Şeker ve kanser virütik de olabilir

ABD’de bilim insanları, insan hücrelerinde aktif insülin benzeri hormonlar üreten virüsler keşfetti. Keşif, diyabet veya kanser gibi çok ciddi hastalıkların virüslerle oluşabileceği ve aynı zamanda bulaşabileceği konusunda kuşku uyandırdı.

ads ads ads ads
22/02/2018

ads
Şeker ve kanser virütik de olabilir

ABD’nin Indiana Üniversitesi ve Joslin Diyabet Merkezi bilim insanları, virütik genomik dizilimlerle ilgili araştırmaları sonucu, dört virüsün, insan hücrelerinde aktif insülin benzeri hormonlar ve hücrelere ‘büyüme’ emri veren reseptörleri harekete geçiren proteinler üretebildiğini gözlemledi. Ekipteki Türk bilim insanı Emrah Altındiş’in, “Araştırmamızla, insülin benzeri virütik peptitlerin, insan ve kemirgen hücrelerini etkilediğini gösterdik” diyerek özetlediği keşif, diyabet ve kansere yol açabilen biyolojik mekanizmaların açığa çıkarılmasına ilişkin yeni olasılıklar ortaya koydu. Bilim insanlarına göre bulgular, virüsler gibi biyolojik mekazimaların da şeker ve kanser gibi hastalıklara yol açabileceği konusunda önemli bir ihtimal ortaya koyuyor. Bunun aynı zamanda bu hastalıkların yine virüsler yoluyla bulaşabileceği kuşkusu da yaratacağı belirtilen araştırma sonuçları, bir makale halinde PNAS dergisinde yayımlandı.

22/02/2018 20:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: gazetehaberleri, şeker, insülin
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.