Çözüm Süreci İle İlgili Önemli Konular GAÜ’de Masaya Yatırıldı

ads ads ads ads
28/02/2017

ads
Çözüm Süreci İle İlgili Önemli Konular GAÜ’de Masaya Yatırıldı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) işbirliğinde  kurulan,“Kıbrıs Masası” çalışma grubu tarafından ”Çözüm Sürecinde Son Nokta mı?” konulu panel GAÜ’de gerçekleşti.

Girne Amerikan Üniveristesi Millenium Senato Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “Çözüm Sürecinde Son Nokta Mı?” konulu panele, UBP Milletvekili Ersin Tatar, DP Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu, CTP Milletvekili Birikim Özgür ve TDP Milletvekili Zeki Çeler çözüm sürecinde gelinen aşama hakkında konuşma gerçekleştirdi.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren GAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof Dr  Aykut Toros, GAÜ ve KAÜ tarafından oluşturulan Kıbrıs Masası çalışma grubunun düzenlediği konferansın, çözüm sürecinde gelinen son aşama ve bunun çözüm sürecinde  son nokta mı olduğu konusunun ele alınacağını ifade ederek, konuşmacı milletvekillerine katılımlarından dolayı teşekkür etti. Çözüm süreciyle ilgili  farklı görüşlerin; farklı ortamarda ve farklı şekillerde gündeme getirildiğini dile getiren  Toros, toplantıda konunun bilimsel ve objektif bir bakış açısıyla ele alınacağını kaydetti. Akdeniz havzasında birbirinden farklı olan, doğu-batı medeniyetlerinin bilim ve inanç gibi birçok konuda birbirleri ile alışveriş içinde olduğunu söyleyen Toros, Kıbrıs’ın bu coğrafyada çok önemli ve özel bir yeri olduğuna dikkat çekti.

Toros ayrıca, çözüm süreci içinde iki toplumun varoluşu ve ontolojik tutumlarının çok önemli olduğunu, günümüzü şekillendirmede de bu tutumların ön plana çıktığını ifade ederek,  toplumların yöneticilerinin  de kendi  ontolojilerini, toplum ontolojsi adına  feda ettiklerini dile getirdi. Lozan antlaşmasından; Mont Pelerin Zirvesi’ne  kadar devam eden Kıbrıs ile iligli çözüm süreci  çabalarına değinen Toros, ”1964 sonrasında, çözüm çabalarında, siyasetin ekonomiyi sürükleyeceği bir strateji belirlendiğini ancak bugün, ekonominin siyaseti sürükleyeceği bir stratejinin daha  iyi  olabileceği yönünde görüşler ortaya atıldığını” söyledi.

Toros son olarak, siyaset bilimi açısından önemli yaklaşımlara değinerek, “Kıbrıs’ta ki, iki ayrı toplumun birleştirmeden  yaşamayı; neden sürdürülebilir bir düzen olarak kabul etmiyor ve yarım asırı aşkın süredir,  sık sık bu düzenden bir birleşme düzeni içine girmeye çalışıyor. Neden Kıbrıs ayrı yaşamayı kabul etmiyor. Bunun kendi objektivitesi içinde değerlendirilmesi gerektir” dedi. Torors, bu güne kadar gösterilen çözüm çabalarının çok iyi bir şekilde bilinmesinin, gelecekle ilgili sağlam zeminli politikalar oluşturumasına katkı sağlayacağını kaydetti.

GAÜ Rektörü Prof Dr Kutsal Öztürk ise gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, “Kıbrıs Masası çalışma Grubu”nun, özellkle Cenevre sonrasını değerlendirmeyi amaçladığını kaydederek, bilim insanlarının objektif değerlendirmelerle  geleceğe yönelik öngörülerde bulunmasının, evrensel br görev olduğuna vurgu yaptı. Son dönemde, ENOSİS ve EOKA sözcüklerinin yeniden gündeme gelmesinin çok düşündürücü olduğunu dile getiren Öztürk, bu durumun, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın  olağanüstü çabalarıyla bir noktaya getirdiği  süreci  yok edebilecek  kelimeler olduğunu vurguladı. Öztürk ayrıca, Barış Harekatı’nın sadece Kıbrıs’a değil, Yunanistan’a da  barış getirdiğini belirterek, harekattan sonraki yaklaşık 50 yıllık süreçte, tüm Cumhurbaşkanları’nın Kıbrıs sorununu çözmeye yönelik yoğun çabalar ortaya koyduğunu vurguladı.

Öztürk son olarak, gelinen noktada ENOSİS ve EOKA sözcüklerinin yeniden gündeme gelmesinin, Türkiye Cumhuryeti’nin kırmızı çizgilerinde son derece haklı olduğunu bir kez daha gösterdiğini dile getirerek, Türkiye’nin garantörlük hakkından vazgeçmeyeceğini dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından ,UBP Milletvekili Ersin Tatar, DP Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu, CTP Milletvekili Birikim Özgür ve TDP Milletvekili Zeki Çeler çözüm süreci hakkında konuşma gerçekleştirdi. 

28/02/2017 16:40
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: girne amerikan üniversitesi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.