'Çocuk ailenin kartviziti gibi'

ads ads ads ads
24/12/2014

ads
'Çocuk ailenin kartviziti gibi'

15 yıl alkol ve esrar kullanan Bağımlılık Danışmanı Çiğdem Sönmez, çocuğun ailenin kartviziti gibi olduğunu söyledi, "Başarılıysa etrafa dağıtıyoruz, başarısızsa saklıyoruz" dedi.

Avcılar Belediyesi, ilçedeki kültür merkezi ve kent evlerinde "Madde Bağımlılığına Hayır, Hayata Evet" başlıklı söyleşi serisini başlattı.

İlk söyleşide ilçe sakinlerinin sorularını yanıtlayan 38 yaşındaki Çiğdem Sönmez, 15 yıl alkol ve esrar bağımlısı olarak yaşadığını söyledi. Kendisinin 12 yıldır "temiz" olduğunu ifade eden Sönmez, kendisini bağımlı gençleri kurtarmaya adadığını anlattı.

Kişisel gelişim alanına ilk adımı bir dernekte kişilerin iyileşmesi ve ailelerinin kişisel gelişim açısından kendilerini geliştirmeleri için gönüllü rehberlik yaparak başladığını kaydeden Sönmez, bağımlılık danışmanlığı, yaşam, aile, öğrenci, ergen, ilişki ve iletişim koçluğu alanında eğitim aldığını belirtti.

Bir beyin hastalığı olan bağımlılığın hayat boyu devam ettiğini vurgulayan Sönmez, "Öncelikle hastalığın çok iyi tanınması gerekiyor. Bu hastalıktan arındıktan sonraki dönemde de sürekli mücadele etmek, güçlü olmak ve kontrol altında tutmak gerekmektedir" diye konuştu.

Her bağımlının hastaneye yatmasının gerekmediğini belirten Sönmez, bağımlılığın ilgi ve şefkatle aşılabileceğine dikkati çekti.

KURU ÖĞÜT YETMEZ

Çiğdem Sönmez, bağımlılığın kuru öğütlerle bırakılamadığını ifade ederek, "Yakınları ve toplum, madde bağımlıları ile empati kurarak, onları anlamaya çalışmalı. Gençler sadece öğüt vererek kurtarılamaz. Onlara önemli olduğunu hissettirmeli, şanslar vermelisiniz" ifadelerini kullandı.

"MAALESEF ÇOCUKLAR AİLENİN KARTVİZİTİ DURUMUNDA"

Modern çağda ailelerin çocuklarını yeterince önemsemediğini dile getiren Sönmez, teknoloji ve internet gibi bağımlılıklara değindi. Bağımlılıkla mücadelede ailelerin kritik rolü olduğunu anlatan Sönmez, "Maalesef çocuklar ailenin kartviziti durumunda. Başarılıysa etrafa dağıtıyoruz, başarısızsa saklıyoruz, kimseye sözünü dahi etmiyoruz" dedi.

24/12/2014 14:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: çocuk, aile, kartvizit, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.