CTP'liler Talat'ın Geri Dönüşüne Ne Dedi?

ads ads ads ads
05/05/2015

ads
CTP'liler Talat'ın Geri Dönüşüne Ne Dedi?

 İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın yeniden CTP Genel Başkanlığı'na aday olacağını açıklamasının ardından partinin önemli isimleri yeni süreçle ilgili düşüncelerini paylaştılar.

Diyalog Gazetesi'ne konuşan partililer Talat'ın başkanlığının partiye ne getireceğini anlattı.

Gazeteye konuşan Fatma Azgın, partilerin yeni siyasetçi çıkaramamasını eleştirirken, partinin şu anki profilinin net olmadığını söyledi.

Eski milletvekillerinden Vasfi Candan, Talat’ın ‘otorite sahibi’ olduğunu ve sıkıntıları aşabileceğini belirtirken, eski Meclis Başkanlarından Fatma Ekenoğlu “partinin görünümü şu an için neo Liberaldir”dedi.

Eski Sağlık bakanlarından Eşref Vaiz “Talat’ın geri dönüşü beni heyecanlandırdı”derken, Okan Dağlı “partinin dağınık durumuna çare olabilecek kişilerden biri olarak algılanmaktadır” yorumunu yaptı.

CTP milletvekili Armağan Candan, Talat’ın önemli bir değer olduğunu söyledi. Milletvekili Arif Albayrak da Talat’ın onurlu bir duruş sergilediğini belirtti.

Vasfi Candan :Olumlu bir gelişme

"İlk olarak ilk bakışta olumlu bir gelişme gibi görünüyor. Parti içerisinde otorite sahibi olan bir kişidir şu anda CTP içinde olan kişiler Özkan beyin karşısında oldukları kadar rahat hareket edemezler. Otoriter ve disiplinli olacaklarını düşünüyorum.

CTP’nin şu anki profili açısından Genel kamuoyu tarafından soru işaretleri vardır. Fakat biz bu durumun üstesinden kısa sürede geleceğiz diye düşünmekteyim."

Fatma Azgın: Bu bir değişim değil

“Açıkçası bu yaşanan süreci toplumsal açıdan değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Talat’ın geri dönmesini isteyenler değişim yanlıları dahi yeni siyasetçiler yetiştiremedik yeni siyasetçiler çıkaramadık. Yeni siyasetçiler çıkaramama ve bunun için çabalamama haliyle bir eskiye dönüş var bütün siyasi partilerde. Örneğin Sn.Akıncı, Akıncı da TKP’nin başkanıydı. Biz toplum olarak yeni siyasetçi çıkaramıyoruz. CTP kendine bir kurtarıcı ve toparlayıcı olarak görüyorsa Sn.Talat’ı bu ne yazık ki bir değişim değildir.

CTP kendi kendisine bazen sosyalist bazen de kitle partisi olmayı yakıştırdı bununla birlikte Birleşik Güçler de gelerek içine sosyalist güçlerle Birleşik Güçleri katarak partisiz olan insanları da bünyesine kattı. Bugünün gelişen koşullarına baktığımız zaman kendi doğal hareketleri içinde CTP’nin şu anki profili pek net değildir. Çağın içinde yeni düşüncelere yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum kapitalist, sosyalist, Liberal gibi kavramlardan veya yapılardan çok CTP’nin sosyal adalet ve hümanizme temelde insana dayalı bir parti olması gerektiğini düşünüyorum. Vurgulanması gereken husus bu olmalıdır. Ekonomik, sosyal politikalar da insana , gelişen çağa ve ülke koşullarına göre şekillenmelidir.”

Fatma Ekenoğlu: Talat partiyi toparlar

“Ben SayınTalatın geri dönüşü olumlu değerlendiriyorum ve destekliyorum. Bana göre Sn.Talat toparlayıcılığı, bütünleyiciliği ve tabi ki siyasal deneyimi ve bilgi birikimiyle CTP’yi bu zor süreçten kurtaracağına inanıyorum. Mehmet Ali Talat hem Parti Başkanlığı , hem de Cumhurbaşkanlığı yapmış değerli ve deneyimli bir siyasetçidir dolayısıyla CTP’nin başına geçmesi bugün çok önemlidir.

CTP’nin tüzüğünde sosyalist bir parti olduğu yazıyor, her ne kadar şimdi toplumun bazı kesimleri CTP neo -liberal bir parti olmaya doğru gidiyor söylemleriyle eleştirilse de tüzüğümüz sosyalist bir partisi olduğumuzu zaten söyler ve yeni gelenler de bu tüzüğü bilerek kabul ederek gelirler. Önemli olan bundan sonra CTP’nin izleyeceği yoldur.”

Eşref Vaiz: Parti gerçek çizgisinden kaydı

“Talat’ın dönüşünü çok olumlu bulduğumu söylemeliyi.Özellikle yayınladığı bildirge beni heyecanlandırdı. Çünkü CTP kendi gerçek çizgisinden kaydı. Ben Sn.Talat ile parti yönetiminde çalışmış bir insanım 1998 yılında birlikte çalıştık o dönemlerde partinin oyu yüzde 13’lerde idi daha sonra 2002 yılında biz bu partiyi yüzde 33’lere çıkardık erken genel seçimlerde yüzde 36’ya ve 2004 – 2005 yılında yüzde 45’e kadar oyunu çıkarmıştık. CTP BG de bizim projemizdi daha sonra Sn.Talat Cumhurbaşkanı oldu be Sağlık Bakanı oldum ve parti yönetiminden ayrıldık. Son 6 yıldır parti başka arkadaşların yönetimindedir. CTP özünde ve tüzüğünde sol-sosyal bir partidir bu nedenle CTP’yi ayakta tutan orta direk , esnaftır. Fakat parti bundan uzaklaştırıldı. Orta direğin partisi olarak var olan CTP’yi yeniden Talat kazandıracak. Son 6 yıldır dış politikası değişmese de CTP’nin içte izlediği politika Liberal, globalleşme politikasıdır.

Şu andaki profili Liberal’dir. Türkiye tarafından dayatılan liberal politikalara evet diyen ve bunu da yumuşatmak için Neo-Liberal tanımına sığınan bir parti profili vardır. Oysa dar gelirli insanları unutmamalıydı şimdi özüne dönme zamanı.”

Okan Dağlı: Dağınıklığa çare olabilir

“Öncelikle bu konuda en istekli kişi olarak öne çıkmıştır. Partinin sorunlarını, son dönemdeki düşüş sebeplerini çok iyi biliyor. Uzun zamandır da geri dönüş için bir çalışma içindedir. Bu çerçeveden baktığımızda kendisi bu şansı kullanabilecek en önemli profillerden biridir. Parti kamuoyunda da partinin dağınık durumuna çare olabilecek kişilerden bir olarak da algılanmaktadır.

Partinin kendi içine döndüğü ve kanserleşmiş olan içteki durumuna çare olamayacak bir algı yarattığı gerçeği vardır. Son genel seçimlerde ivme kazanan ve yerel seçimlerde tepe yapan bu durum artık içinden çıkılamaz duruma gelmiştir. Sorun bilinmekte ama çare üretilememektedir. Yaptıklarıyla kendi değerlerinden uzaklaşmış, evrensel değerlerden kopmuş ve hızla toplum gözünde itibar kaybetmekte, söylemlerinin veya parti tezlerinin dahi arkasında durumayan bir ümitsiz durum arzetmektedir. Toplumun CTP'ye en çok ihtiyaç gösterdiği durumda parti içi kavga ve çekişmeler, parti tezlerinden uzaklaşması toplum tarafından hoş karşılanmamakta ve partiye son 2 seçimde de uyarı yapılmaktadır.”

Armağan Candan: Önemli bir değer

“Mehmet Ali Talat, partinin eski başkanlarından ve önemli bir değerdir. Hayırlı olmasını diliyorum.Sayın Talat, 25 maddelik bir açıklama kamuoyu ile paylaştı. CTP’nin önünde yürüyecek çok yolu var. Sayın Talat’ın da adaylığını, birlikte oluşacak çerçevede nasıl gelişeceğini görüyoruz. Başka adayların çıkıp çıkmayacağını göreceğiz. Başka adayın çıkmayacağı öngörüsüne sahibim. Hayırlısı olsun.”

Arif Albayrak: Onurlu bir iş yapacak

“Açıklaması iyi oldu. Belirsizlikler hep dedikoduları doldurur. Siyasette artık rant elde etmek uğruna sıkıntıları topluma yaşatma devri geçti. Partide sıkıntı varsa bu değerlendirilmeli. Bu seçim 3 büyük partiye ders çıkaracağı yorumlama yapması gerekir, doğru okuyanlar olumlu adımlar atacaklar. Talat geldiği zaman CTP’nin ilkelerine bağlılığı, disiplinli karar verme sürecini başlatır. Bu gelinen noktada bu kocaman partiyi toparlamak onurlu bir iş olduğu gibi zor da bir görev. Ben yapabileceğine inanıyorum.”

05/05/2015 14:20
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mehmet, ctp, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.