Çözüm yolunda birleşmeler!

ads ads ads ads
19/02/2014

ads

Bülent Dizdarlı Bülent Dizdarlı


Rumların her zaman ketum (!) bildiğimiz Başpiskoposu Hristostomos “Artık adada yalnız olmadığımızı bilmeliyiz, çözüm için tarafların karşılıklı kayıpları olacaktır” demiş. Bu sözler üzerinedir ki bendeniz, şimdi ciddi anlamda kendimden şüphe etme durumuna düştüm. Nasıl düşmeyim ki yıllardır bu adamcağızın ağzından barış ve çözüm adına hiç bir olumlu söz duymamıştım.

O zaman, bu durumda ya saygıdeğer başpiskoposun başına ya taş düşmüştü ya da “ortak açıklamada” benim ve benim gibilerin göremediği, biz Türkler aleyhine çok ciddi ifadeler vardı. Yoksa baş papazımız bu kadar yıldır söylediğinin tersini niye ifade etmeye başlasındı ki?

Şaka bir yana, Afrodit’in gazı, Güney Kıbrıs’ta ki ret cephesini oldukça küçülttü. DİSİ +AKEL+ KİLİSE üçlüsü popülasyonun % 75’ini temsil ediyor şeklinde bir hesaplama var ki, bu Rumların tarihinde ki en yüksek, çözüme destek oranıdır. Bununla da kalsa yine iyi.

Bizim tarafta da klasik “Hayır” temsilcisi düşünce grupları da olaya açık destek beyan etmeye başladı. Bunun doğal sonucu olarak da Kuzey’de de görüşmelere ortak metin çerçevesinde destek çok yükseldi. Hatta, biz Türk toplumu olarak, bazı ihtiyatlı kesimlere rağmen son elli yılın en çok toplumsal birliktelik sağlanan zamanlarını yaşamaktayız. CTP-BG, UBP, DP-UG ve TDP ortak açıklamaya ve görüşmelere destek vermiştir. Bu neredeyse Kıbrıs Türk tarihinde bir ilktir. Tabii ki TDP dışındaki bazı partilerde ki bazı kişilerin ve Parlamento dışından bazı aydınların, “Bu Amerikan yaklaşımına hayır, biz Kıbrıslı çözüm istiyoruz” şeklindeki söylemleri vardır ama sesleri kulaklara çok cılız gelmektedir. Kaba bir hesapla Türk tarafının desteğinin oranı çok rahat % 90’lara ulaşmıştır.

Yıllardır iki tarafın sol kesimi çözüm için çalışıp çabalarken bu gün imzaya sağdan iki liderin daha yakın olması çok ilginç geliyor bana. Bu düşüncemi paylaştığım dostlarımdan bazıları, “Sol zaten her şekilde çözümü destekliyor, bu nedenle, sağ cenah çözüm yapabilecek duruma gelmişse buna sol kesim muhalefet etmez.
Durum bundan ibarettir” demektedir. Bu söylemde bazen şaka yollu “sol konuşur sağ işi bitirir” diyenleri kanıtlarcasına bir gerçeklik olduğu yadsınamaz.

Gerçekten de öyle bir duruma geldik ki ada halkı olarak, çözümün hangi siyasi kanattan geleceğini zerre kadar umursamıyoruz. Sadece ve sadece istiyoruz ve bu yolda liderlerimizi destekliyoruz.

İsteyen bir biz olsak belki yine hevesimiz kursağımızda kalır. Ne var ki Amerikan Dış İşleri Bakanı “iki aya kadar bu iş” diye kendini ortaya atınca, biz ada insanları bile manivelamızı kaybediyoruz. Hal böyle olunca da, her ne kadar bizim taraftan bir zaman ayarlaması yapılmasa da, Rum tarafından gelen “on sekiz ayda bitiririz bu işi” iddiasına genelde fit oluyoruz. Zaten fit olmayıp ne halt edeceğiz ki, baksanıza Türkiye Dış İşleri Bakanı da “Kıbrıs sorunu ilelebet çözümsüz kalamaz” diyor...

Kısacası bu işin bu defa şakası yok galiba.
Çok da uzun olmayan vadede mutlaka bir şeyler olacağa benziyor. Baksanıza, Afrodit’in gazı herkesi zamk gibi birleştiriyor...

Ve Şiir...

Bu hafta “Ve Şiir” köşemin konuğu, sevgili dostum, meslektaşım Dr. Turgay Akalın. Yeni çıkan “Sevgilim Sabırla Örüyor Saçlarını” adlı kitabından “Acı” isimli şiiri sizler için seçtim.

Acı

Acı

Eritirmiş demiri

Çeliğe dönüştürürmüş

Zamanla

Acı, damla damla akıyorken

Damarda

Nasıl bir çile bu

Ne zaman kavuşur bu ruh

Huzura

Ah,

Yandım, kavruldum

Erdim, savruldum

İnan

Bir avuç küle döndüm

Sonunda.

Anlayamadıklarım

LefkoşA Türk Belediyesi, Meclis Başkanımızın rüyasını projeye dönüştürüp Surlariçi’ni düzenleme kararlılığındaymış. Anlamadım yahu ben şimdi... Bu işe başlamadan rüya tabirleri kitabına bir baktılar mı acaba? Ters bir durum olmasın ha!

Facebook anketi

Bu hafta son on yılın en iyi Türk filmini sordum. Açıkçası Türk sinemasını çok yakından takip ettiğimizi görmek beni mutlu etti. İşte cevaplar ve dökümleri:

Babam ve oğlum 15

Dedemin İnsanları 4

Kelebeğin Rüyası 3

Issız Adam 3

Güneşi Gördüm 3

Kaybedenler Kulübü 3

Gora 2

İncir Reçeli 2

Organize İşler 1

Barda 1

Zenne 1

Hababam Sınıfı 1

Daire 1

Aşk Tesadüfleri Sever 1

Neredesin Firuze 1

Vizontele 1

Yahşi Batı 1

Komiser Şekspir 1

Tamam Mıyız? 1

Eyvah Eyvah 1

Recep İvedik 1

Karagöz ile Hacivat Neden Öldürüldü? 1

Üç Maymun 1

19/02/2014 13:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bülent dizdarlı
MANŞETLER

HK Bülent Dizdarlı

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.