Cumhurbaşkanı Akıncı, İİT Genel Sekreteri Madani İle Bir Araya Geldi

ads ads ads ads
04/10/2015

ads
Cumhurbaşkanı Akıncı, İİT Genel Sekreteri Madani İle Bir Araya Geldi

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Kurul çalışmaları kapsamında bulunduğu New York’ta bugün İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri (İİT) İyad Bin Emin Madani ile bir araya geldi.

Görüşmede müzakerelerdeki son durumla ilgili bilgi isteyen Madani’ye, bu konuda ayrıntılı bir brifing verildi. Görüşmede KKTC’nin İİT’de Kıbrıs Türk Devleti adıyla var olan gözlemci üyeliğinin gerektirdiği işbirliğinin nasıl geliştirilebileceği de ele alındı.

KKTC’nin New York Temsilcilği’nde New York saatiyle 10.00’da (KKTC saatiyle 17.00’de) yer alan görüşmede Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kemal Köprülü ile KKTC New York Temsilcisi Mehmet Dana eşlik etti.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede Akıncı, Madani’ye Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla sürdürülen müzakerelerle ilgili bilgi verdi, Kıbrıs Türk tarafının arzu ettiği çözüm modelini ve hassasiyetini aktardı.

Görüşme sonrasında basına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, Madani ile yararlı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Çözümden sonra Kıbrıs Türk tarafının federal yapının iki eşit kanadından biri olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk kurucu devletini yani Kıbrıs Türk halkını federal yapıda ve AB’de yaşamak adına hazırlamak gerektiğini belirtti.

Akıncı, bu anlamda Kıbrıs Türk halkını çözüme ve çözüm sonrasına hazırlamak için müzakere süreci içerisinde bir Kıbrıs Türk, Rum ve AB kanadının yer alacağı Ad-Hoc komite kurulmasına karar verildiğini de kaydetti. Faal olarak Kıbrıs Türk ve Rum tarafının çalışacağı komite BM bünyesinde yer alacak.

Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümden sonra Kıbrıs Türk kurucu devletinin kendi yetkileri çerçevesinde her türlü anlaşmayı yapabileceğini de kaydetti ve şimdiden İslam Dünyası ve İİT ile ilişkileri daha ileri bir seviyeye götürebileceklerini düşündüklerini, buna yönelik çabaları bulunduğunu söyledi.

KKTC’de Arap dünyasından öğrenciler bulunduğunu ve onlara KKTC tarafından burs verildiğini de ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Madani’nin bundan dolayı teşekkürlerini sunduğunu da belirtti.

Madani’nin Dışişleri Bakanı Emine Çolak’ın İİT Dışişleri Bakanları Koordinasyon toplantısında yaptığı konuşmayı çok beğendiğini dile getirdiğini de söyleyen Akıncı, Madani ile ilişkilerini sürdüreceklerini ve Madani’yi KKTC’ye davet ettiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın New York’taki temasları Madani ile yaptığı görüşmeyle tamamlandı. 

04/10/2015 09:27
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Mustafa Akıncı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.