Çipras'tan AB'ye Gözdağı

ads ads ads ads
05/07/2015

ads
Çipras'tan AB'ye Gözdağı

Yunanistan 'kader oylaması' için sandık başında. Başbakan Çipras, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Birçok kişi hükümetin iradesini göz ardı edebilir ama halkın iradesi asla göz ardı edilemez. Yarından itibaren Avrupa'nın kurucu değerlerine dönmesine yönelik bir yol açılacaktır" dedi.

Yunanistan yurttaşları kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere bugün sandığa gitti.

Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıktaki oy verme işlemi 19.00'a kadar sürecek.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, referandumda oyunu Kipselli semtindeki bir okulda kullandı. Çipras'ın okula gelişi sırasında, "Hayır" oyu taraftarı seçmenler sevgi gösterileri ve tezahüratlarda bulundu.

Çipras, sandık görevlileriyle tokalaşıp basın mensuplarını selamladıktan sonra oyunu kullanan Çipras, ardından, ‘bugünün demokrasi adına bir bayram günü olduğunu’ söyledi.

Korku ve şantajlar yenildiği zaman kurtuluşun demokrasilerde olduğunu ifade eden Başbakan Çipras, "Birçok kişi hükümetin iradesini göz ardı edebilir ama halkın iradesi asla göz ardı edilemez. Eminim ki yarından itibaren Avrupa 'nın kurucu değerlerine dönmesine yönelik bir yol açılacaktır” dedi.

Çipras, yine tezahüratlarla uğurlandı.

‘HALK KAZANACAK, DEMOKRASİ KAZANACAK’

Bugünkü referandum hem Yunanistan’ın kaderini hem de Başbakan Aleksis Çipras’ın siyasi geleceğini belirleyecek. Yunanistan’ın solcu Başbakan Çipras, referandumdan ‘kemer kısma’ politikaları için ‘Evet’ oyu çıkması durumunda görevi bırakacağını daha önce açığa vurmuştu.

‘Kader oylaması’ öncesi Atina şehir merkezinde parlamento binasının da bulunduğu Sintagma meydanda ‘Hayır’ oyu için miting yapan yaklaşık 30 bin kişiye hitap eden Başbakan Çipras, Hürriyet Atina Temsilcisi Yorgo Kırbaki'nin “Referandum mesajınız ne” sorusuna “Halk kazanacak. Demokrasi kazanacak” yanıtı vermişti.

41 YIL SONRA REFERANDUM

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Euro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, IMF’nin sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" diyecek.

Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyor.

Yunanistan yurttaşları 41 yıl sonra ilk kez bir halk oylaması için sandığa gitti.

Yunanistan'da 1920 ile 1974 yılları arasında 7 kez referandum yapıldı. İlki 1920 olmak üzere, 1924, 1935, 1946, 1968, 1973 ve 1974 yıllarında referandum gerçekleşti. Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis'in başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı.

Söz konusu referandum da sandığa giden Yunan halkı, Cumhuriyet için yüzde 70 oranında "Evet" demişti.

(RADİKAL - AA) 

05/07/2015 14:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Hürriyet, Euro, Yunanistan, Merkez Bankası, haber, Referandum, Demokrasi, Bugün, Avrupa, Maliye, zaman, siyasi, oy, miting
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.