Cumhuriyet Meclisi Toplantısı Tamamlandı

ads ads ads ads
25/05/2015

ads
Cumhuriyet Meclisi Toplantısı Tamamlandı

Cumhuriyet Meclisi, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı oyçokluğu ile onayladı.

Açık yapılan oylamada, milletvekilleri yasa tasarısına 26 kabul, 12 ret oyu kullanırken, 12 milletvekili oturuma katılmadı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısı oylamanın ardından tamamlandı. Genel kurulun bir sonraki birleşimi 28 Mayıs Perşembe günü saat 10.00’da yapılacak.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı hakkında söz alarak, kurumun sorumluluklarını ne kadar yerine getirebildiğini sordu.

Tatar, fiber optik kabloları konusunda şeffaf davranılması gerektiğini ancak hükümetin ne şeffaf ne de reformcu olduğunu savunarak, ülkede en çok gelişim gösteren teknoloji ve bilişim sektörünün daha iyi yönetilmesi ve denetlenmesi gerektiğini kaydetti.

Mobil iletişimin denetlenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu ifade eden Tatar, her geçen gün abone sayısının ve kaynağının arttığı bu sektörde gerekli denetimlerin, düzenlemelerin yapılmasının gerekliliği üzerinde durdu.

Telekomünikasyon Dairesi’nin özerk yapıya kavuşturulamadığını, hükümetin bu konudaki düşüncesini merak etiğini, ayrıca dairenin kuruma yapması gereken bir ödeme olduğunu ancak bunun ödenemediği gibi konular olduğunu anlatan Tatar, hükümetin özerkleştirme adına da hiçbir adım atmadığını savundu.

Tatar, 4G için de adım atılmadığını, Telsiz Tüzüğü’nün Meclis’e getirilmediğini, bir çok tüzüğün de devreye girmediğini, bundan dolayı sektörün önünün açılamadığını belirterek, iletişim sektörüne gerekli önemin verilmesini istedi.

SANER

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de, ülkedeki iletişimden sorumlu kurumun iyi işler yaptığını, ancak hükümetin de işbirliği içerisinde çalışması durumunda daha güzel işler ortaya çıkarabileceğine işaret ederek, 2008 yılında AB ile yapılan sözleşmenin özerkleştirme için değil, özelleştirmek için yapıldığını savundu.

Saner, ancak hükümetin yeni protokolünde bunu unuttuğunu ve özerkleştirmeden bahsettiğini, ancak hükümet gibi sektörün de her gün geriye gittiğini savundu.

Telekomünikasyon Dairesi’ne tüm sorumluluğun yüklendiğini, tek başına bırakıldığını, sahip çıkılmadığını savunan Saner, bir an önce kuruma sahip çıkması ve hükümetin gereğini yapması gerektiğini kaydetti.

Saner, altyapıya gerekli yatırımların yapılası, iletişim sektörüne sahip çıkılmasının önemine vurgu yaptı.

Ara bağlantı ücretlerinin inmesi gerektiğini, ancak bugün ne aşamada olduğunu bilmediğini ifade eden Saner, mobil cihaz kayıt sisteminin de ne durumda olduğunu sordu, bundan dolayı devletin kaybı, haksız rekabet ve sıkıntı yaşandığını anlattı.

Bu ihalenin bir an önce tamamlanması gerektiğini ifade eden Saner, 4G konusunda da gerekli adımların atılması ve yasal sorumlulukların yerine getirilmesini istedi, yasa tasarısına ret oyu vereceklerini de söyledi.

TAÇOY

Başbakan Yardımcısı vekili, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, iletişim sektörünün insan yaşamının en önemli unsurlarından biri olduğunu belirterek, yasa tasarısına katkı koyan vekillere teşekkür etti.

Taçoy, mobil cihazları kayıt sisteminde yeniden ihaleye çıkılacağını, bu kez ihaleye kurumun değil Merkezi İhale Komisyonu’nun çıkacağını ifade ederek, bu sistemin ülkedeki mobil sisteme bir denetim ve düzenleme getireceğini anlattı.

Türkiye’de de uygulanan bu sistemin ülkeye taşınacağını, rekabeti artıracağını ifade eden Taçoy, ara bağlantı ücretleri ile ilgili yapılan çalışmaları da anlattı, Türkiye ile KKTC arasındaki görüşmelerin ucuzlaması için gerekli görüşmeleri sürdürdüğünü, 0090 ile Türkiye şehirlerarası görüşmelerin farklı fiyatlandırılmasını kendisinin de doğru görmediğini söyledi.

Taçoy, 4G’ye geçmek amacı taşıdıklarını ve tüm çalışmaların amacının bu olduğunu, ayrıca 4G’yi getirirken üçüncü mobil şirketini, Telekomünikasyon Dairesi ile birlikte piyasaya taşımanın en akıllı hareket olacağını vurguladı.

Tatar ile Saner’in eleştiri ve önerilerini de yanıtlayan Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi’ne ait tüm fiber optik kabloların planını ortaya çıkardıklarını, 476 kilometrelik yeni bir fiber optik kablonun döşeneceğini anlatarak, tüm planların kurulduğunu, 4G’ye geçebilmek için de gerekli çalışma ve girişimlerin yapıldığını, Güney Kıbrıs ile de bu konuda görüşmelerin olduğunu kaydetti.

Hasan Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi’nin kuruma borcunu ödememesi konusuna da değinerek, bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını ve kuruma gerekli ödemelerin yapılacağını söyledi.

Konuşmaların ardından tasarı madde madde olarak görüşüldü ve oyçokluğu ile kabul edildi.

Tasarının kabulünün ardından Genel Kurul çalışmalarını tamamladı. 

25/05/2015 14:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hasan taçoy
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.