DAÜ Rektörü sessizliğini bozdu

ads ads ads ads
30/03/2015

ads
DAÜ Rektörü sessizliğini bozdu

DAÜ Rektörü Prof.Dr.Necdet Osam vekaleten rektörlüğe atanması sonrasında bu güne kadar basına yansımayan bir çok konuda özel açıklamalarda bulundu. Osam üniversite ile ilgili olarak kısa ve uzun vadeli hedeflerine de dikkat çekti.

OSAM YAŞANANLARI DEĞERLENDİRDİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde eski rektörün görev süresinin bitmesinin ardından yaşanan sancılı süreç yerini istikrara bırakmış durumda. Üniversitenin rektörülüğüne vekaleten atanan Prof.Dr.Necdet Osam, yaşanan tüm olumlu ve olumsuz gelişmelerin ardından sessizliğini bozdu ve süreçleri değerlendirdi.

YENİ DÖNEMDE ADAYIM

Osam yeni dönemde DAÜ’nün rektörülüğü için aday olacağını ilk kez Detay’a aktarırken vekaleten atanması sonrasında yaşadıklarını ve hedeflerini de açıkladı. Osam bir çok iftiraya maruz kaldığını ifade ederken göreve gelmesi sonrasında üniversitede yönetsel olarak yapılan hataları da bir bir düzeltmek adına çalışma başlattıklarını kaydetti.

Sancılı ve bir o kadar da tartışmalı geçen DAÜ rektör krizinin ardından göreve getirilen Prof.Dr. Necdet Osam bir çok konuda ilk kez konuştu. Osam atanması sonrasında kendisine bir çok haksız ithamın yapıldığını, mahkeme süreçlerinin olduğunu, üniversitede yanlış işlerin yapıldığını tespit ettiklerini ancak şu anki durumda geleceğe umut ile bakılabilecek bir noktaya gelindiğini söyledi. Osam DAÜ Yasası ile ilgili çalışmaların yapıldığını da kaydetti ve yeni dönemde üniversitede rektörlük seçimlerinde aday olacağını da yine ilk kez Detay’a açıkladı.

Prof. Dr. Necdet Osam 14 Ekim’den 19 Kasım’a bir süreç yaşandığını, ondan sonra 19 Kasım, Aralık ve 13 Ocak’a kadar mahkemelere gidip geldiklerini kaydetti. 13 Ocak’ta, üçlü yargıcın yaptığı üst mahkeme tarafından karar alındığını ve ara emrinin kaldırıldığını böylece Vakıf Yöneticiler Kurulu tarafından yapılan atama ile görevine geri döndüğünü söyledi. Osam “Makam odasını, makam aracını kullanmadım ama hep rektörlükteydim” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK OLUMSUZ GELİŞME YAŞANDI

Üniversitenin hiç doğru olmayan bir süreç geçirdiğini kaydeden Osam, birçok olumsuz gelişme yaşandığını da kaydetti. Osam yaşanan süreç hakkında şunları söyledi;

“Facebook sayfaları açıldı. ‘DAÜ için toparlanıyoruz’, ‘DAÜ’yü kurtaracağız’ dendi. Esasında bu yapılan hareketlerin tümüne cevap vermedim ama şimdi kısaca cevap vereceğim. Son derece haksız şeyler yazıldı, çizildi. İnsanların kişilikleri rencide edildi. Doğru olmayan konuların altı çizildi. Ben hayatımda böyle şeyle karşılaşmadım. Ben yıllardan beridir tekne sahibi bir insanım. Yıllardan beridir mali durumuma göre küçüklü- büyüklü tekne almışımdır. Bir gün gazetenin birinde, bir mesaj kutusunda; DAÜ’nün bir teknesinin kayıp olduğu yazılıyor ve bana hesap soruluyor. Yaratılmaya çalışılan hava, sanki o tekneyi ben bir şekilde ele geçirmişim gibi bir hava yaratılmaya çalışıldı.

‘DAÜ için toparlanıyoruz’ grubu bunu alıyor ve benden yanıt istiyor. Yani bunlar çok çirkin. Ben bu pozisyona, geçmişimde hiçbir leke olmadığı için, bu üniversitede yapılan her şeyin açık ve net yaptığım için, 98’den itibaren farklı kademelerde yöneticilik yaptığım ve hangi göreve geldiysem başarılı olduğum için göreve getirildim. Bunlar hep olumlu bir referanstı. Benim milliyetçi bir adam olduğumu hükümet bilmesine rağmen bu görevi teklif ettiler ve biz de bu görevi aldık.”

ESKİ YÖNETİMLE SORUNUM YOK

Osam tartışmaların tam merkezinde bulunmasını da değerlendirdi ve üniversitenin eski yönetimi ile bir sorunu, kişisel husumeti olmadığını kaydetti ve “çoğu zaman yönetimle anlaşamamışımdır. Anlaşamayan dekanların sayısı da, 12 dekan arasından 3 veya 4’tür. Özür dileyerek söylüyorum, demek ki eski yönetim insanların konuşmasına imkan tanımıyordu. Ve biz konuştuğumuz için, dekanlıktan haksız yere uzaklaştırıldık. Tüm yaptığımız her şey DAÜ’nün lehineydi esasında” Dedi.

HATALAR YUMAĞI

DAÜ’de bir çok hatalı yaklaşımın, yönetsel yanlışların olduğunu da kaydeden Prof.Dr. Necdet Osam birçok yanlışlıklar tespit ettiklerini söyledi. Osam hepsini düzeltme yolunda, inanılmaz derece gayret sarf ettiklerinin de altını çizdi. Osam “Kimisi hesap sorun diyor, o noktaya gelmedik. Ama yanlışlıkları düzeltiyoruz. Yapılan yanlış kesintiler, yapılan tuhaf ödemelerin hepsini düzelttik. Bu üniversite Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir üniversitesidir. Şahısların ya da bir şehrin üniversitesi değildir. Tüm KKTC’nin aidiyetidir. Dolayısıyla bu kuruma son derece iyi bakmak zorundayız. Bu üniversite devlet kurdu diyorum, bazılarının hoşuna gitmiyor. Ama bu benim anlayış şeklimdir” yormunda bulundu.

ATILIMLAR SÜRÜYOR

Üniversitenin çok önemli bir noktada olduğunu belirten Necdet Osam “bu üniversite Kuzey Irak’a gitmiştir. Kuzey Irak’ın KKTC’ye uygulamış olduğu öğrenci akışı konusunu, bizzat benim başkanlığımda çözmüştür. Basında pek çıkmamıştır ama Kuzey Irak Eğitim Bakanı ile görüştüm. Adam IŞİD ile savaştan döndü ve gece kendisiyle bir karargâhta görüştüm. Adam bizim anlattıklarımıza inandı ve kısa süre sonra çıkıp, direk uçuşla buraya geldi. Özel bir jetle, Erbil- Ercan ve Ercan- Erbil yaptı. Bunlar basında pek çıkmadı ama bu işi yapan da bu üniversitedir. Bazılarına göre, direk uçuş basit görülebilir ama ben bunun çok önemli bir şey olduğunu düşünüyorum” dedi.

Üniversitenin yeni ve büyük adımlar attığını da söyleyen Osam, Dünyanın en önemli 3 yemek okulundan bir tanesinin yöneticilerinin geçtiğimiz günlerde İtalya’dan ülkemize geldiğini, iki kurum arasında işbirliği anlaşması imzalandığını da kaydetti. Osam, özellikle öğrencilerin staj ve diplomalarının bir kademe daha ileriye taşınması konusunda bir anlaşma imzalandığını bu İtalyan Okulu’nun Rum tarafından temsilciliği olduğunu ve buna rağmen, orayı dikkate almayarak direk geldiklerini söyledi.

YASA MECLİS'TE

Osam, üniversitenin içine hapsolduğu yasal sorunların da kısa zamanda çözülmesini beklediklerini söyledi ve şunları kaydetti;

“Yasa Meclis’te hazırlanıyor ve gündeme gelecek. Tüzük maddeleri yasa haline getiriliyor. Bu çerçevede her şey daha güzel olacak.”

KİMSENİN KELLESİNİ ALMADIM

Vekaleten atandığı dönemde bazı akademisyen ve dekanlardan da tepki gördüğünü ve göreve gelmesi sonrasında ne gibi yönetsel değişiklikler yaptığını sorduğumuzda ise Osam hiç kimsenin görev yerinde değişiklik yapmadığını kaydetti. Osam “Göreve geldiğimde bir kişinin dahi kellesini almadım. Çünkü ben demokrasiye inanırım. Ben milliyetçi bir adamım. Milliyetçilik kaba güç kullanma anlamına gelmez“ yorumunda bulundu.

ADAY OLACAĞIM

Yeni dönemde aday olup olmayacağı ile ilgili olarak Osam net konuştu ve aday olacağını ilk kez Detay’a açıkladı. Osam “Seçimlere aday olacağım. Her halükarda ben orada olacağım. Ama seçimden önce de mevcut bazı anomalileri düzelteceğim. Herkes hak ettiğini alacak. Hiç kimsenin parasını ben çarçur edemem. Bu üniversitenin kazandığı para limitli bir paradır ve öyle kolay kazanılmıyor. Dolayısıyla bunu ben doğru dürüst kullanmak zorundayım. ‘Herkes eşittir, bazıları daha da eşittir’ anlayışına sahip değilim” dedi.

HİÇ KİMSEYİ İŞE ALMADIM

“Şuana kadar hiç kimseyi işe almadım. Bazı işe alma konuları spekülasyona tabidir. Onlar da, benim hiç onaylamadığım ‘modern kölelik’, taşeron sistemi mevcuttur. Bizim aldıklarımız 26 kişidir. Ucuz iş gücü nedeniyle, gelen kaçıyor, yerine yeni birini alıyoruz.

Toplu İş Sözleşmesini ben imzaladım. Sözleşmede, geçmişten kalan bir protokol vardır. Nazım Çavuşoğlu ile Eski Rektörlüğün ve Vakfın imzaladığı, görevlerine son verilenlerle ilgili 18,2 maddesi vardır. Bu madde uyarınca, atılanlara teklif yaptık. 14 kişiden 6 veya 7 kişisi geldi. Çünkü sosyal hakları budanmış vaziyette geldi. O zaman da bir kısmı kabul etti, bir kısmı etmedi, buna da saygı gösteriyoruz. Ama ben o hakkı kendilerine verdim. Mahkemeyi kazananlar vardır. Onlara da teklif edildi, üniversiteye geri döndüler. Dolayısıyla biz üniversitede huzur, hukuk ve şeffaflığı savunmaktayız. Bizim yapmaya çalıştığımız budur. Buraya kimseyi katletmeye gelmedik.

Kaynak: DETAY 

30/03/2015 13:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: daü, Necdet Osam
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.