Çocuğunuzda bu 10 belirtiye dikkat edin

Uz. Dr. Kaan Kadıoğlu, çocuklarda alerjik nezle ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

ads ads ads ads
05/09/2017

ads
Çocuğunuzda bu 10 belirtiye dikkat edin

Bu bahar aylarında ortaya çıkan alerjik nezle, yaz aylarında da yaşam kalitesini düşürmeye devam ediyor. Sokakta ve bahçelerde daha çok vakit geçirerek yaz tatilinin keyfini çıkartmak isteyen çocuklarda alerjik nezle nedeni ile; hapşırma krizleri, burun akıntısı ve kaşıntısı sık görülmekte. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Kaan Kadıoğlu, çocuklarda alerjik nezle ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Çocukluk çağında ortaya çıkan ilk belirtileri önemseyin

Evlerde bulunan çiçek ve bitkiler polenlere karşı duyarlı olan çocukları çok fazla etkilemeyebiliyor. Ancak açık havada, yeşillik alanlarda ve ormanda görülen bitkiler alerjik nezle şikayetlerinin artmasına sebep olabilir. Alerjik nezleye polenlerin yanı sıra; evdeki toz, hayvan tüyleri, tütün dumanı gibi alerjenler de yol açabilmektedir. Alerjik nezlesi olan çocuklarda astım da görülmesi, sık karşılaşılan bir durumdur. Bu yüzden aileler çocukta öksürük ve hırıltı belirtilerine karşı dikkatli olmalıdır. Çocukluk yaşlarında ilk belirtilerini veren hastalık, tedavi edilmezse kişinin tüm hayatı boyunca birlikte yaşamayı öğrenmesi gereken bir durum haline gelebilir.

Soğuk algınlığı ile karıştırılabilir

Allerjik rinit yani alerjik nezle yılboyu sürebildiği gibi mevsimsel de olabilir. Mevsimsel alerjik rinitte genellikle çiçek açmayan ve polenleri rüzgar ile saçılan bitkiler büyük bir etkendir. Bitkilerdeki tozlaşma döneminin başlamasıyla, üst solunum yolları etkilenir. Alerjik nezle çoğunlukla soğuk algınlığıyla karıştırılabilen bir hastalıktır. Eğer nezle, ilkbahar ve yaz aylarında başlayıp, üç haftadan uzun sürüyorsa ve iyileşme eğilimi göstermiyorsa, mutlaka doktora başvurulması gerektiğini unutmayın.

Bu 10 belirtiye dikkat edin...

1. Kaşıntılı ve sulu burun akıntısı

2. Hapşırma krizleri

3. Burunda yanma

4. Gözlerde kızarıklık ve yanma

5. Gözlerde kaşıntı ve sulanma

6. Hırıltılı solunum

7. Horlama

8. Koku alamama

9. Genizde ve damakta kaşıntı

10. Kulaklarda tıkanma

Aşı tedavisi uygulanabilir

Alerjik nezle tedavisinin ilk adımı, alerjiye neden olan alerjenlerden kaçınmaktır. Eğer çocuktaki alerjik nezle polenlere karşı gelişiyorsa, tozlaşmanın sıkça görüldüğü aylarda, çocuğu yeşil alanlardan mümkün olduğunca uzak tutmak gerekebilir ya da tedavi altında yeşil alanlarda bulunması sağlanmalıdır. Çevresel korunma yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda, ilaç tedavisine başvurulur. Bu ilaçlar sadece belirtilerin görüldüğü günlerde kullanıldığı zaman bile çocuğun şikayetlerini gidermeye yardımcı olabilir. İlaç tedavisi yetersiz kaldığında, çocuklarda aşı tedavisi uygulanmaktadır. Çocuğun duyarlı olduğu alerjenlerin artan dozlarda çocuğa verilmesiyle bağışıklık sistemini düzenlemeyi amaçlayan aşı tedavisi, bir süre sonra vücudun bu alerjenleri doğal karşılayabilmesini sağlamaktadır. Alerjik belirtiler gösteren çocukların mutlaka doktor takibinde tutulması ilerleyen yıllarda hastalığın daha ciddi boyutlara ulaşmasını önleyecektir.

05/09/2017 16:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: çocuk, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.