Davutoğlu'ndan Kıbrıs İçin Barış Çağrısı!

ads ads ads ads
16/09/2014

ads
Davutoğlu'ndan Kıbrıs İçin Barış Çağrısı!

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümet'in kurulmasının ardından ilk yurt dışı ziyareti için bugün KKTC’ye geldi.



KKTC’ye özel uçakla saat 10.50’de gelen Davutoğlu, Ercan Havalimanı’nda Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve eşi Ayşe Yorgancıoğlu tarafından karşılandı.

Davutoğlu’na eşi Sare Davutoğlu ve aralarında bakanların bulunduğu kalabalık bir heyet eşlik ediyor. Heyette, Türkiye’nin Kıbrıs ile İlgili Koordinasyon İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yer alıyor.



Davutoğlu ve beraberindeki heyeti, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, GKK Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Anamuhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakanlar karşıladı.

Tören kıtasıyla karşılanan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, kendisini karşılamaya gelen protokolle el sıkıştıktan sonra VIP salonuna geçti.

Davutoğlu daha sonra alana gelen sivil toplum örgütü ve vatandaşlarla selamlaşıp, kısa sohbet etti.

YEMEK ÖNCESİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nu kabul etti. Eroğlu ile Davutoğlu Cumhurbaşkanlığı’nda bir süre baş başa görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki ülkenin yetkililerinin de katıldığı öğle yemeğine geçildi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, görüşme öncesi yaptığı konuşmada, Davutoğlu'nun ziyaretinin kendilerini onurlandırdığını belirterek, Davutoğlu'nun ilk ziyaretini KKTC'ye yapmasının, dünyaya verdiği mesaj açısından önemli olduğunu kaydetti.



Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı iken müzakere sürecinde işbirliğinde çalıştıklarını, Kıbrıs sorununu yakından bildiğini ifade eden Eroğlu, Kıbrıs sorununa çözüm aramaya devam edeceklerini vurguladı.

Rum tarafının, Türkiye yetkililerinin KKTC'ye yaptığı ziyaretleri eleştirmesini doğru bulmadığını ifade eden Eroğlu, Türkiye'nin KKTC'yi tanıdığını, ziyaretlerin de doğal olduğunu belirtti. Eroğlu, ziyaretlerin Türkiye'nin her zaman KKTC'nin yanında olduğunu gösterdiğini vurguladı, Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür etti.

Davutoğlu da, ilk ziyareti KKTC'ye yapmasının hem gelenek olduğunu hem de iki halk arasındaki muhabbeti yansıttığına işaret etti.


Kıbrıs müzakerelerinde omuz omuza hareket etiklerini, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını yine omuz omuza birlikte yürütüp savunacaklarını vurgulayan Davutoğlu, sık sık KKTC'ye geleceklerini, KKTC verdikleri hükümet desteğinin süreceğini ve KKTC'nin hak ettiği yeri alması için çalışacaklarını söyledi.

Yemeğe, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Türkiye Başbakanı Davutoğlu’yla birlikte KKTC’den Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, bazı bakanlar ve diğer yetkililer ile Türkiye’den Kıbrıs ile İlgili Koordinasyon İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin katıldı.

DAVUTOĞLU'NDAN SAMARAS'A BARIŞ ÇAĞRISI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Anadolu'dan Kıbrıs'a, anavatandan yavru vatana engel tanımayız. Denizleri derinlerden aşarız, Anadolu'nun suyunu yavru vatana getiririz. Bunu da kimse engelleyemez" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "İstedik ki Kıbrıs Adası, barış adası olsun, istedik ki Kıbrıs'ta sağlanan barış üzerinden Doğu Akdeniz'e barış ve refah huzur gelsin. İstedik ki Türkiye, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Yönetimi aynı masa etrafında otursun ve Doğu Akdeniz'i nasıl bir barış havzası haline getiririz diye düşünsünler ama biz ne kadar güçlü irade kullanmışsak maalesef istediğimiz ölçüde mukabele görmedik" diye konuştu.

Davutoğlu, "Şimdi harekete geçme zamanıdır. Buradan, Sayın Anastasiadis'e de sesleniyorum; Gelin bu barışı bir an önce, yarın değil bugün, gelecek hafta değil bu hafta, gelecek yıl değil bu yıl yapalım. İleriye ertelenen her çözüm aslında çözümsüzlüğü derinleştirir, ertelemeyelim" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'a çağrıda bulunarak, "Sayın Yunanistan Başbakanı hazırsa birlikte önce Güney'e gidelim, birlikte çay içelim, sohbet edelim. Sonra Kuzey'e gelelim, yine birlikte olalım. Akdeniz, bir çok medeniyetlerin, bir çok milletlerin ortak denizi olmuştur. Gelin beraber burada barışı inşa edelim" dedi.

Davutoğlu, Kıbrıs'taki müzakere süreciyle ilgili "Önümüzde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. O Genel Kurul'da tarafları bir daha bir araya getirin, gerekirse bir odada günlerce tutun. Ama artık o adaya barış, Doğu Akdeniz’e huzur ve istikrar gelsin” dedi.

Davutoğlu, (Müzakerelerin ardından dönüşümlü yönetimin sağlanması durumunda) "Bir Türk bir Rum cumhurbaşkanı olduğu Kıbrıs'tan bahsediyorum. Rum olursa da gelirim, ilk ziyareti buraya yaparım, Türk olursa da yaparım. Kıbrıs Devleti'nin başında Türkler ve Rumlar birlikte, iki dost halk olarak temsil bulundururlarsa bakmayız Türk mü var, Rum mu var" diye konuştu.

ORTAK BASIN AÇIKLAMASINDAN SATIR BAŞLARI

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'yla ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, "Sayın Yunanistan Başbakanı hazırsa birlikte önce Güney'e gidelim, birlikte çay içelim, sohbet edelim. Sonra Kuzey'e gelelim, yine birlikte olalım. Akdeniz, bir çok medeniyetlerin, bir çok milletlerin ortak denizi olmuştur. Gelin beraber burada barışı inşa edelim" dedi.



- Anadolu'dan Kıbrıs'a, anavatandan yavru vatana engel tanımayız. Denizleri derinlerden aşarız, Anadolu'nun suyunu yavru vatana getiririz. Bunu da kimse engelleyemez.

- İstedik ki Kıbrıs Adası, barış adası olsun, istedik ki Kıbrıs'ta sağlanan barış üzerinden Doğu Akdeniz'e barış ve refah huzur gelsin. İstedik ki Türkiye, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Yönetimi aynı masa etrafında otursun ve Doğu Akdeniz'i nasıl bir barış havzası haline getiririz diye düşünsünler ama biz ne kadar güçlü irade kullanmışsak maalesef istediğimiz ölçüde mukabele görmedik.

- Önümüzde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. O Genel Kurul'da tarafları bir daha bir araya getirin, gerekirse bir odada günlerce tutun. Ama artık o adaya barış, Doğu Akdeniz'e huzur ve istikrar gelsin.

- Orman ve Su Bakanımız bütün ekibiyle gelecek, Sayın Yorgancıoğlu’nun ekibiyle bir araya gelip en ayrıntılı biçimde konuşacaklar. Belediyelerin bütün altyapılarının düzenlenmesi, merkezden belediyelere kaynak aktarılması şeklinde bir model üzerinde çalışıyoruz. Bunu geliştirip, herkesi memnun eden bir proje üzerinde anlaşacağız.

- KKTC’de her türlü özgürlükler yaşanmakla ve temin altına alınmakla birlikte Kıbrıs Türk kimliğinin güçlendirilmesi ve herkesin bu kimlik etrafında hareket etmesi arzumuzdur.

Soru: BM vatandaşlık ve nüfus konusunda Güney Kıbrıs’ın isteklerine karşı sessiz kalıyor. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Davutoğlu: Yürüyen müzakerelerin ilerlemesi durumunda toprak konusunu gündeme getirebilirsiniz. Önce devlet mekanizması netleşecek, o aşamaya sonra geleceğiz. Kimse KKTC’ye yönelik bir vatandaşlık unsurunu dayatamaz. Bu konuda kararlar da var. Burada hukuki çerçeve oturmuş durumda. Vatandaşlık verilmesi engelleyici bir unsur olarak görülmemeli.

KAYNAK: AJANSLAR / HABERKIBRIS

16/09/2014 15:26
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: davutoğlu, kktc, kıbrıs, erdoğan
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.