Denktaş: Zor olacak ancak olacak

ads ads ads ads
24/10/2014
TAK

ads
Denktaş: Zor olacak ancak olacak

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, KKTC’nin kendi havayolu şirketinin mutlaka olacağını söyledi. Denktaş, “Zor olacak ancak olacak. Havayolu şirketi kurulacak. Çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Ülke turizminin geliştiğini ve turizm sektörü gelirlerinin arttığını ifade eden Denktaş, bakanlık olarak turizm ve turizm alanlarının geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını, birçok projeleri olduğunu ve bu çerçevede turizm fonunun aşağıya çekilmemesi için direneceklerini kaydetti.

“Turizm Yasası”nın tamamlanma aşamasında olduğunu ve 2015 yılında turizmin daha da gelişeceğini söyleyen Denktaş, bu konuda büyük önem taşıyan havayolu ulaşımı konusunda “kardeş ve dost” kuruluş Türk Hava Yolları’nın (THY) Kuzey Kıbrıs’a yaptığı hizmetlerden daha verimli ve etkin yararlanma amacında olduklarını belirtti.

Denktaş, Gazimağusa’daki bazı otellerde, ihtiyaç duyulan sebze, meyve, süt, süt ürünü ve benzeri ürünlerin çevre köylerde üretilerek, alınması konusunda pilot uygulamaya gidildiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun ile Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Hüseyin Aktığ’ı kabul etti. Denktaş’a müsteşarı Şahap Aşıkoğlu da eşlik etti.

TOLUN: “TURİZM ÖRGÜTÜ YASALLAŞMALI”

KITSAB Başkanı Orhan Tolun, görüşmede yaptığı konuşmada, “Turizm Örgütü”nün bir an önce yasallaşmasını ve yasasın bütçesinin hazırlanmasını istedi.

Denktaş’ın da bu örgütün kurulmasından yana olduğunu söyleyen Tolun, turizm fonunun da 33 milyon TL’den 15 milyon TL’ye düşürülecek olacağı yönündeki haberlere değindi. Hükümetin bu konuyu iyi düşünmesi ve ele almasını isteyen Tolun, bütçe kısıtlamaları nedeniyle tanıtım ve imaj çalışmalarının zaten gerektiği şekilde yapılamadığına işaret etti.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Hüseyin Aktığ da, Denktaş’a Turizm Örgütleri İnisiyatifi ile ilgili bilgi verdi.

DENKTAŞ

Serdar Denktaş da, bakanlıkta turizmle ilgili “patronun”, müsteşarı Aşıkoğlu olduğuna işaret ederek, kendisinin, büyük sıkıntılar olduğunda devreye girerek, motivasyon sağlamaya çalıştığını söyledi.

Turizmde bu yıl olumlu gelişmeler olduğunu ve sonuçların iyi geldiğini ancak bunun devamı için zeminin güçlü oluşturulması gerektiğini kaydeden Denktaş, sürecin ve iyileşmenin devamı için sağlam zeminin şart olduğunu belirtti.

Denktaş, turizm fonunun titizlikle tespit edilip, harcanması gerektiğini; bunun için de bakanlık olarak sıkı çalıştıklarını söyledi. 33 milyon TL öngörülen turizm fonunun en az 28 milyonunun turizm maksatlı ayrıldığını, geriye kalanın Maliye Bakanlığı kullanımına bırakılacağını kaydeden Denktaş, fonun aşağıya çekilmemesi için direneceklerini vurguladı.

Turizmin, ülkenin öncü ekonomik ayağı olduğu düşünüldüğünde, politika oluşturmanın şart olduğunu söyleyen Denktaş, bu çerçevede Turizm Yasası’nın bitme aşamasında olduğunu ve Bakanlar Kurulu’nun ardından Meclis’e ulaşacağını ifade etti.

Denktaş, kış turizminin de bu yıl iyiye gitme görüntüsünde olduğunu ve kumarhane bulunmayan otellerin de iyi bir doluluk oranı yakaladığını söyledi. Bunun gelecek yıla yönelik gelişim sağlanacağının göstergesi olduğunu kaydeden Denktaş, Lefke ve Güzelyurt bölgelerinde doğa turizmi ve sağlık turizmi yatırımları için projeler olduğunu belirtti. Denktaş, bazı uluslararası zincirlerin ülke işletmeleriyle işbirliği yapma girişimleri olduğunu anlattı.

Turizm örgütlerinin eleştirilerinde zaman zaman haksız olduğunu kaydeden Denktaş, eleştiriye açık olduğunu ancak haksız eleştirilere de sitem ettiğini ifade etti. Denktaş, iyi ilişkiler içerisinde çalışmaları durumunda, sektörün daha iyiye gideceğine inanç belirtti.

“TURİZMDE EN BÜYÜK SORUN ÇEVRESEL KİRLİLİK”

Denktaş, turizmde en büyük sorunlardan birinin de çevresel kirlilik, yarım inşaatlar, yerel iş gücünün ve yerel kapasitenin düşüklüğü olduğunu ifade ederek, 2015 yılında turizm sektöründe bazı iyileştirmeler ve değişikliklere gideceklerini söyledi.

Bu çerçevede teşvik sistemine yerel iş gücü ve yerel ürünlerin kullanımını katacaklarını ifade eden Denktaş, bu kapsamda Mağusa’da pilot bölge olarak bazı otellerin seçildiğini belirtti. Denktaş, “sözleşmeli tarım hizmeti” alımı için Çiftçiler Birliği ile görüşmeler yapıldığını; hatta bir otelin sebze, meyve ve diğer ürün ihtiyacı için “sözleşmeli köyler” yapılabileceğini kaydetti.

Denktaş, bu kapsamdaki ihtiyaç listesinin çıkarıldığını ve adım adım uygulanacağına işaret ederek, başarılı olması durumunda tüm bölgelere yayılacağını söyledi.

Türkiye’den gelecek suyun da bu konuda önemli bir yer tutacağını belirten Denktaş, gelecek yılın turizmde atılım yılı olacağını belirtti. Denktaş, çok iyi bir üretim çıkacağını ve üretilen ürünün pazarı da olacağına dikkat çekti.

Serdar Denktaş, ulaşım için de ülke genelinde yeni otobüslerle şirketleşme adımları atılacağını ve ulaşımın yaygınlaştırılacağını söyledi. Turizm ve üniversiteler için çok yararlı olacak bu düzenlemeyle taksilere de düzenleme getirileceğini kaydeden Denktaş, otellere verilen özel taşıma izinlerinin de düzenleneceğini belirtti.

Denktaş, tüm bu çalışmaların başlatıldığını, her şeyin ülke ve ülke turizminin daha ileriye taşınması için yapılacağını ifade etti.

Turizmde bir diğer sıkıntının da “charter seferler” olduğunu kaydeden Denktaş, ülkenin kendi havayolu şirketinin mutlaka olacağını söyledi. Denktaş, “Zor olacak ancak olacak. Havayolu şirketi kurulacak, çalışmalar sürüyor” dedi.

“Dost ve kardeş” kuruluş THY ile de görüşme yapacaklarını kaydeden Denktaş, THY’nin KKTC’ye yaptığı hizmetleri daha verimli ve etkin kullanmak amacında olduklarını söyledi. Denktaş, bu çerçevede tüm dünyaya uçan THY’nin KKTC seferlerinin artırılması konusunda görüşme yapacaklarını anlattı. 

24/10/2014 15:43
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: serdar denktaş, havayolu, kıbrıs, haber, Orhan Tolun
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.