Cumhurbaşkanlığı'ndan 'Yemek Krizi' Açıklaması

ads ads ads ads
25/05/2016

ads
Cumhurbaşkanlığı'ndan 'Yemek Krizi' Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, 2016’da çözüm hedefine ulaşmak için zamanı iyi değerlendirmek gerektiğini vurgulayarak, “Cumhurbaşkanımız Kıbrıs’ta bir an önce çözüme ulaşmak amacıyla sürdürdüğü çabayı ikiye katlamaya hazırdır. Rum Liderliği’ni de fevri tepkilerle değil, aynı bilinçle hareket etmeye davet etmektedir” dedi.

Burcu yazılı açıklamasında, “Sayın Cumhurbaşkanımızın hangi yemek davetine katılacağı kendi takdirleridir. Buna kimsenin ambargo koyma hakkı yoktur” ifadelerini de kullandı.

HER GÜN, HER SAAT ÖNEMLİ

Kıbrıs’ta federal çözüm hedefiyle bir yıldır samimiyetle sürdürülen müzakerelerden sonuç almak ve iki liderin kamuoyuna açıkladığı hedefin gerçekleşmesi için 7 aylık bir zaman dilimi olduğuna vurgu yapan Burcu, “2016 sonuna kadarki bu sürenin her günü, her saati çok önemlidir” dedi.

Burcu, şunları kaydetti:“Güney Kıbrıs’taki seçimlerin tamamlanmasının ardından müzakere temposunun hızlanması, çalışmalarımıza yeni bir formatta yoğunlaştırılmış olarak devam ederek iki halkın referandumuna sunulacak bir anlaşma metnine son şeklinin verilmesi Kıbrıs Türk halkının beklentisidir. Bu beklentinin Kıbrıs Rum Lider Anastasiadis ile Cumhurbaşkanımız Akıncı’nın müzakerelerin birinci yılı vesilesi ile yaptığı ortak açıklamada ifadesini bulduğu gibi, Rum halkının da beklentisi olduğuna inanmak isteriz.”

“BAN İLE GÖRÜŞME İLK DEĞİL… KİMSENİN AMBARGO HAKKI YOK”

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşmesinin müzakere tarihinde ilk olmadığını, İstanbul’daki görüşmenin de öncekiler gibi çözüm müzakerelerine olumlu katkı sağlamak amacıyla yapıldığını belirten Burcu, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın BM Genel Sekreteri ile hangi ülkede, hangi kentte görüşeceği sadece sayın Cumhurbaşkanımız ile sayın BM Genel Sekreteri’nin birlikte karar verebileceği bir husustur. Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımızın hangi yemek davetine katılacağı da kendi takdirleridir. Buna kimsenin ambargo koyma hakkı yoktur.”

“HAKSIZ VE ABARTILI TEPKİLER…”

Kıbrıs Rum liderliğinin Kıbrıs Türk halkının ortaklık hakkı bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni 53 yıldır tek başına temsil etme ve bunu sadece Rumların yönetiminde bir cumhuriyet haline dönüştürme alışkanlığının bazı durumlarda haksız ve abartılı tepkiler olarak nüksettiğini vurgulayan Burcu, “Bu, en hafif tabiriyle müzakere masasının bir yarısına yani müstakbel birleşik federal Kıbrıs’ın kurucu ortaklarından birine, Kıbrıs Türk toplumunun Lefkoşa’daki ara bölge dışında varlığına gösterilen tahammülsüzlüktür. Bu, kabul edilmesi asla mümkün olmayan bir tutumdur” dedi.

“BÜYÜK HATA”

Müzakere masasının eş ve eşit toplumlarından birinin lideri olarak, BM Genel Sekreteri ile çözüm gündemiyle yapılan bir görüşmeyi de bahane ederek masadan kalkmanın ise daha da büyük bir hata olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, “Kıbrıs’ın böyle davranışlarla daha fazla kaybedecek zamanı yoktur. Hedef, 2016’yı gerçekten çözüm yılı yapmak olmalıdır” dedi.

“İKİYE KATLAMAYA HAZIRIZ”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu yazılı açıklamasında, şunları ekledi:

“Cumhurbaşkanımız Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin bugünkü yazılı açıklamasında da ifade edildiği şekilde, daha önce de defaten vurguladığı gibi, Kıbrıs’ta bir an önce çözüme ulaşmak amacıyla sürdürdüğü çabayı ikiye katlamaya hazırdır.

Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı federal bir çözüm için Kıbrıs Rum Liderliği’ni de anlaşılması mümkün olmayan fevri tepkilerle değil, aynı bilinçle hareket etmeye davet etmektedir.”

25/05/2016 17:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, barış burcu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.