Denktaş'tan Esnafı İlgilendiren Önemli Açıklama

ads ads ads ads
14/08/2014
HK

ads
Denktaş'tan Esnafı İlgilendiren Önemli Açıklama

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş bugün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, bakanlığa bağlı KOBİ Geliştirme Merkezi’nin (KOBİGEM) yürüttüğü, Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı “IV’üncü Esnaf ve Hizmet Sektörüne Yönelik Faiz Destek Programı”nın ayrıntılarını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, “IV. Esnaf ve Hizmet Sektörüne Yönelik Faiz Destek Programı”na eski işletmelerin yanı sıra yeni açılacak işletmelere de başvurma olanağı sağlandığını açıkladı. Denktaş, programın, üniversite mezunu gençlerin, işletme açabilmesi adına bir başlangıç olarak, teşvik edici olacağını belirtti.

Programdan faydalanan işletmelerin 36 ay vadeli ve üç ay ödemesiz dönem imkanlarından faydalanabileceğini ve yıllık yüzde 12 kredi faiz oranının da yüzde 50’sinin destek kapsamında karşılanacağını belirten Denktaş, bu doğrultuda başvuruların, protokol imzalayan bankalara yapılacağı faiz destekli kredi programından yüzde 6 yıllık faiz oranı ile 60 bin TL’ye kadar kullanım gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Denktaş, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bakanlık yetkilileri ve banka temsilcilerinin katıldığı toplantıda, “IV. Esnaf ve Hizmet Sektörüne Yönelik Faiz Destek Programı”nın yanısıra diğer hibe ve faiz destekli programlarla ilgili bilgi verdi.

BANKALARLA ANLAŞMA

Serdar Denktaş toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Kıbrıs İktisat Bankası Ltd., Creditwest Bankası Ltd., Türkiye Ekonomi Bankası A.Ş. ve As Bankası Ltd. ile protokol kapsamında anlaşmaya bağladıklarını açıkladı.

Denktaş, “Esnafa ve Hizmet Sektöründe Yönelik Faiz Destekli Kredi Programı’nın”, Türkiye Cumhuriyeti 2014 yılı kaynaklarından KKTC’ye Hibe Yardımları Protokolü ekinde yer alan reel sektör projelerinden olduğunu söyledi.

“YENİ AÇILAN İŞLETMELER DE BAŞVURABİLECEK”

Serdar Denktaş, programın, esnaf ve hizmet sektöründe faaliyette bulunan işletmelere yönelik tasarlandığını söyleyerek, 2011 yılından itibaren yürütülen programdan, daha önce program kapsamında kredi kullananlardan, yalnızca 24 ay sorunsuz bir şekilde kredi ödemelerini tamamlayanlarla yeni başvuruların faydalanabileceğini ifade etti.

Denktaş, yeni programda, eski programdan farklı olarak yeni açılacak işletmelere de başvurma olanağı sağlandığını vurguladı.

Programdan faydalanan işletmelerin 36 ay vadeli ve üç ay ödemesiz dönem imkanlarından faydalanabileceğini ve yıllık yüzde 12 kredi faiz oranının da yüzde 50’sinin destek kapsamında karşılanacağını belirten Denktaş, bu doğrultuda başvuruların, protokol imzalayan bankalara yapılacağı faiz destekli kredi programından yüzde 6 yıllık faiz oranı ile 60 bin TL’ye kadar kullanım gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Denktaş, 2011 yılından itibaren uygulanan faiz destekli kredi programından, bugüne kadar esnaf ve hizmet sektöründe faaliyette bulunan 2 bin 58 işletmenin faydalandığını ve bu doğrultuda ülke ekonomisine 109 milyon 400 bin TL kaynak sağlandığının altını çizdi.

“GENÇLER İÇİN BAŞLANGIÇ OLACAK”

Üniversite mezunu gençlerin, yeni açacakları işyerleri için kendilerine başlangıç yaptırabilecek yüzde 6 faizli, 60 bin TL’ye kadar bir kredi imkanı sağlandığını belirten Denktaş, “Gençlerimizi ‘devlete gireyim bin 300 TL’ye orada oturayım’ düşüncesinden uzaklaşmaya yaratıcı olarak, piyasaya kendi kendilerinin efendisi olmaya yönlenmelerini istiyorum. Gençlerin bu yolu tercih etmeleri, hem kendileri hem de ülke için en hayırlı olandır” dedi.

“HİBE PROGRAMLARI”

“2014-15 Hibe ve Faiz Desteği Programları” ile ilgili bilgi veren Denktaş, “Turizm Sektörüne Yönelik Faiz Destekli Kredi Programı” çerçevesinde, yarım kalmış otellere faiz desteği verilmekte olduğunu kaydetti. Denktaş, bu programdan beş firmanın yararlandığını ve toplamda 7 buçuk milyon TL destek verildiğini söyledi.

“Faiz Destekli KOBİ Yatırım Kredisi Programı”nın 7 yıl vadeli 2 yıl ödemesiz olarak yürütüldüğünü belirten Denktaş, bu çerçevede, 15 firmanın, 24 milyon 200 bin TL katkı aldığını vurguladı.

“Esnaf ve Hizmet Sektörüne Yönelik Faiz Destekli Kredi Programı”nın üç ay ödemesiz üç yıl vadeli olarak tasarlandığını söyleyen Denktaş, bugün açılan programda hedefin 750 işletmenin faydalanması olduğunu belirtti. Denktaş, 2011 yılından itibaren 2 bin 58 firmanın bu programdan faydalandığını ve 109 milyon 400 bin TL destek verildiğini kaydetti.

Denktaş, 2015 yılında açılması için çalışmaları başlatılan programlarla ilgili de bilgi vererek, “İstihdam Endeksli Faizsiz Kredi Desteği Programı”nın üç ay ödemesiz iki yıl vadeli olarak tasarlandığını ve 7 milyon 200 bin TL’lik bir rakam ayrıldığını belirtti.

DEVAM EDEN KREDİLENDİRME PROGRAMLARI

Devam eden kredilendirme programları arasında “Esnaf ve Hizmet Sektörüne Yönelik Teminat Destek Programı Projesi”nin yer aldığını söyleyen Denktaş, “Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Merkez Kooperatif Ltd. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. Lefkoşa Şubesi ile protokol imzalandı. Bir milyon TL bu projeden harcanmıştır” dedi.

Kefalet Sandıkları Katkı Projesi’nde yeni bir aktarım yaptıklarını söyleyen Denktaş, toplamda 500 bin TL’nin Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Merkez Kooperatif Ltd.’e ve 500 bin TL’nin de Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Yardımlaşma ve Teminat Kooperatifi Ltd.’e aktarıldığını kaydetti.

2014 Yılı Yeni Program Sanayi ve Esnafa yönelik 3 milyon TL’lik bir hibe rakamı belirlendiğini söyleyen Denktaş, 2014 Yılı Yeni Girişimci Programına yine 3 milyon TL’lik hibe ayrıldığını vurguladı.

Turizm Potansiyeli Geliştirme Hibe Programları’nın 2014 yılı için 3 milyon TL olduğunu belirten Denktaş, 2014-2015 hibe programlarının toplam 9 milyon TL olarak belirlendiğini, koşullarının gelecek hafta içinde açıklanacağını söyledi.

Denktaş, “Özellikle gelecek yıla hazırlanmasını istediğimiz turizmcilerin, bu programı yakından takip etmesi ve projelerle müracaatlarını yapmalarını istiyoruz. Bunlar, üç dört ay önce kamuoyunun bilgisine getirmemiz gereken bilgilerdi. Ancak seçime yönelik algılanmaması düşüncesiyle geciktik” dedi. 

14/08/2014 15:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: serdar denktaş, ekonomi hibe, destek programı,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.