Coldplay ve Beyonce'ye 'Hymn for the Weekend' eleştirisi

ads ads ads ads
01/02/2016

ads
Coldplay ve Beyonce'ye 'Hymn for the Weekend' eleştirisi

Gelecek hafta Amerikan futbolu şampiyonası Super Bowl arasında sahne alacak Coldplay'in, Beyonce ile düet yaptıkları Hymn For The Weekend şarkısının videosu yayınlandı. Bombay'da çekilen ve üç günde 15 milyondan fazla izlenen video kültürel tartışmaları da beraberinde getirdi.

İngiliz grup Coldplay’in A Head Full of Dreams albümünden ikinci şarkıları Hymn For The Weekend için Bombay, Hindistan’da çekilen video, sosyal medyada eleştirilerin hedefi oldu. Grubun Beyonce ile düet yaptığı şarkı için çekilen videoda ünlü Bollywood aktrisi Sonam Kapoor, Bombay’ın renkli sokakları ve Hint kültürünün farklı özellikleri yansıtıldı. Videoda gruba, Hint kültüründen esinlenmiş kostümü ve danslarıyla dikkat çeken Beyonce de eşlik etti

Radikal'in haberine göre, video kısa sürede milyonlarca kez izlenmesine rağmen bir takım eleştirileri de beraberinde getirdi. Ben Mor’un yönetmenliğini üstlendiği videoda Beyonce’nin olduğu bazı bölümler ‘kültürel sahiplenme’ ve ‘saygısızlık’ olarak değerlendirildi. Boombox’ta yer alan habere göre videoda Beyonce’nin giydiği Desi süslemeleriyle bezeli olan kıyafet, sanatçının Hindistan kültürünü takdir etmektense sahiplenmeyi tercih etmesi olarak yorumlanınca, sosyal medyada da tartışmanın boyutu büyüdü.

Aynı haberde videoda Beyonce’nin Hint kültürünün bir parçası olan Bharatanatyam dansı figürlerini de olması gerektiği gibi yapmadığı, ayrıca Hint kültürünün bir yansımasını temsil eden Sonam Kapoor’a videoda oldukça kısa süre ayrılması da eleştirildiği bildirildi. Tüm bu eleştirilerin sonucunda hem Beyonce hem de Coldplay ‘kendilerine ait olmayan bir kültürden kazanç sağlamaya çalışmak’ ile suçlandığı aktarıldı.

 Merinews’de yayınlanan bir habere göre ise Hindistan’ın tanınmış devlet adamlarından Rajan Zed de, şarkıdan bir ‘parti marşı-klüp şarkısı’ olarak bahsederek çekilen videonun ya da şarkı sözlerinin hiçbir alakası olmamasına rağmen kutsal Hint konseptlerini ve sembollerini kullandığını söyledi.

Söz konusu kültürel değerlerin yanlış kullanılması dışında, video ‘gerçeği yansıtmadığı’ için de eleştirildi. Mic’te yayınlanan haberde Dünya Bankası raporlarındaki, Hindistan nüfusunun yüzde 21’inin açlık sınırında, yani günde 3 dolar 10 sent veya 1 dolar 90 sent harcayarak yaşadığı bilgisine yer verildi. Aynı yazıda videonun Hindistan kültüründen istediğini alarak, geri kalanını dışarda bıraktığından da bahsedildi.

Öte yandan videoyu oldukça beğenip, söz konusu eleştirileri de gereksiz bulan izleyiciler de oldu. Hindistan’da yaşayan bir kullanıcı Reddit’e yazdığı yorumda, ‘Videoya bayıldım. İçinde pek çok güzel şey var, yüksek çözünürlükte harika görünüyor. Beyonce’nin kıyafeti dışında, pek çok müzik videosundan daha iyi’ dedi. Twitter’da da pek çok kişi video ile ilgili olumlu fikirlerini dile getirdi. 

01/02/2016 21:22
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Coldplay, beyonce, Hymn for the Weekend
MANŞETLER

HK SOSYAL MEDYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.