D vitamini eksikliği kanser yapıyor

ads ads ads ads
25/05/2015

ads
D vitamini eksikliği kanser yapıyor

Memorial Antalya Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uzman Dr. Kemal Kundakçı, D vitamini eksikliğinin önemli sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti.



D vitaminin yaşamsal öneme sahip olduğunu kaydeden Memorial Antalya Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uzman Dr. Kemal Kundakçı, "D vitamini kemik yapımını sağlar. Kemik yapımı tamamlansa bile güçlenmesini ve ileride ortaya çıkabilecek osteoporozu önler. Eksikliğinde, çocukluk çağında raşitizm yetişkin dönemde ise osteoporoz riski artar. İnsülin direncinin önlenmesinde önemli katkısı vardır. D vitamini eksikliği olanlarda diyabet, kalp- damar hastalığı, hipoglisemi, saçların sağlıksız olması ve geç uzaması gibi sorunlar daha sık görülür. D vitamini bağışıklığı güçlendirir. Eksikliğinde meme, rahim, bağırsak kanserleri gibi kanserlerin sıklığında artış olur" dedi.



GIDALARDAN ALINAN ORAN YÜZDE 20




D vitamininin, diğer vitaminlere oranla daha az sayıda besinde doğal olarak bulunduğunu ve D vitamininin yalnızca yüzde 20’sinin besinler aracılığıyla alındığını ifade eden Dr. Kundakçı, şunları söyledi:



"Bu nedenle yalnızca beslenme yoluyla vücudun ihtiyaç duyduğu miktarın tamamlanması zordur. D vitamini; balık yağı, somon ton balığı, istiridye, yumurta sarısı, peynir ve tereyağı gibi besinlerde bulunur. Gıda yoluyla alınsa bile, D vitamininin yararlı olabilmesi için vücut tarafından değişime uğratılması gerekir. D vitamini, güneş ışınlarının etkisiyle deride oluşur. Günlük D vitamini gereksinimi; kollar, bacaklar ve yüzün 20 dakika gün ışığına maruz kalmasıyla karşılanabilir. Gerekli güneş ışığı miktarı, kişini yaşı, deri rengi, maruziyet süresi ve varsa diğer tıbbi sorunlara göre değişir. D vitaminin deride yapımı yaşla giderek azalır. Deri rengi koyu olan kişilerde, yeterli D vitamininin deride oluşması için, özellikle kış aylarında uzun süreli gün ışığına gereksinim vardır. Kapalı ofislerde geçirilen uzun çalışma saatleri sonucunda güneşten mahrum kalınması D vitamin eksikliğinin en önemli nedenleri arasındadır. Bu yüzden D vitamini için yeterli güneş ışığı almak için her gün en az 20 dakika baş, yüz, kol ve bacakların güneşle temas etmesi gerekir."



YILDA BİR KEZ D VİTAMİNİ KONTROLÜ ŞART




Vücuttaki D vitamin oranının belirlenmesi için her yıl düzenli olarak gerekli tahlillerin yapılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Dr. Kundakçı, "D vitamini eksikliği belirlenen kişilerde düzenli ilaç kullanımı ve vitamin takviyeleri ile sorun ortadan kaldırılabilir. D vitamin eksikliğine yol açacak nedenlerden mümkün olduğunca uzak durmak, düzenli ölçümleri yaptırarak tedavi olmak, vitamin eksikliğinin neden olabileceği hastalıklardan korunmayı sağlayacaktır" diye konuştu. 

25/05/2015 14:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: D vitamini eksikliği, sağlık, kanser, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.