Darbeci F-16'lara yakıt ikmali yapan tanker uçağın pilotu konuştu

ads ads ads ads
28/07/2016

ads
Darbeci F-16'lara yakıt ikmali yapan tanker uçağın pilotu konuştu

Darbe girişimi sırasında F-16'lara tanker uçağıyla havada yakıt nakli yaptığı iddiasıyla tutuklanan Pilot Üsteğmen Akbulut'un savcılıktaki ifadesi ortaya çıktı. Akbulut, kendilerine "Kuzey yönüne gideceksiniz, uçaklara yakıt ikmali sağlayacaksınız" denildiğini, telsiz teması kurulmaması talimatından kuşkulandığını söyledi.

Pilot Üsteğmen Fatih Akbulut, Adana Adliyesi'nde savcıya verdiği ifadede, 16 Temmuz'da Ankara üzerinde savaş uçağına yakıt nakli yaptıktan sonra döndükleri Adana'daki 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda apronda uçaktan indiklerinde polislerce gözaltına alındığını söyledi.

Babasının astsubay olduğunu, Hava Harp Okulunda okurken FETÖ'ye mensup asker öğrencilerin cemaat evlerine gittiklerini duyduğunu anlatan Akbulut, İzmir Çiğli 125. Filo Komutanlığı'nda bir süre görev yaptıktan sonra 2014 yılı şubat ayında ABD'ye tanker uçağı eğitimi almaya gittiğini, aynı yılın ekim ayından bu yana 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda yardımcı pilot olarak çalıştığını belirtti.

Tutuklanan Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van ile fazla görüşme yapmadığını, bir sunum sırasında konuştuğunu, kendisinin herhangi bir cemaate mensup olup olmadığını bilmediğini öne süren Akbulut, darbe girişimi gecesi ve sabahında yaşananları şöyle anlattı:

'Motorları hazır halde bekliyorlardı'

"Darbeye teşebbüs günü üste anormal, olağanüstü herhangi bir durum olmadı. O gün 'bekle' nöbetçisiydim. Mesai bitince eve gittim. Saat 21.15’te filo komutanı binbaşı Orçun arayıp, 'Uçuş ekipmanlarını al, delta havuzuna git' emrini verdi. Üsse gittiğimde kimse yoktu. 2 tanker uçağı motorları çalıştırılmış, hazır halde bekletiliyordu. Hızır Özyuva üsteğmen, uçaktan eliyle bana bulunduğu uçağa gelmemi istedi. Uçağa bindim. Yer bakım ekibi vardı. Bana gideceğimiz yön ve görevimizle ilgili bir bilgi verilmedi. Kalkışa geçildiği sırada söyleneceği belirtildi.

'O sözler beni şüphelendirdi'

İlk tanker uçak kalktıktan sonra içinde bulunduğumuz uçağı hazır hale getirip filoya döndük. Filoda 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van, uçuş ekibine 'Kuzey yönüne, Ankara tarafına gideceksiniz, sizden yakıt talep eden uçaklara yakıt ikmali sağlayacaksınız, telsizden kimseyle temas kurmayacaksınız' dedi. Bu sözler üzerine şüphelendim. Normalde terörle mücadele edilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne giderdik, oysa komutan bize kuzeye, Ankara'ya gideceğimizi emrediyordu. O an ben oralarda terörist faaliyetlerin olabileceğini düşündüm. Üs komutanı sert mizaçlı biri olduğu için soru sormayı düşünmedim. Bize 'Siz gidin yatın, diğer uçaklar döndüğünde siz gideceksiniz' dedi."

'Havada dolanırken ikmali anladım'

Sabah saat 04.00'te üsten havalandıklarını anlatan Akbulut, "Devrim binbaşı 'Kalk gidiyoruz' diyerek kaldırdı. Uçağa binip havalandık. Bir saat sonra Ankara'nın 20 mil güney bölgesine ulaştık. Orada dairesel olarak dönmeye başladık. Dolanırken boom operatörünün yakıt ikmali yapmaya hazırlandığını anladım" ifadelerini kullandı.

Telsizle herhangi bir irtibat kurmadan savaş uçağının tanker uçağının altına uygun pozisyona geldiğini ve 3 dakikada yakıt ikmalinin tamamlandığını anlatan Akbulut, ifadesinde şu bilgileri verdi:

'Normal şartlarda görüşme olurdu'

"Boom operatörü uçağın silah yüklü olmadığını söyledi. Savaş uçağının geliş aşamasından ayrılışına kadar telsizden bağlantı kurmadık çünkü üs komutanı bize uçaklarla hiçbir telsiz teması kurmayacağımızı söylemişti. Savaş uçağı da bizimle herhangi bir telsiz teması kurmadı. Normal şartlarda az ya da çok görüşme yapılırdı. Yakıt ikmalini saat 06.30'da yaptık. Bölgede bizim dışımızda başka tanker uçağı yoktu. Adana'ya dönmeden önce Samsun bölgesinde de uçtuk. Saat 11.00 gibi Adana'ya vardık. Uçaktan inerken polisler bizi gözaltına aldı. Biz, alana indiğimizde bizden önce kalkan 2 tanker uçağı geri dönmüştü."

'Darbeyi telefona bakınca öğrendim'

Uçağın içinde darbe girişimi yapıldığına dair aralarında herhangi bir konuşma geçmediğini öne süren Akbulut "Ancak, yakıt alan uçağın Ankara bölgesinde nereye gittiği, ne gibi bir görevi olabileceği yönünde konuşmalarımız oldu" dedi.

Pilot Üsteğmen Akbulut, polislerle birlikte araçlarla adliyeye giderken cep telefonundan son dakika haberlerine baktığında darbe girişiminden haberinin olduğunu ileri sürdü. Darbeye kalkışan askerlerin uçurduğu uçağa yakıt ikmali yapacağını bilmesi halinde görevi kabul etmeyeceğini ifade eden Akbulut, "Bombalama yapıp insanları öldüren savaş uçağına yakıt ikmali sağladığımız için de vicdani sorumluluk duyuyorum. Darbe teşebbüsünde bulunmadım" dedi.

Tuğgeneral Van suçlamaları reddetmişti

İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van ise savcılıktaki ifadesinde, darbe girişiminde kullanılan F-16'lara tanker uçaklarını kaldırarak yakıt ikmali yaptırdığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine, bu uçakların rutin uçuşta olduğunu belirterek, kendisini şöyle savunmuştu: "Ben, tanker uçaklarının yüzde 80'ini her gün uçuşa hazır hale getirmekle sorumluyum. Her hafta sonu 2 tanker uçağı kalkış yapar. Darbe girişiminden 2 saat önce uçuşlar yapıldı. Bu bilgi Genelkurmay'dan da teyit ettirilebilir. Ayrıca, benim görevim, tanker uçaklarının kalkışıyla ilgilidir. Havalandıktan sonra sorumluluk bende değildir. 

28/07/2016 21:22
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: 15 Temmuz 2016, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi, Darbe girişimi, Darbe, Paralel Yapı Darbe Girişimi
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.