Çocukları Güneş Alerjisinden Korumanın Yolları

ads ads ads ads
27/07/2016
Dr. Hicran Ercan

ads
Çocukları Güneş Alerjisinden Korumanın Yolları

Çocukları güneş alerjisinden korumanın yolları

Çocukken çok fazla güneşe maruz kalmak ileri dönemlerde cilt kanseri başta olmak üzere birçok hastalık ve cilt problemlerine zemin hazırlayabiliyor.

Son yıllarda incelen ozon tabakası nedeniyle güneşin zararlı etkileri daha fazla hissedilmeye başlandı. Güneş ışınları her yaştaki insan için tehlikeli ancak özellikle hassas ve ince bir cilt yapısına sahip olan bebek ve çocuklar için daha çok önem taşıyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Hicran Ercan, çocukları güneş alerjisinden korumak için birkaç öneride bulundu.

Bebek ve küçük çocuklar güneşten daha fazla korunmalı

Güneş ışınları her yaştaki insan için tehlikelidir. Ancak bu durum bağışıklık sistemi gelişmekte olan bebek ve çocuklar için daha fazla risk oluşturur. 0-18 yaş arasındaki çocukların güneş ışınlarından aldığı hasarlar, hayatları boyunca başta cilt kanseri olmak üzere birçok hastalık ve cilt problemlerine zemin hazırlar. Bu sebeple bebek ve çocukları güneşin zararlı ışınlarından mutlaka korumak gerekir.

Çocukları güneşin zararlarından korumak için bu önerilere dikkat

Güneş ışınlarının dik geldiği saatler olan 10:00-15:00 arası mümkünse bebekler ve çocuklar dışarı çıkarılmamalı ve güneşten korunmalıdır. Bulutlu ve sisli havalarda bile güneşin zararlı ışınlarının olabileceği unutulmamalıdır. Bu saatler arasında mecburen güneşte durulması gerekiyorsa, mutlaka güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce çocuğa güneş koruyucu kremler sürülmeli ve bu kremler 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Havuza ve denize girileceği zaman ise suya dayanıklı kremler tercih edilmelidir. Sıcak havalarda tüm bireyler bol miktarda sıvı tüketmelidir. Yaz aylarında çocukların kıyafetlerini seçerken güneş ışığını engelleyecek ve çocuğu terletmeyecek giysiler seçilmelidir. Ayrıca güneşten korumak için şapka ve şemsiye de kullanılabilir.

Koruyucu kremler en az 30 faktör ve üzeri etkide olmalı

Çocuklar için kullanılan güneş kremleri en az 30 SPF koruma faktörlü ve UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlamalıdır. Her yaştan çocuğun ve bebeğin güneşle temas eden tüm alanlarına mutlaka güneş koruyucu sürülmelidir. Bu tarz kremler çocuğun alması gereken D vitamini gibi vitaminleri almasını engellemez. Bebeğiniz için uygun olan dermokozmetik güneş koruyucuyu öğrenmek için dermatoloji hekiminden yardım alabilirsiniz. Havanın kapalı olduğu kış günleri dışında 5-10 dakika el ve yüzün güneş görmesi bile cildin D vitamini sentezi için yeterlidir. Ayrıca doktorunuzun çocuğunuza önerdiği vitamin komplekslerinde ve bebek mamalarında gerekli olan tüm vitaminler bulunmaktadır.

Çocuklukta yaşanan deri yıpranmaları deri kanseri habercisi

Çocukların ciltleri hassas olduğundan, güneş yanığına daha yatkındırlar. Çocukluk çağındaki güneş yanıkları, ilerleyen yaşlarda deri kanserine yakalanma riskini artırır. Özellikle deri kanserinin en kötü huylusu olan melanom açısından ciddi risk ortaya çıkabilir. Güneş ışınlarından her türlü korunmaya rağmen çocukların cildinde oluşabilecek güneş yanıkları için de ailelerin çok dikkatli olması gerekiyor. Güneş yanığının derecesine göre tedavi şekilleri değişir. Güneş yanığı oluşan çocuklara öncelikle buz tedavisi uygulanmalı ve sonra yanıklar mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Koruyucu kremlerin içeriği çok önemli

Son dönemde en çok tartışılan konu güneş kremlerinin alerji yapıp yapmadığıdır. Sensitivite ve toksisite güneş kremlerinde nadir kullanılan maddelerdir. Ancak yine de kontakt dermatit, alerjik reaksiyon sebebi olabilir. Alerjiye en sık neden olan madde PABA (para-aminobenzoic acid)ve oxybenzonedir. Avobenzone, sulisobenzone, octinoxate ve padimate gibi organik koruyucular daha güvenilirdir. Cildi hassas olanlar bebekler için kullanılan güneş koruyucuları tercih edilebilir. Güneş koruyucu da tüm diğer ilaçlar gibi güneşte bırakılmamalı yüksek ısıya maruz kalmamalıdır.

Cilt kanseri de risk nedeni olabiliyor

Çok fazla güneşe maruz kalmak kanser riskini arttırır. Ama bunun yanında ileri yaş, erkek cinsiyet, açık tenli olmak, sarı saçlı veya kızıl saçlı olmak, ailede deri kanseri öyküsünün bulunması, bağışıklık sisteminin azalması, bazı genetik hastalıklar, radyasyon, arsenik ve daha önceden ultraviyole tedavisi olmak cilt kanseri görülmesine neden olabilir. Bu nedenle anne babalar çok dikkatli olmalıdır. Çocuklarını daha bebeklik döneminden itibaren güneşin zararlı etkilerinden korumalıdırlar.

27/07/2016 21:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: güneş, sıcak, çocuk, alerji, sağlık, çocukca, bebek haberi, sağlık haberi, sağlık kıbrıs, kıbrıs sağlık
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.