Cumhurbaşkanı Akıncı'dan Gazetecilere Brifing

ads ads ads ads
30/11/2015

ads
Cumhurbaşkanı Akıncı'dan Gazetecilere Brifing

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Kıbrıs müzakerelerinde iki lider anlaşmadıkça halka gidilmeyeceğini, ancak son kararı halkın vereceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk halkının olası bir anlaşmaya onay vermek için güvenliğine, özgürlüğüne ve eşitliğine bakacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başkanlar Konseyi toplantısı için KKTC’de bulunan Yılmaz Karaca başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Federasyonu ile Reşat Akar başkanlığındaki Gazeteciler Cemiyeti’nden oluşan heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuk gazetecilere Kıbrıs görüşmelerinin tarihi, seyri ve gelinen aşamayla ilgi bilgilendirmede bulundu.

Kıbrıs’ta ilk dönemlerde muhtemel coğrafi federasyonun yeterli altyapısı bulunmadığını kaydeden Akıncı, 1974’ten sonra oluşan şartlarda iki kesimli, iki toplumlu federal yapının oluşabileceği üzerinde mutabakat bulunduğunu söyledi.

SON KARAR HALKIN

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde iki taraf anlaşmadıkça halka gidilmeyeceğini belirterek, “İki lider mutabakat sağlayabilir mi onu görecekler. Eğer sağlanabiliyorsa o zaman halkın iradesine başvurulacak ama son karar halkındır” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye hükümeti ile de yakın istişare içerisinde iyi niyetle müzakereleri sürdürdüğünü kaydederek, Türkiye’nin, Kıbrıs Türklerinin çok önem ve değer verdiği garantör ülke olduğunu söyledi. Akıncı; “O’nun onayı olmadan bu garanti sistemi yenilenemez” dedi.

GÜVENLİK, ÖZGÜRLÜK ,EŞİTLİK

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk halkının herhangi bir anlaşmaya onay verebilmek için önce güvenliğine bakacağını vurguladı.

Her toplumun özgür yaşamak isteyeceğine işaret eden Akıncı, federasyonun da iki toplumun eşitliğine dayalı olacak şekilde yaşayabileceğini vurguladı ve “O nedenle özgürlüğümüze bakacağız, özgürlüğümüz yeterli güvence altında mıdır?” dedi.

Akıncı, Kıbrıs Türk halkının üçüncü önemli konu olarak da çözümde siyasi eşitliğine bakacağının altını çizerek, “Biz Rum adasında azınlık haklarıyla yaşayacak insanlar ve toplum değiliz. İki kesimli, iki kurucu devlete dayalı federal yapıdan bahsediyor, bunların siyaseten eşit olacakları, özgür toplumlar olarak güvenlik içinde yaşayacakları federatif yapıda yeni bir Kıbrıs’tan bahsediyoruz” dedi.

“TOZ PEMBE DEĞİL AMA KARANLIK TABLO DA YOK”

Müzakerelerin 6 başlık altında sürdürüldüğünü belirten Akıncı, bazı başlıklarda ilerlemeler sağlandığını anlattı.

Akıncı, “ Herşeyi toz pembe göstermek istemem ancak karanlık bir tablo da yoktur. Olumluluklar var zorluklar da var elbette. O zorlukları iki tarafın da kabul edebileceği bir çerçevede aşabiliyorsak ne mutlu bize. Gayretimiz odur, bu kadar yıldan sonra Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukuk içinde yerini alması şarttır” dedi.

Ambargoların ve tanınmamışlığın sıkıntılarını dile getiren Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü için yeterli sürenin geçtiğini, kaydetti.

AKDENİZ’DE YENİ DENKLEMLER OLUŞABİLİR

Akıncı, Kıbrıs’ta çözüme gidilmesi halinde Akdeniz’de yeni denklemler oluşabileceğine dikkat çekerek, şu anda Doğu Akdeniz’de gerginlik nedeni olan doğal gazın çözümle birlikte işbirliği nedeni haline dönüştürülebileceğini vurguladı.

Akıncı Türkiye’nin İsrail ve Mısır ile ilişkilerinin düzelmesiyle birlikte doğal gazın, Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye ulaşmasının akıl işi ve daha az maliyetli olacağını belirti.

Akıncı, çözümle birlikte Türkiye’den gelen suyun kapasitesinin de artırılmasıyla birlikte Rum tarafıyla paylaşılabileceğini ve iki taraflı kazan-kazan durumu olacağını söyledi.

Akıncı bölgede barış istediklerini, Kıbrıs sorunundaki çözümün ise bölgede barış ve istikrara katkı yapacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Türkiye kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinde gazetecilerin katkılarının çok önemli olduğuna, hassas olan Kıbrıs konusunun çarpıtılmaya ve yanlış anlaşılmaya müsait olduğuna dikkat çekti.

AKAR

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar da kabulde yaptığı konuşmada, ziyaretin Kıbrıs’tan Anadolu’ya sesin daha sık ve daha gür bir şekilde duyurmak açısından büyük fırsat olduğunu, Anadolu basının şu anda Kıbrıs’ta olduğunu ifade etti.

Akar, 1975 Barış Harekatı’ndan bu yana Türkiye’den en kalabalık basın ordusunun gelmiş olacağını ifade etti.

Akar, ziyaretin gerçekleşmesi nedeniyle Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca’ya da teşekkür etti.

Akar, ziyaretin Kıbrıs görüşmelerinin en kritik aşamasında gerçekleştirilmekte olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın söyleyeceklerinin Anadolu insanına en etkili bir şekilde aktarılacağını kaydetti.

KARACA



Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca da, Federasyon’un Türkiye’nin 71 ilinden üyeleri dışında KKTC’de 3 ve Azerbaycan’da ise 4 üyesi bulunduğunu yaklaşık 20 bin gazetecinin Federasyon’a üye olduğunu söyledi.

Karaca, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi toplantısı için KKTC’de bulunduklarını Başkanlar Konseyi’nin 71 il KKTC ve Azerbaycan başkanlarından oluştuğunu ifade etti.

Yavru vatanda bulunmaktan dolayı son derece mutlu olduklarını söyleyen Karaca, zaman zaman KKTC’deki meslektaşlarıyla sık sık temaslarda bulunup sorunları paylaştıklarını kaydetti.

Karaca, Kıbrıs sorununun çözülmesi dileğinde bulunarak, bunun için gerekli desteği vermeye devam edeceklerini belirtti. 

30/11/2015 20:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: akıncı, kıbrıs, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.