Cumhurbaşkanı'ndan Sert Eleştiri

ads ads ads ads
28/05/2016

ads
Cumhurbaşkanı'ndan Sert Eleştiri

Cumhurbaşkanı Akıncı , İstanbul’da “İnsani Zirve” kapsamında verilen yemeğe katılmasıyla ilgili kriz yatan Rum tarafını eleştirdi. Akıncı, “Ben ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’yim her yerde benim, Kıbrıslı Türkler Türkiye’de bir yemeğe bile katılamazlar, Genel Sekreterle de görüşemezler, BM Genel Sekreteri’yle de sadece ara bölgede görüşebilirler başka bir yerde görüşemezler” zihniyetiyle giderlerse, Rum tarafının bir tek şeye hizmet edeceğini belirtti ve bunu “ülkede iki tane ayrı varlığın kök salması” olarak açıkladı.

İstanbul’a sadece yemek ve Genel Sekreter’le görüşmek üzere gitmelerinin yeterli olmadığını kaydeden Akıncı, o zirveye de katılmaları gerektiğini, zirveye sadece Rum Lider’in katılmasının yeterli olmadığını söyledi. Akıncı ancak bunu büyütmediklerini, konuyu müzakerelerde tıkanma vesilesi yapmadıklarını da vurguladı.

Zirvede sadece BM’ye üye devletler olmadığını, onun ötesinde katılımlar da bulunduğunu belirten Akıncı, BM’ye öfke duyması canı sıkılması gereken biri varsa bunun Kıbrıslı Türkler olduğunu dile getirdi. Kendilerinin bu konularda akılcı davrandıklarını ifade eden Akıncı, başkalarından da aynı davranış biçimini beklediklerini söyledi.

AKINCI: “APLIÇ KAPISI 5-6 AY SONRA BİTME NOKTASINA GELEBİLİR”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında, Lefke’yi geçmişte de şimdi de çok sevdiğini ve halkının misafirperverliği ve sevecenliğinin Lefke’yi daha beğenilir hale getirdiğini kaydetti.

Akıncı, Aplıç kapısının açılmasının 15-16 yıldır gündemde olduğunu hatırlattı ve kendisi göreve geldikten kısa bir süre sonra Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le kapının açılması için karar aldıklarını ve gerekenlerin yapılmaya başlandığını söyledi. Mayınların temizlendiğini, BM tarafından Cuma günü yapım ihalesine çıkılacağını anlatan Akıncı, çalışmaların 5-6 ay sonra bitme noktasında gelebileceğini ve kapının açılabileceğini kaydetti.

İstanbul’da BM tarafından düzenlenen “İnsani Zirve” kapsamında verilen bir yemeğe katılması ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bir görüşme yapmasıyla ilgili bilgiler veren ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından bundan dolayı çıkarılan krizi anlatan Akıncı, “Sadece Güney’den değil bizim içimizden da bazı arkadaşlar tarafından yer yerinden oynatıldı” dedi.

“Napmaya gittin” şeklinde eleştiriler aldığını dile getiren Akıncı, bunun Ban’la yaptığı ilk görüşme olmadığını, Ban’la görüşmeye devam edeceğini, çözüm süreci içerisinde gerekenleri yapmaları gerektiğini ifade etti.

Akıncı, İstanbul’da Yunanistan Başbakanı Cipras, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisi ve Anastasiadis’in sosyal amaçlı da olsa bir araya gelip, Kıbrıs konusu, Türk-Yunan ilişkileri gibi bir çok konuyu konuşabileceklerini ve Anastasiadis’in tavrı yüzünden bunun kaçırıldığını dile getirdi.

“SÜRÜDÜRÜLEBİLİR BİR POLİTİKA DEĞİLDİ”

Anastasiadis’in bir kaşık suda fırtına kopardığını vurgulayan Akıncı, bunun sürdürülebilir bir politika olmadığının ortada olduğunu, sürdürülemediğini belirtti ve Rum tarafının yeniden müzakerelere katılacağını açıkladığını anlattı.

Rum tarafının bu ölçüsüz tepkiyle BM’den bir açıklama elde ettiğini kaydeden Akıncı açıklamada zaten bilinen “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin BM ye üye olduğu ve BM’nin politikalarının değişmediğinin yer aldığını, bunun Kıbrıslı Türkler’e karşı yıllardır süren bir haksızlık olduğunu ve kendilerinin İstanbul ziyaretiyle da değişmeyeceğini dile getirdi.

Akıncı, “Biz oraya gittik diye diğer dünya devletleri KKTC’yi mi tanıdı, bizim böyle bir beklentimiz mi vardı. Biz bir tek şeye gittik bu dünyada KKTC’yi ve onun liderini Cumhurbaşkanı olarak tanıyan tek ülke var o da Türkiye, Türkiye’nin bizi BM toplantısın dışında ayrı bir mekanda düzenlenen bir yemeğe davet etmesinden daha doğal ne olabilir ki da buna itiraz edilmektedir. Orda bulunan BM Genel Sekreteriyle Kıbrıs sorununu çözmek için uğraşan Kıbrıs Türk liderinin görüşmesinden daha doğal ne olabilir ki buna itiraz edilmektedir ki” diye konuştu.

Rum Yönetimi’nce bu yemekten dolayı Eide’ye yapılanları eleştiren Akıncı, Rum Liderliği’nin BM Genel Sekreterliği adına burada kendilerine yardımcı olmaya çalışan kişilere saldırması ve itibarlarını zedelemeye çalışmasının bir ilk olmadığını, bundan dolayı Ban’ın dün Eide’ye tam desteğini ifade ettiğini vurguladı. Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin çözüm yönündeki çabaların yoğunlaştırılması mesajı verdiğini de hatırlattı.

“O ZAMAN AYRILIĞI KÖKLEŞTİRECEKLER”

Akıncı, kendilerinin 11 Şubat deklarasyonuna uygun davrandıklarını ancak bundan uzaklaşmak isteyenler varsa ve iyi niyetle bugüne kadar yürüttükleri çalışmaları ikide bir sekteye uğratıp 2016 yılını da heba etmeye yönelirlerse o zaman ayrılığı kökleştireceklerinin de bilincinde olmalarını istedi.

2016’nın çözüm için çok önemli bir zaman dilimi odluğunu, 2017’ye girildiğinde 2018’de güneyde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ateşinin güneyi saracağını dile getiren Akıncı, “biz bunu daha önce de yaşadık” dedi.

Akıncı, “Anastasiadis’in son günlerdeki tavrı fevri bir çıkışsa ve bizim da tahmin etmek istediğimiz gibi bu fevri çıkışından geri döndü ve yeniden samimiyetle 2016’da çözüm için bizimle birlikte uğraşacaksa mesele yok, ama yok eğer şimdiden 2018’in cumhurbaşkanlığı seçimlerinin altyapısını yapmak için bu yolara girmeye başlamışsa o zaman işimiz hiç kolay değil” diye konuştu ve birinci kısmın doğru olmasını temenni etti.

Akıncı bu açıklamalarıyla “suçlama” çarkı içerisine girdiğinin zannedilmemesini, karşılıklı suçlamaların yılarca yapıldığını ancak “karşılıklı suçlama yapmayacayık” derken gerçeklerin de saklanamayacağını ifade etti.

Akıncı Anastasiadis “benzeri toplantılar bir daha yapılmayacak ve Akıncı da katılmayacak” şeklinde bir şartla masaya dönmeye çalışırsa kendisinin 11 Şubat çerçevesi dışında başka bir şartı kabul etmeyeceğini bilmesi gerektiğini de dile getirdi. 

28/05/2016 20:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mustafa akıncı, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.