum bu çok zor olmayacak. Lezzetli ve size keyif veren yemeklerle de incelebilirsiniz. Bu bir besin saldırısıdır ve vücudunuza ihtiyacı olan her şeyi dolduracaktır. Besleyici organik yiyecekler, hücrelerinizin hemen fark edebileceğiniz düzeyde su tutmasını sağlar. Bir hafta boyunca kafein, şeker ve alkol içeren içeklere sınır koymanızı sağlayacağım. Tüm bunları limon, lime (misket limonu) ya da portakal kabukları ile tatlandıracağınız su ya da maden suyu ile değiştirmeyi deneyin. Eğer sabah kahve içmeye ya da öğlenleri asitli içecekler içmeye alıştıysanız sadece bir kupa kahve için ve gün içinde asitli içecek yerine bitkisel çay için. En sevdiğiniz sebzeleri çubuk şeklinde kesip içinde limon suyu bulunan servis tabaklarına yerleştirin. Evdeki malzemelerinizle humus, karafasulye ya daguacamole gibi soslar hazırlayın. Son olarak küçük bir kaseye en sevdiğiniz kuru yemişlerden biraz ekleyin. Bu; çalışırken, bir şeyler okurken ya da film izlerken hemen hazırlayabileceğiniz ideal bir öğündür.

YETERLİ BESİN ALAMIYOR MUSUNUZ?

Bazı vitamin ve mineralleri çok az tüketmek kanser, kalp hastalıkları, osteoporoz ve erken yaşlanan cilt gibi sorunları beraberinde getirir. Birçok araştırma, çok yememize rağmen yeterli düzeyde besin alamadığımızı göstermektedir. Bir rapora göre kadınların çoğu yeterli miktarda B vitamini almamaktadır. Yarımız da günlük tüketimi cilt için çok önemli olan A ve E vitamini miktarlarının altında bir alım yapmaktayız. Üçte birimiz de serbest radikallerle savaşmada ve kolajen üretiminde önemli rol oynayan C vitaminini yeterli miktarlarda alamamaktayız. Asıl yetersiz beslenme sınırındakiler, çocuk doğuracak yaştaki kadınlar, vejetaryenler, altmış yaş üzerindeki insanlar, kilo vermek için diyet yapanlar ve belirli ilaçları kullananlar ya da günde ikiden fazla alkollü içecek tüketenlerdir.

YİYECEKLERİ BEKLETMEDEN HEMEN TÜKETİN!

Sağlıklı yiyecekler tüketmek için çaba harcasanız dahi, besin değeri tablolarında yazılmış olan değerlerle aynı oranı almayı başaramayabilirsiniz. Yiyeceklerden aldığınız vitamini, yiyeceklerin nerede yetiştirildiği, ne kadar taze olduğu, nasıl saklandığı ve nasıl pişirildiğine göre değişir. Mesela iki saatten fazla sıcak tuttuğunuz bir yiyeceği yemeniz durumunda yüzde 10 daha az C vitamini ve B6 vitamini alırsınız. Eğer o önceden pişirip yemeklerini dolapta daha sonra ısıtılmak üzere saklayan meşgul insanlardansanız, sizin meyve ve sebzelerinizde taze yemediğiniz için yüzde 30 daha az C vitamini olacaktır. Bu nedenle yiyecekleri doğru pişirmek ve bekletmeden tüketmek en doğru tercih olacaktır.

ANTİOKSİDAN TÜKETİN!

Hazırda bulunan antioksidan kaynakları şunlardır:

C vitamini: Turunçgiller, goji meyvesi

E vitamini: Buğday ekmekleri, kepek, yemişler

A vitamini: Havuç, portakal; diğer sarı meyveler ve sebzeler

Polyphenol: Yeşil çay, kırmızı ve mor üzümler, nar

Yiyecek ve gıda takviyelerinde sayısız antioksidanın varlığından söz edilebilir. Hepsini bir arada almanız gerekmez ancak vücudunuza yeterli miktarı sağladığınızdan emin olmalısınız. Her biri vücudun farklı bir bölgesinde etkili olan çok çeşit antioksidan vardır. Vücudunuzu her zaman tüm zamanların en etkili anti aging mucizeleri ile donatılmış tutmak en büyük amacınız olmalıdır. En iyi kaynak çiğ meyve ve sebzelerdir.

NAR

Doğadaki en potansiyel polifenol kaynağıdır. Polifenoller özellikle ciltte işlev gösteren antioksidan familyasıdır. Narda bol miktarda bulunan ellagic asit en önemli polifenoldür. Ciltteki inanılmaz antioksidan etkisi ile ellagic asit, serbest radikal hasarı ile meydana gelen selülitlere karşı savaşta önemli bir müttefiktir. Bu meyvenin ellagic asit içeriği bakımından faydalarını elde edebilmek için direk kaynağa ulaşmanız gerekiyor. Nar ve nar suyu vücudunuzu korumanın lezzetli yoludur.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ ÖZÜ

Ciltteki (ve aynı konuda tüm vücuttaki) olağanüstü antioksidan etkilerinin yanı sıra üzüm çekirdeği özü ve C vitamini; kolajenaz ve elastaz olarak bilinen ve bağdokudaki kolajen ve elastini parçalayan maddeleri ortadan kaldırır. Yani direk olarak sarkmış, kırışık ve selülitli bir cilde yol açan hasara engel olan antioksidanlar bunlardır. Bu antioksidanlar, iki yönlü savaş içerisindedir; biri serbest radikallere, diğeri bağdoku parçalanmasına karşıdır.

GOJİ MEYVESİ

Goji meyvesi, çukurları yok etmekte oldukça etkilidir. İçeriğindeki besleyici maddelerin selülitten kurtulmada en etkili etkenleri içerdiği görülür. Sadece bununla kalmaz, genel sağlığa olan katkıları da gerçekten inanılmazdır. Her gün goji meyvesi tüketilen köylerde yüz yaşına kadar yaşamanın anormal bir durum olmadığı kayıtlara geçmiştir.

18 tür amino asit, 21 eser minerali ve B1, B2 ve B6 vitaminleri içerir. Tatlı ve meyveli içecek karışımlarına karıştırmanızı; salata, yağsız yoğurt, soya yoğurdu ve tam buğday gevreği üzerine serpiştirmenizi veya meyveyi tek başına yemenizi öneririm. 

28/07/2016 22:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: çikolata, sağlık, kıbrıs sağlık, sağlık kıbrıs, kıbrıs, kuzey kıbrıs, sağlık hakkında, kktc
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.