Depresyon iş yaşamındaki verimi etkiliyor

ads ads ads ads
25/05/2015

ads
Depresyon iş yaşamındaki verimi etkiliyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre; uzun süren hastalık izinleri ve verimsizlik, depresyonun ekonomik sonuçları arasında

Depresyondan muzdarip insanların problemleri kimi zaman azımsansa da Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, depresyon dünyadaki en ciddi sağlık problemlerinden biri.

Bu problem, yaşa ve eğitime aldırış etmeden farklı sosyal gruplardan insanları etkileyebiliyor. Depresyonu bir hastalık türü olarak gören kişi sayısı az olduğu gibi, düşük moral, yaşama isteğinin azlığı ya da kronik yorgunluk hali gibi belirtiler genelde alıngan olmakla eş görülebiliyor.

HANGİ BELİRTİLER DEPRESYONA İŞARET EDER?

Uzmanlar depresyonun sadece aşırı moral bozukluğu ya da eylemsizlik halinden ibaret olmadığı gibi en az iki hafta süren pek çok farklı belirtinin bir araya gelmiş hali olduğunu söylüyor. Psikiyatrist Özlem Eker, kişinin karamsarlık, hayattan zevk alamama, isteksizlik ve bunlara ilave olarak uykusuzluk, dikkatsizlik, konsantrasyon eksikliği, kişinin kendini değersiz hissetmesi gibi belirtilerin en az üç tanesine sahip olması halinde kişiye depresyon tanısı koyulabileceğini belirtiyor.

Anlaşıldığı üzere, depresyon, yaşam kalitesine olumsuz etki ettiği gibi, kişinin doğal günlük eylemlerini gerçekleştirmesine ve hatta işi ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmesine de engel oluyor.

DEPRESYON İŞ YAŞAMINDAKİ VERİMİ DE ETKİLİYOR

Uzmanlar, bu hastalığın sebep olduğu kayıpların Avrupa'da yılda 108 Milyar Euro'ya ulaştığını ve her geçen sene arttığını belirtiyor.

London School of Economics and Political Sciences'taki araştırmanın raporuna göre, uzun süren hastalık izinleri ve verimsizlik, depresyonun ekonomik sonuçlarından bazıları. Bu araştırmaya göre;

- Depresyon teşhisi konulan çalışanların sadece %20 ila %55'i, hastalık izninden faydalanabiliyor.

- Eğitim seviyesi yükseldikçe izin taleplerinin azaldığı görülüyor; bu kişiler izin almaya karar verseler dahi, işten çıkarılmaları için işverenlerine bir gerekçe vermekten çekiniyorlar.

- Avrupa'da çalışanların %20'si kendilerine depresyon teşhisi konduğunu ifade ediyor.

Depresyondan muzdarip kişilerin dışlanmadığı, destekleyici bir iş ortamı yaratma konusunda yöneticilerin rolü önemli olduğunu belirten uzmanlar, ayrıca bu durumdaki çalışanlara izin almasını ya da daha esnek saatlerde çalışmasını önermenin iyi bir çözüm olmadığını söylüyor. Ayrıca, depresyondaki kişilerin sosyal hayata dahil edilmesi öneriliyor.

Doğru tanı da bu problemin çözümünde büyük role sahip. Konuyla ilgili yapılan bir araştırmanın katkı sağlayıcılarından olan Dr. Evans-Lacko'ya göre, depresyondaki kişilere gösterilen ilgiye rağmen hala yanlış kanılara varılmakta ve bunlar da depresyonun üstesinden gelinmesinin önüne geçmektedir.

 

25/05/2015 15:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: depresyon, , haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.